rss
 • Új kezelési lehetõségek az autoimmun betegségben szenvedõknek a debreceni kórházban

 • Share on Tumblr

  A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma a legújabb terápiás alkalmazások, az õssejtes kezelés vagy a fotoferezis eljárás mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyógyulás idõszakában hozzásegítse az autoimmun betegségben szenvedõket az egészségesek társadalmába való újbóli beilleszkedéshez.

  Az egyetem Új kezelési lehetõségek autoimmun kórképekben elnevezésû szakmai fóruma is fõként ahhoz járul hozzá, hogy a betegek és hozzátartozóik új információkhoz juthassanak betegségükrõl és a legújabb kezelési módokról.

  A szakmai találkozót szervezõ Debreceni Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikája 2006 augusztusában – az országban elsõként – végezte el sikeresen az autoimmun betegek saját vérébõl kinyert õssejtes eljárást, melynek köszönhetõen sok esetben kis mennyiségû gyógyszeres kezelés is elégséges a kívánt javulás eléréséhez.

  A Klinikán 2007 óta adott a lehetõség a másik speciális eljárás, a fotoferezis elvégzéséhez, mely szintén jelentõsen hozzájárul a szisztémás autoimmun betegségek kezelésének eredményességéhez. „A fotoferezis egy olyan speciális kezelési eljárás, mely során a beteg vérét egy gépben áramoltatják át, majd fényérzékenyítõ gyógyszer hozzáadása után ultraviola fénnyel sugározzák be. Ennek eredményeképpen a betegség kiváltásában szerepet játszó vérsejtek a keringésbe visszajutva elpusztulnak, ezt követõen a betegség megnyugszik és sok esetben jelentõs mértékben javul”, magyarázza Prof. Dr. Zeher Margit, a Belgyógyászati Klinika igazgatója.

  A szisztémás autoimmun betegségek, az egyes szervek érintettségétõl függõen, életet veszélyeztetõ állapothoz is vezethetnek, krónikus lefolyásuk miatt pedig a megfelelõ kezelés mellett folyamatos gondozást igényelnek. A gyógyuláshoz így elengedhetetlen az olyan speciális tényezõk feltérképezése is, mint a korábbi mûtétek, vírusos vagy bakteriális fertõzés jelenléte vagy a meglévõ táplálkozási és életvezetési szokások. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum által 2008. szeptember 27-én szervezett fórum is fõként abban segít, hogy a betegek és hozzátartozóik hasznos információkhoz juthassanak betegségükrõl és a legújabb kezelési módokról.

  „A találkozó egyik legfontosabb hozadéka, hogy a beteg a hozzá hasonló betegségben szenvedõkkel is találkozhat, hiszen az autoimmun megbetegedések egyik negatív oldala, hogy a hosszan tartó kezelés az embert kivonja a számára fontos, megszokott közösségbõl”, hívja fel a figyelmet Dr. Csízyné Lenkey Valéria, az Autoimmun Betegegyesület alelnöke.

  A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikája több mint 30 éve foglalkozik a szisztémás, vagyis több szervrendszert megbetegítõ autoimmun betegségek felismerésével, kezelésével és kutatásával. „Betegeink jelentõs része az Észak-alföldi és az Észak-kelet Magyarországi Régióból érkezik, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum által végzett gyógyítási tevékenység ugyanakkor országosnak is tekinthetõ, hiszen a Klinikán a rendszeresen ellenõrzött betegek száma meghaladja a 4000 fõt”, tájékoztat Dr. Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Születése után 5 órával sírt fel a csecsemõ

  A Nyugat-Indiai Mumbaiból származó Aruna Gaikwad-ot több kórház sem tudta fogadni, szülés miatt, mert nem hittek az asszonynak, miközben fájdalmai voltak, görcsei.

  Megvizsgálták, majd hazaküldték, mondván a terhesség bármelyik szakaszában elõfordulnak az ilyen jellegû görcsök, pihenj és ne emeljen nehezet.

 • Fokozott elõvigyázatossággal használjuk a vény nélküli köhögés és megfázás elleni szereket?

  A recept nélkül kapható köhögés és megfázás elleni szerek gyártói „fokozott elõvigyázatosságból” azt javasolják, hogy négy évnél fiatalabb gyerekeknek ne adjuk ezen szereket. A gyógyszergyárak ezentúl biztonsági csomagolást alkalmaznak majd és új mércéket mellékelnek a termékekhez.

  Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenõrzõ Hivatal (FDA) átdolgozza a recept nélküli szerek hetvenes években írott kódexét, amely meghatározza, hogyan dobható piacra az adott gyógyszer. Az új kódexben az újabb kutatásokat is figyelembe veszik majd.

 • A korai felvilágosítás megelõzi a függõségek kialakulását

  Azok a gyerekek, akiket idejekorán felvilágosítanak a függõségekben rejtõzõ veszélyekrõl, késõbb ritkábban nyúlnak az alkoholhoz vagy a cigarettához - állapította meg a német AOK egészségpénztár által elvégeztetett kutatás.

 • Nem nõ a halálozás kockázata a vesedonoroknál

  Az egészséges amerikai vesedonoroknál nem nõtt meg a halálozás kockázata - ezt állapította meg egy nagyszabású tanulmány, amelyet amerikai kutatók publikáltak.

 • Tervben a a rákszûrõ-rendszer átalakítása

  Az egészségügyi tárca több ponton vitatja az Állami Számvevõszék (ÁSZ) jelentését, azonban tervezi a rákszûrõ-rendszer átalakítását - áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

  A hátrányos helyzetû kistérségek szûrésének biztosítása érdekében új szûrõbuszokat állítanak munkába - írta a tárca. Új szûrési protokollokat vezetnek be: a méhnyakrák- és emlõszûrés mellett elindítják a vastagbél-, a szájüregi és a bõrgyógyászati szûréseket is.

 • Egyre aggasztóbb a reprodukciós-turizmus

  Harminc évvel késõbb, hogy megszületett Louise Brown, az elsõ lombikbébi, a szakértõk egyre aggasztóbbnak tartják az ún. reprodukciós turizmust, amely veszélyezteti,mint az anyák és a babák egészségét is. A legtöbb lombikbébi-beavatkozást Európában végzik, második helyre került az Egyesült Államok.

  A szabályok még az európai országokban sem azonosak, így a párok sokszor túl nagy kockázatnak teszik ki magukat. Néhány esetben nem tudják, hogy honnan származik a beültetendõ petesejt.

 • Lándzsás útifű - gyógynövény

  Lándzsás útifű - gyógynövényA friss lándzsás utifű nedvét, töretét külsőleg, akár pakolás formájában is alkalmazhatjuk. Szárított leveléből borogatásra,lemosásra, közvetlen fogyasztásra alkalmas forrázatot is készíthetünk belőle. Tinktúrája külsőleg használatos. Szirupot is készíthetünk belőle. Nagyobb mennyiségű friss, vagy szárított leveleit felfőzött cukros, mézes sziruppal leforrázzuk és hosszabb időre állni hagyjuk. Megfelelő csomagolásban még földbe is áshatjuk az összeérésidejére. A felhasználás előtt enyhe melegítés után szűrjük le a szirupot.

 • Új gyógyszert állítanak elõ a jetlag ellen

  A metirapon nevû hatóanyag segítségével meg lehet könnyíteni az utazók számára az idõeltolódáshoz való alkalmazkodást a göttingeni Max Planck Intézet kutatóinak reménye szerint.

 • Már a betegek puszta látványa erõsíti az immunrendszert

  Kanadai kutatók felfedezték, hogy már a betegek látványa - akár fénykép alapján - is aktivizálja immunrendszerünket.

 • Hatékonyabb módszer sejtek egyesítésére

  Cambridge (Massachussets) - Új, kiemelkedõen hatékony módszert dolgoztak ki a sejtek összeolvasztására, hibrid sejtek létrehozására amerikai kutatók. A fejlesztés az õssejtekkel végzett laboratóriumi mûveleteket könnyíti meg.

  A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudóscsoportja a Nature Methods címû tudományos szakfolyóiratban tette közzé egyszerû sejtválogatási módszerét, amely a sikeres egyesítési arányt a korábbi 10 százalékról 50 százalékra emeli.

 • Új eljárás, ami drasztikusan egyszerûsítheti a tüdõrák felismerését?

  A lipcsei egyetem kutatói különleges eljárást fejlesztettek ki a tüdõrák korai felismerésére. Német sajtóértesülések szerint az eljárás drasztikusan egyszerûsíti a felismerést. Lényege az, hogy a meglehetõsen költséges komputertomográfia helyett a jövõben egyszerû légzéselemzés elegendõ.

  Ehhez pedig egy egészen "kezdetleges" berendezés szükséges, amellyel a háziorvosok is rendelkezhetnek, s nem lesz szükség arra, hogy a pácienst azonnal egy szakorvoshoz utalják. Ugyanakkor így az olykor több hetes várakozások is megelõzhetõk.

 • Aggasztóan szaporodnak a kórházi fertõzések az Egyesült Államokban

  Az amerikai kórházak elvesztik a csatát az életveszélyt jelentõ kórházi fertõzésekkel szemben, melyeket a páciensek éppen az orvosi kezelések közben kapnak el.

 • Leszoktató módszer már gyerekeknek is - nikotintapasz

  A brit független egészségügyi szervezet újabb kampányba kezdett a füstölgés megfékezésére. Angliában a 11-15 évesek 9 százaléka dohányzik, ezért nekik is szükségük lehet a leszoktató módszerekre.

  A brit National Institute for Health and Clinical Excellence - Nemzeti Intézet az Egészségért és a Klinikum Kiválóságáért (NICE) felhívást intézett a kormányhoz, az egészségügyi hatóságokhoz, az orvosokhoz és más, a betegellátásban résztvevõkhöz, hogy még fokozottabban álljanak ki a dohányzásról való leszoktatás mellett.

 • Egyes vérnyomáscsökkentõ szerek emelhetik a rákkockázatot

  A világ legnépszerûbb vérnyomáscsökkentõ szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.