2024.05.08. - Mihály

Elõzzük meg a felfázást

A hideg hónapokban a leggyakoribb panaszok egyike a felfázásból adódó gyakori vizelési inger, alhasi fájdalommal. Fõleg a nõknél gyakori probléma, de a férfiakat sem kíméli, ha nem figyelnek oda egészségük megóvására.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyakori vizelési inger a legelsõ tünet, mely figyelmeztet arra, hogy nincs minden rendben a húgyhólyaggal. Ennek oka lehet teljesen ártalmatlan. Vannak emberek, akiknél csekélyebb lelki megterhelés vagy stressz hatására is hirtelen vizelési inger jelentkezik. A fokozott vizelettermelés oka lehet a hideg is, elég, ha hosszasan tartózkodunk télen a szabadban olyan cipõben, amiben fázik a lábunk.

Hidegben az elsõdleges szempont a belsõ szervek melegen tartása, ezért a bõr vérellátása csökken, a végtagok hideggé válnak, a bõr elsápad. A vesék vérellátása fokozódik, ezzel együtt a vizeletmennyiség is nõ. Ha meleg helyiségbe megyünk, a szervezet mûködése visszaáll a normális kerékvágásba.

Más a helyzet, ha a húgyhólyagba baktériumok jutottak, ott megtelepedtek, elszaporodtak és gyulladást váltottak ki. Ilyenkor a panaszok nem szûnnek meg olyan gyorsan, mint elõzõ esetben, hanem idõvel egyre súlyosbodnak. A hólyag nyálkahártyája tartós ingerlés alatt áll, emellett van még egy komoly veszélye a fertõzéseknek, mégpedig az, hogy a baktériumok a húgyvezetékeken át eljuthatnak a vesékbe, ahol vesemedence-gyulladást okozhatnak.

Mindez azonban elkerülhetõ egy kis odafigyeléssel. Meg kell akadályozni, hogy hólyaggyulladás alakulhasson ki. Fõleg az altestet melegen kell tartani a hideg hónapokban. Különösen érvényes ez a nõkre. Húgycsövük rövid, és a baktériumok könnyen eljuthatnak a hólyagig.

A hólyaggyulladás megelõzése:

A vizeletét ne tartsa vissza, ha lehetõsége van rá, minél hamarabb ürítse ki a hólyagot. Igyon sok folyadékot: az ásványvíz és a teák (borókabogyó, medveszõlõlevél, mezei zsurló) a legmegfelelõbbek! Ezek a teák azonban csak rövid ideig fogyaszthatók, mivel hosszú távon ingerelhetik a veséket. A tõzegáfonya is segít a húgyúti fertõzések megelõzésében. Kérjen bõvebb felvilágosítást a gyógyszertárban!

Ha nem szûnnek meg a panaszok két napon belül, vagy erõs fájdalmai vannak, mihamarabb forduljon orvoshoz.

Egyes esetekben azonnal indokolt a húgyúti fertõzést kivizsgálni, illetve kezelni. Azonnal forduljon orvoshoz például, ha terhes, cukorbeteg, katétert visel vagy daganatos betegségben szenved.