rss
 • Egészségünkre káros sztárok

 • Share on Tumblr

  Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölõ. Elõfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amirõl beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsõsorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

  Itt az új év - és a fogadalmak miatt - az új diéták és egészségi tanácsok idõszaka. A magazinok pedig nincsenek híján a tanácsoknak, fõleg ha a tanácsadó olyan prominens személyiség, mint Paltrow, Stella McCartney, Heather Mills McCartney vagy Carole Chaplin (Cherie Blair egészségügyi tanácsadója). De azért nem árt vigyázni, mielõtt valaki imádott sztárjának a kedvenc szokásait, esetleg tanácsait magáévá teszi, és hasznos dolog körbenézni, vajon mennyire megalapozott az állítás.

  Ebben nyújt segítséget a Sense about Since alapítvány projektje, amiben amolyan Beszélnünk kell róla stílusban, 16 vezetõ kutató összeállította a tényeket a hírességektõl származó áltudományos állításokkal szemben. A csúnya személyeskedéstõl az alapítvány azt reméli, hogy a kínos reklám miatt a többi híresség ezentúl tartózkodik majd az alaptalan megjegyzésektõl.

  Tracey Brown a Sense About Sience alapítvány igazgatója így nyilatkozott a Guardian angol napilapnak a kampányról: „Frusztrált emberek egész évben küldözgetik nekünk a példákat azzal kapcsolatban, hogy sztárok olyan ötleteket támogatnak, amelyeknek semmi alapja nincsen. Amikor pedig ez megesik, a következményeket visszacsinálni nagyon nehéz. Tudjuk, hogy néhány híres embert nem érdekel a tudomány, sem a tények. De abban is biztosak vagyunk, hogy sokuk örül a lehetõségnek, hogy komolyabb felvilágosítást kaphat, arról a dologról, aminek a népszerûsítésére kérik õket. Akár azért, mert a rajongóikat komolyan veszik, vagy mert saját magukat komolyan veszik.”

  Nicole Kidman a Nintendo új, felnõtteknek szóló, agytornáztató keresztrejtvény játékának a reklámjában azt állítja hogy „úgy érzem, hogy az agytréning fiatalítja az elmémet”. De Jason Braitwhite idegkutató, a birminghami egyetemrõl ezt cáfolja. Szerinte nincsen semmilyen kapcsolat az elmemûködés javulása és bármilyen agytréning játéknak a folyamatos használata között.

  A szórólap negatív példái közül a legkellemetlenebb támadás Madonna önérzetét érte, mert õ nem csak egy reklám kedvéért, vagy megjegyzés szinten mondott butaságokat, hanem már szinte fehér köpenyes jelleggel fontoskodott. „Úgy gondolom, az egyik legnagyobb probléma a földünknek a nukleáris hulladék... ez az a valami, amibe belevágtam egy csapat kutatóval, hogy megtaláljuk a módját, hogyan semlegesítsük a radioaktivitást” - nyilatkozta az énekesnõ az egyik angol napilap vasárnapi számában. Nick Evans, aki környezeti radiokémikus a Loughborough Egyetemen, ezt teljes nonszensznek titulálta. „Egy radioaktív dolog nem semlegesíthetõ, az egyetlen megoldás, hogy az anyagot az egyik helyrõl a másikra mozdítjuk, amíg a sugárzás magától lecsökken. Erre nincsen mágikus megoldás.”

  Ezek mellett a híresség egójára nézve kínos állítások mellett ott vannak azok is, amelyek a közönségnek okoznak károkat. Egyrészt azért mert hihetõek, másrészt mert komoly félelmet keltenek. Heather Mills McCartney a legnagyobb meggyõzõdéssel állította, hogy a tejtõl kövérek a mai gyerekek. Joana Lumley egy vegetáriánus weboldalon szimpla párhuzamot húzott a rák és a húsevés között. Gwyneth Paltrow is úgy gondolja, elkerülheti a rákot, ha csak természetes ételeket eszik.

