2021.01.21. - Ágnes

Néhány tipp, hogyan elõzhetõ meg a nátha kialakulása

Néhány tipp, hogyan elõzhetõ meg a nátha kialakulása
A nyári meleg után hirtelen beköszöntött hideg idõjárás esetén szinte minden évben jelentõsen megnõ a a légúti panaszokkal és a kellemetlen, náthás tünetekkel rendelkezõk száma.

Az influenzajárványoktól eltérõen ezek a fertõzések azonban csak kisebb helyi járványokat váltanak ki: így például egy-egy családban, óvodai, iskolai közösségben vagy munkahelyeken szaporodik meg az ilyen típusú fertõzések száma.

Néhány tipp, hogyan elõzhetõ meg a nátha kialakulása:
- Mossunk gyakran kezet, különösen, ha a családban van érintett beteg.

- Mivel a nátha cseppfertõzéssel tejed, köhögésnél, tüsszentésnél használjunk papírzsebkendõt, melyet használat után azonnal dobjunk a szemétbe!

- Öltözködjünk az idõjárásnak megfelelõen. A túlzottan meleg, és a túlzottan lenge öltözködés sem tesz jót ugyanis a szervezetünk ellenállóképességének.

- Kerüljük a zárt, zsúfolt tereket, és a hûvös idõ ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegõn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is.

- Ebben az idõszakban lehetõleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket. Az életkorunknak megfelelõ napi szükséges vitaminmennyiséget vitaminkalkulátorunk segítségével kiszámolhatjuk.

- Érdemes idõt szánnunk a közösen használt eszközök, így a billentyûzet és a telefonok rendszeres fertõtlenítésére is, ezeken ugyanis baktériumok, vírusok telepedhetnek meg, így növelhetik az esélyét annak, hogy mi is megbetegedjünk.

- Kismamák és terhes anyák esetében egy enyhébb meghûlést is komolyabban kell venni, és orvos vagy védõnõ tanácsát kell kérni bármilyen gyógyszer alkalmazása elõtt. Az ilyenkor szükséges óvintézkedésekrõl, tanácsokról korábbi cikkünkben részletesebben olvashat.