2024.04.26. - Ervin

A magány halált is okozhat

Örök bölcsesség, hogy a magány öl, most a legújabb kutatás is erre a következtetésre jutott: a társas lét nagyban befolyásolja az idõsebbek egészségi állapotát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magány – a hiábavalóság vagy az elhagyatottság érzése – káros hatása minden korban hátrányosan befolyásolja az ember életét. Mindazonáltal, különösen az idõseket gyengítheti, komoly egészségügyi problémákat hozhat felszínre és a halálhoz is hozzásegít.

A szakemberek a nyugdíjazással összefüggõ egészségügyi adatbázist elemezték, mely 1604 idõs ember adatait tartalmazták 2002-tõl 2008-ig, kifejezetten kihegyezve a magányra és annak hatására.

A tanulmány egyik meglepõ eredménye volt, hogy a magány nem feltétlen az egyedül élõk sajátossága volt. Az öregek közül ugyanis 43 százalék érezte magát nagyon egyedül, mindazonáltal, mindössze 18 százalékuk élt család nélkül.

A kutatók szerint céljuk az volt, hogy felfedjék mindazokat a faktorokat, amelyek „gyengítik” az idõsebbik korosztályt, legyen az szociális vagy környezeti kockázat. Mint kiderült, akik magányosnak tartották magukat 59 százalékkal növelték esélyüket a hanyatlásra, 45 százalékban pedig a halál kockázatára.