rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Egészségünkre káros sztárok

 • Share on Tumblr

  Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölõ. Elõfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amirõl beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsõsorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

  Itt az új év - és a fogadalmak miatt - az új diéták és egészségi tanácsok idõszaka. A magazinok pedig nincsenek híján a tanácsoknak, fõleg ha a tanácsadó olyan prominens személyiség, mint Paltrow, Stella McCartney, Heather Mills McCartney vagy Carole Chaplin (Cherie Blair egészségügyi tanácsadója). De azért nem árt vigyázni, mielõtt valaki imádott sztárjának a kedvenc szokásait, esetleg tanácsait magáévá teszi, és hasznos dolog körbenézni, vajon mennyire megalapozott az állítás.

  Ebben nyújt segítséget a Sense about Since alapítvány projektje, amiben amolyan Beszélnünk kell róla stílusban, 16 vezetõ kutató összeállította a tényeket a hírességektõl származó áltudományos állításokkal szemben. A csúnya személyeskedéstõl az alapítvány azt reméli, hogy a kínos reklám miatt a többi híresség ezentúl tartózkodik majd az alaptalan megjegyzésektõl.

  Tracey Brown a Sense About Sience alapítvány igazgatója így nyilatkozott a Guardian angol napilapnak a kampányról: „Frusztrált emberek egész évben küldözgetik nekünk a példákat azzal kapcsolatban, hogy sztárok olyan ötleteket támogatnak, amelyeknek semmi alapja nincsen. Amikor pedig ez megesik, a következményeket visszacsinálni nagyon nehéz. Tudjuk, hogy néhány híres embert nem érdekel a tudomány, sem a tények. De abban is biztosak vagyunk, hogy sokuk örül a lehetõségnek, hogy komolyabb felvilágosítást kaphat, arról a dologról, aminek a népszerûsítésére kérik õket. Akár azért, mert a rajongóikat komolyan veszik, vagy mert saját magukat komolyan veszik.”

  Nicole Kidman a Nintendo új, felnõtteknek szóló, agytornáztató keresztrejtvény játékának a reklámjában azt állítja hogy „úgy érzem, hogy az agytréning fiatalítja az elmémet”. De Jason Braitwhite idegkutató, a birminghami egyetemrõl ezt cáfolja. Szerinte nincsen semmilyen kapcsolat az elmemûködés javulása és bármilyen agytréning játéknak a folyamatos használata között.

  A szórólap negatív példái közül a legkellemetlenebb támadás Madonna önérzetét érte, mert õ nem csak egy reklám kedvéért, vagy megjegyzés szinten mondott butaságokat, hanem már szinte fehér köpenyes jelleggel fontoskodott. „Úgy gondolom, az egyik legnagyobb probléma a földünknek a nukleáris hulladék... ez az a valami, amibe belevágtam egy csapat kutatóval, hogy megtaláljuk a módját, hogyan semlegesítsük a radioaktivitást” - nyilatkozta az énekesnõ az egyik angol napilap vasárnapi számában. Nick Evans, aki környezeti radiokémikus a Loughborough Egyetemen, ezt teljes nonszensznek titulálta. „Egy radioaktív dolog nem semlegesíthetõ, az egyetlen megoldás, hogy az anyagot az egyik helyrõl a másikra mozdítjuk, amíg a sugárzás magától lecsökken. Erre nincsen mágikus megoldás.”

  Ezek mellett a híresség egójára nézve kínos állítások mellett ott vannak azok is, amelyek a közönségnek okoznak károkat. Egyrészt azért mert hihetõek, másrészt mert komoly félelmet keltenek. Heather Mills McCartney a legnagyobb meggyõzõdéssel állította, hogy a tejtõl kövérek a mai gyerekek. Joana Lumley egy vegetáriánus weboldalon szimpla párhuzamot húzott a rák és a húsevés között. Gwyneth Paltrow is úgy gondolja, elkerülheti a rákot, ha csak természetes ételeket eszik.

