rss
  • Pocak és szellemi leépülés

  • Oakland - A hasi elhízás kifejezetten hajlamosít a szívroham és a cukorbetegség megjelenésére, de egy új vizsgálat szerint évtizedek alatt a gondolkodó képesség romlásában is szerepet játszik. A tanulmány eredményeit az ideggyógyászat vezetõ folyóirata, a Neurology közölte.

    Amerikai és svéd kutatók Rachel A. Whitmer vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy a hasüregben fölhalmozódó zsír befolyásolja-e a korosodók szellemi frissességének megmaradását.

    A hasüregben lévõ zsírsejtek az anyagcsere szempontjából rosszabb indulatúak, mint a bõr alatt elhelyezkedõ zsírpárnák. A hasi elhízás esetén az infarktus vagy a szélütés okozta halálozás lényegesen magasabb, mint az általánosan kövér emberek között. Eddig azonban nem voltak adatok arra, hogy a központi elhízás befolyásolja-e korosodás közben a szellemi képességeket.

    Egy amerikai egészségügyi központ csaknem hétezer gondozottjának 1964 és 1973 között megmérték a haskörfogatát is. Ezeket az embereket 36 év múlva ismét megvizsgálták, a vizsgálat része volt a szellemi leépülés mérése is. A vizsgálati személyek életkora ekkor 73-87 év volt.

    A szellemileg leépülõ idõs emberek aránya 16 százalékot ért el a csoportban. Egyértelmûen kiderült, hogy a karcsúságukat megõrzõkhöz képest a hasi elhízás tüneteit mutató kövér emberek csaknem négyszer gyakrabban lettek a kognitív képességvesztés áldozatai. Ez azonban független az ugyancsak gyakoribb érbetegségek vagy a cukorbaj következményeitõl.

    A kutatók fölhívják a figyelmet arra, hogy ez a kedvezõtlen szellemi romlás azoknál is megfigyelhetõ, akiknek a testsúlya, testtömegindexe nem volt lényegesen magas, csak a hasüregben jelent meg zsírlerakódás. Ez azt jelenti, hogy a hasüregi zsír valóban sokkal több bajt okoz, mint az alakunkat kívülrõl gömbölyítõ zsírszövet.

    Ezért célszerû rendszeresen ráállni a mérlegre, de talán még jobb gyakran elõvenni a mérõszalagot, hogy haskörfogatunkat ellenõrizzük. Ez igen érzékenyen jelzi, hogyan alakul a hasi zsírfelhalmozódás, az pedig mutatja a szív- és érrendszeri kockázatot, az agyi katasztrófák veszélyét. A fölös kilóktól pedig idõben meg kell szabadulni.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Legyõzhetõ a HIV-vírus? - Egereken már sikerült

    Talán legyõzhetõvé válik az eddig gyógyíthatatlannak tûnõ betegség? Újabb kisérleteket végeztek egereken az University of Pennsylvania kutatói.

    A HIV- vírus nem képes behatolni a fehérvérsejtekbe, a fertõzött egerek a kezelésnek köszönhetõen meggyógyultak. Emberekkel még nem történtek klinikai kísérletek, elméletileg a módszer meggyõzõen mûködhet: az orvosoknak csak annyit kell tenniük, hogy T-sejteket nyernek ki a páciens szervezetébõl, átszerkesztik, majd visszajuttatják.

  • A terhes nõk dohányzása vegyes következményekkel járhat

    A terhesség ideje alatti dohányzás hatásaként a gyermek születhet túl alacsony súllyal, a késõbbiekben pedig túlsúlyossá válhat, ezen túlmenõen azonban nem bizonyítható, hogy akár a fizikai, akár a szellemi fejlõdésére kihatna az anya dohányzása - derül ki egy amerikai vizsgálatból.

    A mintegy 53 ezer, a hatvanas években született gyermek fejlõdését figyelemmel kísérõ kutatás adatainak legfrissebb feldolgozása megdöbbentõ eredményekhez vezetett:

  • Fokhagyma fogyasztásával a rákos megbetegedések ellen?

    A fokhagyma rég ismert egészségvédõ hatásait a benne lévõ antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönheti, melyek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben is.

    Emellett jelentõs szerepe van az úgynevezett rossz- koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében is. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkentheti a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelõcsõrák kialakulásának esélyét. Ha a fokhagyma mellett sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, ill. a rendszeres mozgást is beiktatja életébe, a megbetegedés kockázatát csökkentheti.

  • A mérsékelt borfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát

    A mérsékelt borfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatátA mérsékelt alkohol - különösen bor - fogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát. Azok az idősebb férfiak és nők, akik a vizsgált időszakban hetente kettő-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint alkoholt soha nem fogyasztó társaik. A mostani eredmények ellentmondanak azon korábbi tanulmányoknak, amelyek az alkoholfogyasztást a depresszió fokozottabb kockázatával hozták összefüggésbe.

  • A D-vitamin pótlása télen

    A D-vitamin pótlása télenA téli időszak beköszöntével nemcsak a napsütés lesz kevesebb, hanem ezzel együtt csökken a szervezetünkben a D-vitamin-szintje is. Ez a vitamin kulcsfontosságú a csontjaink egészségéhez illetve az izmok és az immunrendszer működéséhez. A D-vitamin (kalciferol) legoptimálisabb forrása a napfény, amelyből ilyenkor nincs részünk túl sokban. A testünk képes megtermelni a számára szükséges D-vitamint az UVB-sugarakból - ehhez elegendő naponta körülbelül 20 percet a napon tölteni.

  • Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkban

    Ha nem figyelünk eléggé, a gyümölcsök is kárt tehetnek a fogainkbanA különböző savas hatású ételek/italok, ilyenek a gyümölcsök és a gyümölcslevek, károsíthatják fogainkat elsősorban úgy, hogy elkoptatják annak védőrétegét, a fogzománcot. Azt vesszük észre, hogy fogsorunk egyre érzékenyebbé válik, majd a következő fokozat az, hogy mehetünk a fogorvoshoz. A gyümölcsök, elsősorban a citrusfélék, a bor, különböző édességek, szénsavas üdítők, energiaitalok felpuhítják a fogfelszínt, amely ilyenkor különösen sebezhető válik. Ha a felsoroltak fogyasztása után közvetlenül mechanikus behatás éri fogainkat, azokban hosszabb távon komoly kár keletkezhet.

  • Agyvérzés után három óra marad a túlélésre

    Ha nem indul értünk mentõ már az elsõ tünetek jelentkezésekor, s visz idõben egy speciális kezelést biztosító stroke-központba, az súlyos, maradandó károsodáshoz, az esetek 20 százalékában pedig halálhoz vezet.

    A legfontosabb, a tünetek felismerése, amelyek lehetnek: gyengeség, bénulás, érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés valamelyik végtagunkban vagy testünk egyik oldalán, látászavar, kettõs látás, „elkent” beszéd, beszédképtelenség, bizonytalanságérzés, egyensúlyvesztés, a testrészek felismerésének képtelensége,nyelészavar, szédülés.

  • Óvjuk szemeinket: nem mindegy milyen napszemüveget használunk

    Óvjuk szemeinket: nem mindegy milyen napszemüveget használunkAz UV sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. Ahol az UV-sugárzás visszaverődik (például víz mellett), ún. hóvakság alakulhat ki, amely igen fájdalmas, de általában 1-2 nap alatt magától gyógyul. Ráadásul, ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is keletkezhetnek, például a kúszóhártya. Ezért is nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV-sugárzás a szemedet is veszélyeztetheti.

  • Ki törõdik a gyógyíthatatlan betegekkel?

    Csak a diagnózis biztos, a gerincvelõt megtámadó sclerosis multiplexes (SM) betegeknek éveken, évtizedeken át együtt kell élni betegségükkel; nem bízhatnak a gyógyulásban, csak abban, hogy a gyógyszerekkel és a rehabilitációval elkerülhetik a teljes kiszolgáltatottságot és a kerekesszéket. Az ország egyetlen SM rehabilitációs központját a betegek alapítványa mûködteti, ám az intézményt 5 éve nem tudják befejezni. A civilek javaslatai a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) tagszervezeti vezetõinek berekfürdõi találkozóján kerültek napirendre.

  • Személyre szabott kezelést keresnek az elõrehaladott prosztatarákra

    Washington - Amerikai kutatók személyre szabott módszert fejlesztenek ki elõrehaladott prosztataráktól szenvedõ férfiak számára - számoltak be róla a Journal of Clinical Oncology címû szaklap ehavi számában.

    Az új módszer olyan páciensek kezelésére hivatott, akiknél a daganat továbbterjedt a csontokra, valamint a szervezet más részeire is, és a betegség lassítását célzó hormonkezelések hatástalannak bizonyultak.

  • Az alkoholisták kilenc kategóriája

    A brit kormány egy nagyszabású alkoholellenes kampány nyitányaként a részegeseket kilenc kategóriába sorolta azzal, hogy amennyiben valaki felismeri mértéktelen ivászatának okát, könnyebben megszabadulhat káros szenvedélyétõl.

    Az egészségügyi tárca által kezdeményezett kutatás során a nagyivók kategóriájába azokat a nõket sorolták, akik hetente 35 adagnyi alkoholt gurítottak le a torkukon, a férfiak esetében a választóvonalat a heti 50 porciónyi szeszesitalban határozták meg.

  • Jó bor is megárt, (h)a sok - Orvosok és borlovagok az egészséges borfogyasztásról

    A mértékletes borivás sokkal egészségesebb, mint az alkoholmentesség, vagy az alkoholizmus.

    Így összegezhetõ azoknak az elõadásoknak az egyik fõ tanulsága, amelyek az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának negyedszer megrendezett tudományos tanácskozásán elhangzottak.

    A témát illõ helyszínen, a dunántúli borvidéken vitatták meg orvosok és borászok.

  • Hal korai adásával kisebb eséllyel alakul ki az ekcéma gyerekeknél?

    Azoknál a csecsemõknél, akiknek étrendjébe már kilenchónapos koruk elõtt bevezetik a halat, kisebb eséllyel alakul ki ekcéma - áll egy új tanulmányban.

    Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2000-ben kelt ajánlása szerint az ekcémára hajlamos gyerekek étrendjébõl sok ételfajtát, köztük a halat is ki kell iktatni, ám 2008-ban visszavonták ezt az ajánlást és jelenleg azt mondják, hogy már 4-6 hónapos kortól adhatunk halat. Az allergiás betegségek, köztük az ekcéma is, egyre gyakrabban fordulnak elõ a fejlett országokban.

  • A mandula fogyasztása kedvezõen hat a szív-, és cukorbetegségre

    A Torontoi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy a csemegék közül ha lehet, válasszuk a mandulát, mert kedvezõ hatást gyakorol a szívbetegségre és a diabéteszre.

    Eredmények azt mutatják, hogy mandulával tompítható a nagy szénhidráttartalmú ételek vércukor-emelõ hatása - jelentette ki Dr. Kendall. A manduláról korában is tudtuk, hogy sok jó hatása van, pl. csökkenti az LDL (ún. rossz) koleszterin szintjét, és most igazolódott, hogy a vércukorszint egyensúlyban tartásában is szerepet játszhat, megelõzve olyan betegségeket mint pl. a diabétesz vagy a szívbaj.