rss
 • Egészségünkre káros sztárok

 • Share on Tumblr

  Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölõ. Elõfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amirõl beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsõsorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

  Itt az új év - és a fogadalmak miatt - az új diéták és egészségi tanácsok idõszaka. A magazinok pedig nincsenek híján a tanácsoknak, fõleg ha a tanácsadó olyan prominens személyiség, mint Paltrow, Stella McCartney, Heather Mills McCartney vagy Carole Chaplin (Cherie Blair egészségügyi tanácsadója). De azért nem árt vigyázni, mielõtt valaki imádott sztárjának a kedvenc szokásait, esetleg tanácsait magáévá teszi, és hasznos dolog körbenézni, vajon mennyire megalapozott az állítás.

  Ebben nyújt segítséget a Sense about Since alapítvány projektje, amiben amolyan Beszélnünk kell róla stílusban, 16 vezetõ kutató összeállította a tényeket a hírességektõl származó áltudományos állításokkal szemben. A csúnya személyeskedéstõl az alapítvány azt reméli, hogy a kínos reklám miatt a többi híresség ezentúl tartózkodik majd az alaptalan megjegyzésektõl.

  Tracey Brown a Sense About Sience alapítvány igazgatója így nyilatkozott a Guardian angol napilapnak a kampányról: „Frusztrált emberek egész évben küldözgetik nekünk a példákat azzal kapcsolatban, hogy sztárok olyan ötleteket támogatnak, amelyeknek semmi alapja nincsen. Amikor pedig ez megesik, a következményeket visszacsinálni nagyon nehéz. Tudjuk, hogy néhány híres embert nem érdekel a tudomány, sem a tények. De abban is biztosak vagyunk, hogy sokuk örül a lehetõségnek, hogy komolyabb felvilágosítást kaphat, arról a dologról, aminek a népszerûsítésére kérik õket. Akár azért, mert a rajongóikat komolyan veszik, vagy mert saját magukat komolyan veszik.”

  Nicole Kidman a Nintendo új, felnõtteknek szóló, agytornáztató keresztrejtvény játékának a reklámjában azt állítja hogy „úgy érzem, hogy az agytréning fiatalítja az elmémet”. De Jason Braitwhite idegkutató, a birminghami egyetemrõl ezt cáfolja. Szerinte nincsen semmilyen kapcsolat az elmemûködés javulása és bármilyen agytréning játéknak a folyamatos használata között.

  A szórólap negatív példái közül a legkellemetlenebb támadás Madonna önérzetét érte, mert õ nem csak egy reklám kedvéért, vagy megjegyzés szinten mondott butaságokat, hanem már szinte fehér köpenyes jelleggel fontoskodott. „Úgy gondolom, az egyik legnagyobb probléma a földünknek a nukleáris hulladék... ez az a valami, amibe belevágtam egy csapat kutatóval, hogy megtaláljuk a módját, hogyan semlegesítsük a radioaktivitást” - nyilatkozta az énekesnõ az egyik angol napilap vasárnapi számában. Nick Evans, aki környezeti radiokémikus a Loughborough Egyetemen, ezt teljes nonszensznek titulálta. „Egy radioaktív dolog nem semlegesíthetõ, az egyetlen megoldás, hogy az anyagot az egyik helyrõl a másikra mozdítjuk, amíg a sugárzás magától lecsökken. Erre nincsen mágikus megoldás.”

  Ezek mellett a híresség egójára nézve kínos állítások mellett ott vannak azok is, amelyek a közönségnek okoznak károkat. Egyrészt azért mert hihetõek, másrészt mert komoly félelmet keltenek. Heather Mills McCartney a legnagyobb meggyõzõdéssel állította, hogy a tejtõl kövérek a mai gyerekek. Joana Lumley egy vegetáriánus weboldalon szimpla párhuzamot húzott a rák és a húsevés között. Gwyneth Paltrow is úgy gondolja, elkerülheti a rákot, ha csak természetes ételeket eszik.

  Stella McCartney messzebb merészkedett. Egy magazininterjúban óvta olvasótáborát néhány bõrápolási és kozmetikai terméktõl, mert hogy azokban ugyanaz az anyag található, mint a fagytalanító folyadékokban. A szóban forgó anyag neve propilén-glikol (a növényi glicerin és gabonaszesz mesterséges petrokémiai keveréke), aminek a használata igen sokrétû, és - bár nem a legnépszerûbb összetevõ - a testápoló krémekben való jelenléte egyáltalán nem félelmetes.

  A Sense About Sience alapítvány a röplapokat a sztárok közelében kívánja elhelyezni, olyan helyeken mint a Premier Liga VIP-részlege, az F1 aranypáholya vagy a légitársaságok repülõtéri VIP-várója, és persze mind több szóba jöhetõ exkluzív étteremben, klubban, ahol rendszeresen megfordulnak hírességek.

  Az alapítvány szerint azért nem minden híresség beszél butaságokat. Pozitív példának felhozták Jamie Oliver sztárszakácsot és az illuzionista Derren Brownt, amiért maximális felelõséggel kezelik a tudományos állításokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Stresszoldás, meleg elleni védekezés

  Mivel napjainkban egyre több betegség hátterében fõként lelki okok állnak, a stresszoldás és a pozitív gondolkodás alapvetõ fontosságú a harmonikus életvitel kialakításához.