  Stella McCartney messzebb merészkedett. Egy magazininterjúban óvta olvasótáborát néhány bõrápolási és kozmetikai terméktõl, mert hogy azokban ugyanaz az anyag található, mint a fagytalanító folyadékokban. A szóban forgó anyag neve propilén-glikol (a növényi glicerin és gabonaszesz mesterséges petrokémiai keveréke), aminek a használata igen sokrétû, és - bár nem a legnépszerûbb összetevõ - a testápoló krémekben való jelenléte egyáltalán nem félelmetes.

  A Sense About Sience alapítvány a röplapokat a sztárok közelében kívánja elhelyezni, olyan helyeken mint a Premier Liga VIP-részlege, az F1 aranypáholya vagy a légitársaságok repülõtéri VIP-várója, és persze mind több szóba jöhetõ exkluzív étteremben, klubban, ahol rendszeresen megfordulnak hírességek.

  Az alapítvány szerint azért nem minden híresség beszél butaságokat. Pozitív példának felhozták Jamie Oliver sztárszakácsot és az illuzionista Derren Brownt, amiért maximális felelõséggel kezelik a tudományos állításokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Meg van a gyógyír a rák ellen?

  Egy francia-olasz kutatócsoport a különleges formájú kísérleti megoldást nevezi Nanoszarvnak, amely annyira erõs immunválaszt facsar ki a szervezetbõl, hogy akár még a rákkal is felveheti a küzdelmet.

  A strasbourgi CNRS Intézet és a Trieszti Egyetem kutatóiból álló csoport által kifejlesztett szénszálas nanocsövek olyan jelentõs immunválaszt vált ki a szervezetben, hogy könnyedén szembe tudnánk ezek birtokában szállni a fertõzõ betegségekkel, akár még a rákkal is.

 • Genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának

  Három genetikai változást találtak kutatók, amelyek befolyásolhatják a D-vitaminhiány kockázatát, és magyarázatot adhatnak arra, hogy miért alakulhat ki megfelelõ étrend és napfény mellett is ez az állapot.

 • Engedélyezték az elsõ szempillanövesztõ gyógyszer forgalmazását

  Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) nemrég engedélyezte az elsõ olyan gyógyszert, melytõl hosszabb szempilláink lehetnek - állítja egy jelentés.

  Az Allegran cég termékével a hypotrichosisban szenvedõ betegeket kezelnék, akiknek nem nõ elegendõ szempillájuk. Receptre lehet majd kapni 2009 elsõ negyedévében. A napi egy alkalommal szedendõ készítmény aktív összetevõje a bimatroprost, ugyanaz, amit a zöldhályog gyógyszerében is található.

 • Fejfájást, migrént okozhat a meleg idõjárás

  London - Fejfájást és migrént okozhat a melegebb idõjárás, a légnyomásváltozás - mutatták ki amerikai kutatók. A légszennyezettségrõl ugyanezt nem tudták megállapítani.

 • Szívkatéterezés csuklón keresztül - kevesebb vérzés

  A comb helyett a csukló artériáján keresztüli szívkatéterezésnél lényegesen kevesebb vérzéses szövõdmény lép fel - derül ki egy, a Journal of the American College of Cardiology címû folyóiratban.

  A Virginia állambeli Durham Orvosi Központ szívkatéteres laborjának vezetõje és munkatársai közel 600 ezer katéterezést értékeltek ki egy adatbázis segítségével. A combon át felvezetett katéter esetében kétszer gyakoriak voltak a vérzéses szövõdmények, míg az eredményesség tekintetében a két módszer között nem találtak eltérést.

 • Levendulával a lelki nyugalomért

  Levendulával a lelki nyugalomértA levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként.

 • Kiknek nincs helye a kegyetlen listán, ha jön a világjárvány

  Egy hatalmas járvány vagy más egészségügyi tömegkatasztrófa idején nem mindenki kaphat életmentõ segítséget. A döntésben egy befolyásos amerikai orvoscsoport dolgozott ki útmutatást.

