2021.01.27. - Angelika

Az egynapos ellátás fejlesztésére pályázhatnak az egészségügyi intézmények

A kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg- és egynapos ellátást nyújtó szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak december közepétõl az egészségügyi intézmények - írja a Világgazdaság.

A megjelent cikk szerint a szaktárca az uniós forrásból azokat a kórházakat támogatná, ahol tavaly megszûnt az aktív ellátás, vagy csak egy területen, húsz ággyal maradt meg.
Azok is pályázhatnak, amelyek legkésõbb az egynapos fejlesztés megvalósításáig húszra csökkentik az ágyszámot, s azt járóbeteg- vagy egynapos ellátásra konvertálják.

A pénzt eszközbeszerzésre, épület- és informatikai fejlesztésre használhatják föl a nyertesek. A lap felidézi Székely Tamás egészségügyi miniszter által az egynapos sebészetrõl a napokban elmondottakat: több észak-európai országban a beavatkozások 50-55 százalékát végzik így, Magyarországon az arány 2,1 százalék.

Kelet-Európában hasonló az arány, de a régióban a rangsort vezetõ Szlovákiában 7 százalékkal az arány, és arra törekednek, hogy rövid idõn belül elérjék a 30-40 százalékot. Az egészségügy szerkezetátalakításának kiemelt célja volt ennek a gyógyítási formának a támogatása, ezért egy éve már kiírtak pályázatot e célból.

A 103 jelentkezõ közül 47 szolgáltató nyert, s megduplázódott a beavatkozások száma. A tb a kórházakéval azonos díjat fizet az így ellátott betegekért.

Ma a nõgyógyászati ellátások 63, az epekõzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek beültetésének felét így végzik el, s az urológiában is bõvül ez az ellátás - írja a Világgazdaság.