Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Gladys Block és munkatársai 242 amerikai lánykát vizsgáltak tíz évvel ezelõtt, majd évente, eredetileg azért, hogy megfigyelhessék, manapság milyen módon és mértékben nõnek, híznak a gyerekek. A vizsgálat tizedik, utolsó évében kiemelték a laboratóriumi leletekbõl a vér C-vitamin tartalmának minden alkalommal megmért szintjét és összehasonlították a 18-21 éves ifjú hölgyek vérnyomásával.
Azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. A kutatók azt is megnézték, hogy az elõzõ esztendõ óta ezek az adatok miképpen alakultak.
Az összehasonlítás is hasonló eredménnyel járt: azoknak a lányoknak csökkent a vérnyomása, akiknek a tavalyihoz képest a C-vitamin szintje növekedett. A munkacsoport arra is figyelt, hogy az önkéntes vizsgálati alanyok között megfelelõ arányban legyenek fehérek és afroamerikaiak.
Elég volna, ha a különbözõ vérnyomáscsökkentõ gyógyszerek pontos bevétele helyett növelnénk étrendünkben a C-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét, vagy C-vitamin tablettákat szednénk marékszám? Az utóbbit már többször megvizsgálták és nem mûködik: a legkülönbözõbb vitaminok éveken át történõ szedése nem elõzte meg sem az agyvérzést vagy infarktust, sem a rosszindulatú daganatok kifejlõdését.
A szaksajtóban a magas vérnyomás kezelésének egyik legismertebb amerikai szakértõje, az eredetileg svájci szívgyógyász, Franz Messerli úgy nyilatkozott, hogy az eredmény érdekes, de további vizsgálatokat igényel. Például nyilvánvaló, hogy aki egészségesebben táplálkozik, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az kevesebb konyhasót eszik és akkor a vérnyomása alacsonyabb. Az egészséges étrend mindenképp egészségesebb.