  Az amerikai orvoscsoport által összeállított lista szerint elsõsorban az idõs személyeket, a súlyos égési sérülteket, a baleseti sérülteket és a szellemileg erõsen leépült betegeket nem tudnák segítségben részesíteni.

 • 43 hátrányos helyzetû települést keres fel az egészségügyi szûrõkamion

  Összesen 43, hátrányos helyzetû településen lévõ háziorvosi körzetet keres fel egészségügyi szûrõkamionjával az Országos Alapellátó Intézet - mondta Balogh Sándor fõigazgató Az egészség házhoz megy program megnyitója elõtt.

  A szûrõvizsgálatokkal olyan körzetekbe látogatnak el, amelyekben hosszú ideje nincs háziorvos, és a helyettesítõ orvost az intézet alkalmazza. A program keretében az idén tíz települést keresnek fel, jövõre pedig az alföldi megyékben végzik el a vizsgálatokat - tette hozzá Balogh Sándor.

 • Örökölhetõ a gyermekkori alvási felriadás

  Chicago - Részben örökölhetõ a gyermekkori alvási felriadás, amely hirtelen felébredéssel, verejtékezéssel és sikoltással jár együtt - mutatta ki egy tanulmány az Egyesült Államokban.

  "Az eredményeink szerint bizonyos genetikai tényezõk jelentõs hatással bírnak az éjszakai felriadásra, bár nem sikerült azonosítani egy kifejezetten ezért a jelenségért felelõs gént" - mondta Bich Hong Nguyen a Montrealban mûködõ Sacré Coeur kórház alvási rendellenségekkel foglalkozó központjának orvosa.

 • Egy New York-i bíró szerint nem szabadalmaztathatók az emberi gének

  Az emlõrákkal és a petefészek rákjával összefüggésbe hozott két emberi gént nem lehet szabadalmaztatni, mert a természet termékei - döntött hétfõn egy amerikai szövetségi bíró.

 • Festékes anyajegy

  Az anyajegyek (naevosok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bõrén elõforduló éles határú, maradandó jellegû bõrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környezõ bõrtõl. Megfigyelhetõk a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során késõbb is.

 • A megfelelő testmozgás a jótékony baktériumok szaporodását is befolyásolja

  A megfelelő testmozgás a jótékony baktériumok szaporodását is befolyásoljaA fizikai aktivitás segíti, hogy a jótékony hatású baktériumok felszaporodjanak bélrendszerünkben. Az inaktivitás viszont éppen ellenkező hatású. Így a gyakori testmozgás a mikroorganizmusok révén is javítja az általános egészségi állapotunkat, és jótékonyan hat a testsúlyunkra is. Az utóbbi években megnőtt az érdeklődés az iránt, hogy miként hatnak a bélbaktériumok a szervezetünkre. A nagy mennyiségű és változatos bélflórával rendelkező emberek kevésbé hajlamosak az elhízásra, az immunrendszerükkel kevesebb a probléma.

 • Az antibiotikumok mellékhatásai miatt évente 140 ezer ember kerül kórházba az USA-ban

  Az antibiotikumok mellékhatásai, különösen allergiás reakciók miatt évente 140 ezer ember kerül sürgõsségi osztályokra az Egyesült Államokban - állítja egy kormányzati felmérés.

  Az eredmény újabb érvet szolgáltat, hogy az orvosok csökkentsék az antibiotikumok felírását, amelyek használata egyébként is eltúlzott az USA-ban a Betegségellenõrzési és Megelõzési Központ kutatócsoportja szerint. A szakemberek már azt is jó eredménynek tekintenék, ha néhány százalékkal csökkenne az antibiotikumrendelések száma.

 • Sokba kerül a munkahely kiváltotta asztma Nagy-Britanniának

  Legkevesebb évi 100 millió fontba (331 millió forint) kerül a brit gazdaságnak a munkahelyek által kiváltott asztmás megbetegedések.