2024.03.19. - József, Bánk

Koriander- nemcsak fűszer, gyógynövény is

Koriander- nemcsak fűszer, gyógynövény is
Koriander- nemcsak fűszer, gyógynövény isA koriander jellegzetes aromájú növény, mely bizonyos konyhákban alapfűszernek számít, hazánkban viszont kevésbé ismert. Azon kívül, hogy izgalmas ízével feldobhatja az egyszerűbb ételeket is, számos pozitív egészségi hatása van. A koriandernek felhasználhatjuk a magját, a levelét és a gyökerét is, egészben vagy őrölve, frissen vagy szárítva egyaránt. Az indiai gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere, de sok mediterrán ételbe is jól illik. A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Illóolajainak köszönhetően gyógyító hatással van a bőrünkre, az emésztésünkre és a hangulatunkra is.

A koriander nagyon hatékony lehet különböző bőrproblémák ápolásában, gyógyításában. Enyhe fertőtlenítő hatással is bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A bőrszárazságnak is hatékony ellenszere, segít helyreállítani a bőr egészséges, egységes ragyogását.

A növény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomásra is normalizáló hatással van, emellett a benne található vitaminok és ásványi anyagok a szív izomzatára és ingerületátvivő rendszerére.


A koriandernek enyhe izomlazító hatása is van, melynek következtében hatékonyan képes csökkenteni a feszültséget, enyhíteni a stressz káros hatásait.

Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. Jótékony hatásai között találhatjuk az alvás minőségének javítását is. Az egyik legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb stresszcsökkentő és méregtelenítő ital a korianderből, zellerszárból és friss uborkából készült "turmix". A koriander méregtelenítő hatásai különösen jól érvényesülnek a káros hatású nehézfémekkel szemben. Ennek köszönhetően a koriander hatékony segítség lehet bizonyos krónikus betegségek elleni küzdelemben is.

A koriander levelei támogatják az emésztést is, serkentik a szükséges enzimek termelődését, így nehezebb ételeket is könnyebben feldolgozza a szervezetünk. Azoknak is érdemes rendszeresen beiktatniuk az étrendjükbe a koriandert, akik könnyen felpuffadnak, esetleg jellemző rájuk a túlzott gázképződés.

Az allergiásoknak, szénanáthában szenvedőknek is érdemes minél több koriandert fogyasztani, ugyanis a fűszernövénynek olyan tulajdonságai is vannak, amelyek enyhíthetik a kellemetlen allergiás tüneteket, például az orrdugulást vagy a tüsszögést. A koriander illóolaja pedig az allergiás bőrtüneteken, például a kiütéseken javít, így rovarcsípések, vagy irritáló hatású növények ellen is használható.