2021.01.17. - Antal, Antónia

Sejthalált fokozó fehérjét találtak

New York - A rákos sejtek elpusztításának új módszere alapulhat azon a kis méretû fehérjén, amelyet az amerikai Yeshiva Egyetem kutatói azonosítottak.

A Journal of Biological Chemistry címû szakfolyóirat pénteki számában jelenik meg a tanulmány, amelyben a kutatók elsõként írják le a p115 jelû fehérjének azt a legkisebb szakaszát, amely nélkülözhetetlen a programozott sejthalál végrehajtásához.
Stresszhatásra vagy az öregedés természetes részeként a sejtek egy része programozott öngyilkosságot hajt végre, ez az apoptózisnak nevezett folyamat. A ráksejtek veszélyessége abban rejlik, hogy kifejlesztik képességüket, amellyel elnyomják a programozott sejthalált, így a gyorsan osztódó sejtek egyúttal halhatatlanná válnak. A decemberben elhunyt Dennis Shield laboratóriuma volt az elsõ, ahol mintegy tíz éve kimutatták a Golgi-készüléknek nevezett sejtszervecske szerepét az apoptózisban.

A Golgi-készülék a sejtben termelõdött fehérjéket és más molekulákat válogatja, csomagolja és szállítja felhasználási helyükre. Szerkezetének fenntartását segíti a p115 jelû fehérje, amelynek 26 aminosavból álló rövid szakaszát most azonosították a Yeshiva Egyetem kutatói. Ez a peptid a sejt magjába hatol be, ott vesz részt a programozott sejthalál folyamatában - számol be róla az EurekAlert címû amerikai tudományos portál.

A kutatók reményei szerint felfedezésükön rákellenes hatóanyag kifejlesztése alapulhat.