  A hagyományos kínai orvoslás az egyes évszakok sajátosságaihoz illeszkedve segít az egészség megõrzésében: a nyári kánikulában a langyos italok, a könnyû levesek, a gyömbér, az újhagyma és a fokhagyma fogyasztását, éjjel pedig a köldök betakarását javasolja.

 • Egyenlõtlen és következetlen az amerikai egészségügy

  Az Egyesült Államok elmarad más iparosodott országok mögött az egészségügyi szolgáltatások minõsége tekintetében, annak ellenére, hogy a világ legdrágább egészségügyi rendszerét tartják fenn, áll egy mostanában közzétett beszámolóban.

  A privát Nemzetközösség Alapítvány riportja szerint az USA rendszere nem hatékony, egyenlõtlen és következetlen politikán alapszik.

 • Mégsincs rendelkezés az otthonszülés szabályozásáról

  Megígérték és még sem lépett hatályba az új, otthonszülés szabályozásáról szóló rendelkezés.
  A volt egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes korábban egyeztetést folytatott az intézményen kívüli szülés lehetséges szabályairól.

  És mikorra lesz jogszabály az otthonszülésrõl? Az egészségügyi tárcánál annyit közöltek: a minisztérium vizsgálja a szabályozás szakmai és jogi lehetõségeit. Nem az otthon szülés megtiltása, hanem annak tárgyi és személyi feltételeinek biztosítása a cél - állítja a szaktárca.

 • Baleseteket okozhatnak a vényköteles gyógyszerek

  Számos közlekedési balesetért felelõsek a vényköteles gyógyszerek egy francia tanulmány szerint.

 • A masszázs enyhítheti a depressziót

  Több tanulmány elemzése alapján tajvani kutatók úgy vélik, a masszázsterápia enyhítheti a depresszió tüneteit.

 • Védheti a szívet egy olcsó köszvényszer

  Egy több mint negyven éve használt, köszvény elleni szert hatékonynak találtak brit kutatók a krónikus mellkasi fájdalmak ellen is.

 • Hatékony a hiperaktív felnõtteknél a viselkedésterápia

  Kognitív viselkedésterápiával jelentõsen enyhíthetõk a figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) tünetei felnõtteknél egy amerikai kutatás szerint. Amennyiben megtanulják tudatosan kezelni problémáikat, az érintettek kétharmadának legalább harminc százalékkal csökkentek a panaszai.

 • Náthás és allergiás panaszokra is kiváló a só

  A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet.

 • Gyermekek hasfájásának leggyakoribb oka a szorulás

  Az Iowa Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy a gyermekek hasfájása esetén a kivizsgálást legjobb mindjárt a végbél vizsgálatával kezdeni. Úgy tûnik, hogy a krónikus és az akut székrekedés együttesen állnak a háttérben azon esetek több mint felében, amikor a szülõk gyermeküket hasi panaszok miatt kórházba viszik. Amikor pedig az orvos a hasi panasz okát próbálja kivizsgálni, legcélszerûbb rögtön a viszonylag egyszerû végbél vizsgálattal kezdeni a procedúrát.

 • Idõsebb korban a férfiak szexuálisan aktívabbak a nõknél

  A férfiak kétszer akkora valószínûséggel élnek aktívabb nemi életet a kor elõrehaladtával, mint a nõk, de bármilyen legyen is a szex, a jó egészségi állapot meghatározó a szexuális közérzet szempontjából az idõsebb korosztályban - derült ki egy tanulmányból, amelyet szerdán ismertetett a British Medical Journal (BMJ) címû orvosi szaklap.

 • Arcunk tükrözi, hogy mit rágunk - Felcím: Õsünk, a Diótörõ Ember

  Õseink arcformája úgy alakult, hogy fogaikkal összeroppanthassák a kemény magokat, ha más étel hiján azok voltak az egyedüli ennivalók a túléléshez. A témával foglalkozó nemzetközi kutatócsoport tanulmányát az USA Tudományos Akadémia folyóirata közölte.

  Kétmillió évvel ezelõtt élt Afrikában egyik õsünk, az Australopithecus africanus. Arcának formája határozottan különbözött a mai emberétõl. Egy nemzetközi munkacsoport bonyolult technikák együttes alkalmazásával igyekezett megfejteni ennek a különbözõségnek az okait.

 • Új fenyegetés: H5N1 után H9N2

  Washington - Miközben a világ készül a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse által okozott világjárványra, tudósok szerint egy másik, a H9N2-es törzs szintén egyre fenyegetõ veszélyt jelent.

 • Medvehagyma - gyógynövény

  Medvehagyma - gyógynövényA medvehagyma fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.

 • Vannak nõk, akiknél allergiás reakciót válthat ki a szexuális együttlét!

  New York-i kutatók szerint vannak olyan nõk, akik allergiásak a szexre. A kutatók szerint azonban van ellenszer: a gyakori szexuális együttlét.

  "Nagyon ritka jelenség, de elõfordul" - mondja David Resnick allergológus, a New Yorki Presbiteriánus Kórház orvosa. A jelenség valójában az ondóra adott allergiás reakció, ami a szakember szerint a nõkben tipikusan az együttlét után 30 perccel alakul ki, és a hüvely illetve a nemi szerv égõ, viszketõ érzésével jár, de súlyosabb esetben általános tünetek is jelentkezhetnek.