A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár készítésére is használhatjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal nagyban növelni tudjuk a szervezet ellenállóképességét. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére is.

A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, ezért csipkebogyó fogyasztásakor is legyünk óvatosak. Csipkebogyó tea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet, és áztassuk meleg, de nem forró vízbe, amíg szép barnás színe nem lesz. A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó is.
Magjából csipkebogyóolajat is készítenek, ami segíti a sebek gyógyulását, de napégés ellen is kiváló gyógyír, akárcsak a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését is.
A csipkebogyó hosszabb ideig történő tárolására a legegyszerűbb megoldás, ha húsdarálón megőröljük, és az így nyert törmeléket hirtelen megszárítjuk. Ezzel C-vitamin-tartalmát is megőrizhetjük a téli időszakra.
Forrás: www.hazipatika.com