2024.04.26. - Ervin

A sokféle gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkenti a dohányosok rákkockázatát

A sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkenti a dohányosoknál bizonyos típusú tüdõrákok kockázatát - állapították meg hétfõn közzétett tanulmányukban holland kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention címû szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 450 ezer ember, köztük 1600 tüdõrákkal diagnosztizált páciens adatait elemezték a hollandiai országos népegészségügyi intézet munkatársai.

Megállapításaik szerint a megevett zöldségek és gyümölcsök változatossága fontosabbnak tûnik a rákmegelõzésben, mint a mennyiségük. Összesen 14 féle gyümölcs és 26 féle zöldség étrendbe iktatását vizsgálták, köztük friss, konzerv és szárított termékekét is.

A zöldségek és gyümölcsök rengeteg, egymástól különbözõ bioaktív vegyületet tartalmaznak, ezért a változatosság hozzásegítheti fogyasztóikat ahhoz, hogy minél többféle ilyen elõnyös hatású anyagot vegyenek magukhoz.

A kutatásban úgy találták, hogy a sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása jelentõsen csökkentette az úgynevezett pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát.