rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Új kezelési lehetõségek az autoimmun betegségben szenvedõknek a debreceni kórházban

 • Share on Tumblr

  A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma a legújabb terápiás alkalmazások, az õssejtes kezelés vagy a fotoferezis eljárás mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyógyulás idõszakában hozzásegítse az autoimmun betegségben szenvedõket az egészségesek társadalmába való újbóli beilleszkedéshez.

  Az egyetem Új kezelési lehetõségek autoimmun kórképekben elnevezésû szakmai fóruma is fõként ahhoz járul hozzá, hogy a betegek és hozzátartozóik új információkhoz juthassanak betegségükrõl és a legújabb kezelési módokról.

  A szakmai találkozót szervezõ Debreceni Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikája 2006 augusztusában – az országban elsõként – végezte el sikeresen az autoimmun betegek saját vérébõl kinyert õssejtes eljárást, melynek köszönhetõen sok esetben kis mennyiségû gyógyszeres kezelés is elégséges a kívánt javulás eléréséhez.

  A Klinikán 2007 óta adott a lehetõség a másik speciális eljárás, a fotoferezis elvégzéséhez, mely szintén jelentõsen hozzájárul a szisztémás autoimmun betegségek kezelésének eredményességéhez. „A fotoferezis egy olyan speciális kezelési eljárás, mely során a beteg vérét egy gépben áramoltatják át, majd fényérzékenyítõ gyógyszer hozzáadása után ultraviola fénnyel sugározzák be. Ennek eredményeképpen a betegség kiváltásában szerepet játszó vérsejtek a keringésbe visszajutva elpusztulnak, ezt követõen a betegség megnyugszik és sok esetben jelentõs mértékben javul”, magyarázza Prof. Dr. Zeher Margit, a Belgyógyászati Klinika igazgatója.

  A szisztémás autoimmun betegségek, az egyes szervek érintettségétõl függõen, életet veszélyeztetõ állapothoz is vezethetnek, krónikus lefolyásuk miatt pedig a megfelelõ kezelés mellett folyamatos gondozást igényelnek. A gyógyuláshoz így elengedhetetlen az olyan speciális tényezõk feltérképezése is, mint a korábbi mûtétek, vírusos vagy bakteriális fertõzés jelenléte vagy a meglévõ táplálkozási és életvezetési szokások. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum által 2008. szeptember 27-én szervezett fórum is fõként abban segít, hogy a betegek és hozzátartozóik hasznos információkhoz juthassanak betegségükrõl és a legújabb kezelési módokról.

  „A találkozó egyik legfontosabb hozadéka, hogy a beteg a hozzá hasonló betegségben szenvedõkkel is találkozhat, hiszen az autoimmun megbetegedések egyik negatív oldala, hogy a hosszan tartó kezelés az embert kivonja a számára fontos, megszokott közösségbõl”, hívja fel a figyelmet Dr. Csízyné Lenkey Valéria, az Autoimmun Betegegyesület alelnöke.

  A Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikája több mint 30 éve foglalkozik a szisztémás, vagyis több szervrendszert megbetegítõ autoimmun betegségek felismerésével, kezelésével és kutatásával. „Betegeink jelentõs része az Észak-alföldi és az Észak-kelet Magyarországi Régióból érkezik, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum által végzett gyógyítási tevékenység ugyanakkor országosnak is tekinthetõ, hiszen a Klinikán a rendszeresen ellenõrzött betegek száma meghaladja a 4000 fõt”, tájékoztat Dr. Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bodza - gyógynövény

  Bodza - gyógynövényA bodzát már az ókorban is használták meghűléses betegségek gyógyítására. A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. Minden részét használták gyógyításra: virágját, termését, levelét, kérgét és gyökerét. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. A kellemes illatú szárított virágból készül jóízű, finom teája, melyet megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használunk.

 • A gyerekkori bántalmazás egész életre károsíthatja a géneket

  Washington - Öngyilkosok agyának vizsgálata alátámasztja a feltevést, hogy a gyerekkori bántalmazás megváltoztathatja a gének mûködését, és élethosszig tartó károsodást okozhat - közölték kanadai tudósok a brit Nature-csoport Neuroscience címû szakfolyóiratában.

 • Ólom van a rúzsban?

  Óvatosságra hívják fel a világ nõinek figyelmét, miután felmerült a gyanú, hogy néhány nagy nevû cég által forgalmazott ajakrúzs ólmot tartalmaz.

  A figyelmezetés azután vált aktuálissá, hogy az Amerikai Egyesült Államok minden bizonnyal pert indít a Dior Addict Positive Red Lipsticket is elõállító, LVMH nevû luxustermék forgalmazó vállalat ellen, miután – egy független laboratóriumi vizsgálat során 33 másik termékhez hasonlóan – a fenti ajakrúzsban ólmot találtak.

 • Globális lépések kellenek, hogy visszaszorítsuk az antibiotikumok szükségtelen alkalmazását

  Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók járványa fenyeget.

