Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta ez a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved ebben a kórban és az Egészségügyi Világszervezet elõrejelzése szerint 2030-ban ez lehet világunkban a halál harmadik leggyakoribb oka.
A kutatók már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különbözõ antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulfoparán ennek a génnek a tevékenységét növeli.
Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdõtágulathoz vezet, ami alapvetõ része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport föltételezte, hogy az NRF2 génnek a tevékenységét erõsítve az idült, emberi COPD tüdõbetegséget fékezni, javítani lehet.
Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzõszervi betegek tüdõsejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntõl függõ antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelzõ fehérjék szintje.
A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévõ szulfoparán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhetõ a cigarettafüst által károsított sejtekben. "További vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az NRF2 gén aktivitásának fokozása valóban növeli-e a tüdõk antioxidáns védelmét és ezzel javítja a beteg légzésének teljesítményét" - mondotta Shyam Biswal.