  Stella McCartney messzebb merészkedett. Egy magazininterjúban óvta olvasótáborát néhány bõrápolási és kozmetikai terméktõl, mert hogy azokban ugyanaz az anyag található, mint a fagytalanító folyadékokban. A szóban forgó anyag neve propilén-glikol (a növényi glicerin és gabonaszesz mesterséges petrokémiai keveréke), aminek a használata igen sokrétû, és - bár nem a legnépszerûbb összetevõ - a testápoló krémekben való jelenléte egyáltalán nem félelmetes.

  A Sense About Sience alapítvány a röplapokat a sztárok közelében kívánja elhelyezni, olyan helyeken mint a Premier Liga VIP-részlege, az F1 aranypáholya vagy a légitársaságok repülõtéri VIP-várója, és persze mind több szóba jöhetõ exkluzív étteremben, klubban, ahol rendszeresen megfordulnak hírességek.

  Az alapítvány szerint azért nem minden híresség beszél butaságokat. Pozitív példának felhozták Jamie Oliver sztárszakácsot és az illuzionista Derren Brownt, amiért maximális felelõséggel kezelik a tudományos állításokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kell-e infarktusos betegnek tiszta oxigén?

  Tiszta oxigén belélegeztetése nagyobb kockázatot jelenthet, mint amennyi elõnnyel jár szívinfarktus miatt kórházba szállított betegeknek. A korábbi elképzeléseket megcáfoló eredményt a Cochrane Database of Systemic Reviews közölte.

 • A szem könnyezésnek több oka is lehet

  A szem könnyezésnek több oka is lehetA könnyezés problémakörét több oldalról és nagyon alaposan kell megközelíteni a megoldási próbálkozás kiválasztása előtt. Első lépésben tisztázni kell, hogy valóban megfelelő összetételű, mennyiségű a könny, nincs allergiás vagy egyéb kötőhártyagyulladása. Ezt követően ellenőrizni kell a könnyelvezető rendszert. Ha a könnypont elzáródott, vagy szűkebb a szükségesnél, akkor szondás tágítással vagy teljes könnypont plasztikával lehet a problémán segíteni. Ha a könnypont jó tágasságú, de a helyzete nem megfelelő.

 • A gyermekkori asztma jól kezelhetõ, ha idõben felismerik

  A leggyakoribb, nem fertõzõ krónikus gyerekkori betegségként tartják számon a szakemberek az asztmát. Általában 2-5 éves korban jelentkezik, majd a 6-l4 éves korúaknál az esetek többségében javulást mutat, míg 15 éves korban már csak a korábbi betegek egyharmadánál vannak észrevehetõ tünetek. Kezelése annál hatásosabb, minél elõbb fölismerik a bajt. A komplex - gyulladást csökkentõ és a hörgõket is tágító - terápiától várható a legjobb eredmény.

 • Hajlamosabb a depresszióra az, aki keveset alszik

  Hajlamosabb a depresszióra az, aki keveset alszikJelentősen csökken az esélye a depressziónak és az öngyilkosságnak azoknál a kamaszoknál, akik korán fekszenek le aludni. \"A korai fekvés védekező módon hat hosszabb időtartamú alvás idején, ezáltal megnő az esélye annak, hogy valóban annyit alszunk, amennyire szükségünk van\" - állítják a Columbia University Medical Center kutatói. Azoknak a fiataloknak, akik éjfélkor, vagy azután fekszenek ágyba, 24 százaléka szenved depresszióban, 20 pedig hajlamosabb öngyilkossági kísérletekre, szemben azokkal, akik 10 órakor, vagy annál korábban térnek nyugovóra.

 • Készül az oltás melrák ellen

  A 40 feletti nõk idõvel mellrák elleni oltást kaphatnak, ha az egy éven belül kezdõdõ tesztek sikeresek lesznek. Persze az oltás csak mintegy 10 múlva kerülhet a piacra.