  "Összehangolt globális lépések szükségesek, hogy visszaszorítsuk az antibiotikumok szükségtelen alkalmazását, ellenkezõ esetben a gyógyításban visszatérhetünk az antibiotikumok elõtti korba" - írja Otto Cars, az Uppsalai Egyetem docense. Amennyiben elmaradnak ezek a lépések, a gyógyszer-rezisztencia fenyegetheti a gyógyítás eredményességét.

 • Ritka agydaganattal összefüggésbe hozható gént találtak

  Washington - Ritka, gyerekkori agydaganat, a neuroblasztóma örökletes formájának hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. Eredményüket a Nature címû tudományos lap legutóbbi száma közölte.

 • Gyógyító receptek a herpesz ellen

  Égetõ érzés, csókmentes napok. A herpesz bármikor lecsaphat. Aki egyszer már otthont adott neki, nem menekülhet. Íme, néhány fontos tudnivaló, és egy gyógyító recept, ami segíthet a megelõzésben és a gyógyulásban.

 • A magány halált is okozhat

  Örök bölcsesség, hogy a magány öl, most a legújabb kutatás is erre a következtetésre jutott: a társas lét nagyban befolyásolja az idõsebbek egészségi állapotát.

 • A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát

  Berlin - Németországban és Magyarországon is napjainkban szinte minden harmadik csecsemõ császármetszéssel jön világra. Tizenöt évvel ezelõtt még csak fele ennyi volt a császármetszések száma. Az okok sokrétûek - a nõk fájdalomtól való félelme, vagy az idõpont megválaszthatósága csupán kettõ ezek közül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azonban csak minden tízedik szülésnél lenne orvosilag indokolt a beavatkozás.

 • Meglepõ felfedezés a leukémia kezelésében

  A Myeloid Lymphoid Leukémia (MLL) a vérrák egy ritka fajtája, amelyben a leukémiás gyermekek 5-10 százaléka, a csecsemõk háromnegyede szenved.

  Az MLL különbözik a leukémia általános eseteitõl, és a kemoterápiára is rosszul reagál. Ám egy meglepõ felfedezés talán új utat nyithat eme nehezen kezelhetõ betegség kezelésében. Egy laboratóriumi rutineljárás során a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy a cukor-szabályozó enzim blokkolása segített az MLL betegségben szenvedõ egerek életét jelentõsen meghosszabbítani.

 • Májsejteket hoztak létre tudósok emberi bõrsejtekbõl

  Elsõ alkalommal hoztak létre laboratóriumban májsejteket brit kutatók emberi bõrmintából származó sejtek újraprogramozásával - az eredmény reményt kelt a májbetegségek jövõbeli újfajta kezelésére.

 • Néhány módszer fejfájás ellen

  Az emberek 80%-a szenved idõrõl idõre fejfájástól, sõt a nõk jóval gyakrabban, mint a férfiak. Körübrlül 180 féle fejfájás létezik, sokszor csak szakértõk tudják pontosan meghatározni, melyikkel állunk szemben.

  Kiváltó ok lehet az idõjárás-változás, a stressz, a lárma, az oxigénhiány, a nyak-váll területen lévõ izomgörcs és a magas vérnyomás.

  Próbáld ki az alábbi módszereket, hátha gyógyszer nélkül is elmúlik a fejfájás.

 • Éhen halt egy kislány, mert félt a fogorvostól

  London - Éhen halt egy brit kislány, mert annyira rettegett a fogorvostól, hogy nem merte kinyitni a száját.

  Sophie Waller kálváriája egy kilazult tejfoggal kezdõdött. Nem akart fogorvoshoz menni, beszélni, enni, inni és aludni sem mert a félelemtõl, szülei ezért kórházba vitték. Altatásos mûtéttel kihúzták mind a nyolc tejfogát, de a cornwalli kislány az operáció után sem volt hajlandó kinyitni a száját, ezért egy darabig mesterségesen táplálták, aztán kivizsgálta egy pszichológus és végül haza bocsátották.

 • Nyolc vírus felelõs a méhnyakrákos esetek túlnyomó többségéért

  A méhnyakrákos esetek több mint 90 százalékáért világszerte nyolc típusú humán papillóma vírus (HPV) felelõs, melyek a következõ generációs vakcinák célpontjai lehetnek.

 • Mekkora a melamin elfogadható szintje?

  A Kínában kitört csecsemõtápszer-botrány után az amerikai hatóságok meghatározták, mennyi a melamin még elfogadható szintje. A tápszerben péládul nulla, minden más ételben 2,5 ppm – közölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenõrzõ Hivatala (FDA).

  Kínában a melaminnal szennyezett tápszer közel 54 ezer csecsemõt betegített meg és négy esetben okozott halált. A melamin általában mûanyagokban található, de használják az ételek fehérjetartalmának növeléséhez is. Más ételekben, például tejtermékekben, édességekben, csokoládéban és kávés italokban is kimutatták fõként Ázsiában.