Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosa szerint a legfontosabb a megelõzés, amely már kismamakorban kezdõdik, majd csecsemõ- és gyermekkorban is nagy hangsúlyt kell kapnia.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szakember rozsban jóval gazdagabb, fehérjében szegényebb táplálkozást javasol. Kiemelte a növényi és állati eredetû omega-zsírsavak fontosságát. Ezek megtalálhatóak a halakban, ezért javasolta például a szardínia, makréla, busa, csuka beépítését az étrendbe. A növények közül a lenmag, a napraforgó, a repce és a kukoricacsíra-olaj egészséges voltára hívta fel a figyelmet.
A gyermekek táplálásában fontos szerepet kap a közétkeztetés, bár ez a fogalom - mint Porcsalmyné Henter Izabella dietetikus szerkesztõségünknek elmondta - a most érvényes jogszabályokban nem szerepel. Az Országos Gyermek és Egészségügyi Intézet fõmunkatársa szerint ez azért helytelen, mert a közétkeztetés egyben nevelés, jó esetben a helyes táplálkozást szolgálja. A problémát a szakember szerint az jelenti, hogy gyermekétkeztetést, étrend összeállítást bárki végezhet, nem kötik szakképesítéshez.
A dietetikus szerint az iskola-egészségügyi felmérések megdöbbentõ képet mutatnak. A korábbiakhoz képest két és félszer több betegséget regisztráltak a vizsgált csoport tagjainál 5 éves, illetve 11. évfolyamos korban. Porcsalmyné Henter Izabella aláhúzta, harminchatféle betegségbõl tizenegy összefügg az étkeztetéssel.
László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi fõorvosa arról szólt, hogy a családnak és az intézményeknek közösen kell vállalni a felelõsséget, garantálni a gyermekek minõségi táplálását. A jogszabály - mint mondta - figyelembe veszi a korszerû étkeztetés szabályait, de a normatíva kevés.