2024.04.27. - Zita

Tanácsok asztmás, allergiás betegeknek nyaraláshoz

Tanácsok asztmás, allergiás betegeknek nyaraláshoz
Az allergiás megbetegedések és azok kellemetlen velejárói sok ember számára ismerõsek. A jó idõ beköszöntével mindenki szeretne több idõt a szabadban tölteni, nyaralni esetleg kirándulni menni, illetve szeretné azt felhõtlenül, kellemetlenségek nélkül élvezni.

Az asztmás, allergiás betegeknek célszerû a nyarásra felkészülni. Fontos ez a mozzanat, ha az egyén felhõtlenül élvezni szeretné a pihenést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mik azok a dolgok, eszközök, amelyeket fontos, vagy érdemes magunkkal vinnünk, hogy pihenésünk valóban felhõtlen legyen:

- A nyaralás idõpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a számunkra komoly gondokat okozó növények virágzását.

- Ne menjünk olyan helyre és idõpontban nyaralni, ahol és amikor a légkör telített az allergén pollenekkel.

- Mielõtt hosszú útra indulunk, lehúzott ablaknál, beszállás elõtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát, vagy fûtést. Ez idõ alatt biztosan távozik a rendszerbõl minden olyan anyag –penészgomba, por-, mely egészségünket károsíthatja, allergiás reakciót idézhet elõ.

- Induláshoz a kora reggeli, vagy késõ esti órákat válasszuk, mivel ezekben az idõszakokban a légszennyezettség mértéke is alacsonyabb.

- A szállás megválasztásánál, amennyiben lehetõség van rá, kérjünk allergénektõl mentes szobát. Penészgomba allergia esetén mindenképp kerüljük a nedves, medencékhez közeli szobákat, s részesítsük elõnyben, a naposabb, szárazabb oldalon fekvõket.

- Gyógyszereit feltétlenül vigye magával.

- Táplálék allergia esetén, az étkezések során fokozottan ügyeljünk az összetevõkre. Sem a repülõn, sem pedig az étteremben elfogyasztott ételek összetevõiben nem lehetünk biztosak, ezért amennyiben a helyzet nem egyértelmû, inkább ne fogyasszuk el az ételt. Ha a baj mégis megtöténne, legyen nálunk a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló epinephrin injekció, amennyiben korábban súlyos allergiás roham már elõfordult.

- A repülõgép száraz levegõje ellen védekezzünk sós orrspray óránként egyszeri használatával, így biztosítva orrnyálkahártyánk nedvességét.

- Az utazás elõtt keresse fel allergologus kezelõorvosát, jelezze neki utazási szándékát.