2020.12.02. - Melinda, Vivien

Fájdalom nélküli oltás tapasszal

Fájdalom nélküli oltás tapasszal
Hamarosan elfelejthetik félelmüket azok, akik eddig tartottak az injekciós tûtõl, mert egy japán kutató kidolgozta a fájdalommentes oltás módszerét.

Az új injekciós tû valójában egy 1,5 centiméter átmérõjû kör alakú lapka, amely 300 apró pöttynyi tût tartalmaz. Az injekciós tapasz úgy juttatja be a szervezetbe a hatóanyagot, hogy nem sérti fel a bõr középsõ irharétegét. Kandzsi Takada farmakokinetikus, a kiotói gyógyszerészeti egyetem munkatársa arra keres megoldásokat, miként lehet különbözõ hatóanyagokat bejuttatni az emberi testbe.
Az aprócska "tûpárna" csupán 0,5 milliméterre hatol be a bõrbe, ahol fájdalom és vérzés nélkül oszlatja szét a vakcinát. A mikrotûk a tövüknél mindössze 0,3 milliméter vastagságúak.

A professzor szerint fejlesztése, amelyen hat évig dolgozott, bármely típusú vakcinát fájdalom nélkül juttat be a szervezetbe. Elmondta, hogy a mikroinjekciózáshoz korábban használt rendszer azért vallott kudarcot, mert a cukorból készült apró hegyek 100 Celsius-fok fölött lebomlottak. A japán kutató a cukrot vízoldható polimerre cserélte fel, amely az epidermiszbe, a bõr külsõ rétegébe való benyomódás után oldódik fel, ezáltal a keringési rendszerbe juttatja az oltóanyagot.

Takada fejlesztését várhatóan két éven belül kezdik el alkalmazni a japán kórházakban - közölte csütörtökön a The Telegraph címû brit napilap online változata.