 • Hátrányos megkülönböztetés a gyermekek fogszabályozásában?

  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gyermekek fogszabályozásában hátrányos megkülönböztetés éri valamennyi vidéki - azaz nem miskolci - gyermeket - közölte Sátoraljaújhely fideszes polgármestere.

  Szamosvölgyi Péter kifejtette: a jelenlegi gyakorlat - a rosszul kitalált rendszer, és a nyilvánvalóan kisszámú kijelölt szolgáltató - azt "eredményezi", hogy a vidéki (tehát nem miskolci) gyermekek nem részesülhetnek OEP által támogatott fogszabályozó kezelésben, míg a megyeszékhelyen élõk igen.

 • Megszüntethetõ a földimogyoró-allergia

  Berlin - Fellélegezhetnek a mogyoróallergiások - legalábbis egy részük: az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy fokozatos hozzászoktatással megszüntethetõ a mogyoróval szembeni túlérzékenység.

 • Tízbõl egy szülészorvos felhagyna praxisával

  Egy amerikai felmérés szerint tízbõl egy orvos fejében megfordult, hogy felhagy szülészeti praxisával valamilyen csecsemõkor) halálozást követõen.

  A megkérdezett szülészorvosok háromnegyede számolt be olyan esetrõl, ami jelentõs érzelmi terhet jelentett számukra.

  A hirtelen és váratlan veszteségek mind a családoknak, mind az érintett orvosok számára nagyon súlyosak lehetnek - mondta Dr. Gold.

 • Vérbõl szûrnék ki az elhízásra való hajlamot?

  Egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a vér trigliceridszintjének kifejezett emelkedése zsíros étel fogyasztása után hízásra való hajlamot jelent.

  A The International Journal of Obesity címû tudományos lapban közölt cikk szerint ezzel a módszerrel hatékonyan kiszûrhetõk azok a gyerekek, akik az elhízásra kifejezetten hajlamosak. A trigliceridek a táplálékkal felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formája.

 • Egyre több panasz, hogy az ukrán orvosok diszkriminálják a HIV -fertõzötteket

  Ukrajnában egyre többen kapják meg a HIV-vírust, az orvosok félnek a hozzájuk forduló fertõzöttek betegségeinek kezelésétõl.

  A HIV-fertõzöttek és AIDS-betegek támogatására létrehozott ukrán nemzeti telefonos segélyszolgálat munkatársai szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak azok a hívások, amelyek arról számolnak be, hogy az orvosok diszkriminálják a szerzett immunhiányos fertõzötteket és betegeket.

 • Szemünk erei jelezhetik a szívbetegségek kockázatát

  A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.

 • Aszpirinnal a csontritkulás ellen

  New York - Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kis dózisú aszpirin csökkenti a csontokat lebontó sejtek aktivitását, ugyanakkor javítja a csontépítésben résztvevõ sejtek tevékenységét - írják amerikai kutatók a Public Library of Science (PLoS) címû nyílt tudományos portálon.

  Songtao Shi és munkatársai a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetemen egérkísérletekben vizsgálta az aszpirin hatását a csontritkulásra. Úgy találták, hogy az egerek csontépítésben szerepet játszó sejtjeinek leépülése csökkent az aszpirin adagolása mellett.

 • Gyermekek hasfájásának leggyakoribb oka a szorulás

  Az Iowa Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy a gyermekek hasfájása esetén a kivizsgálást legjobb mindjárt a végbél vizsgálatával kezdeni. Úgy tûnik, hogy a krónikus és az akut székrekedés együttesen állnak a háttérben azon esetek több mint felében, amikor a szülõk gyermeküket hasi panaszok miatt kórházba viszik. Amikor pedig az orvos a hasi panasz okát próbálja kivizsgálni, legcélszerûbb rögtön a viszonylag egyszerû végbél vizsgálattal kezdeni a procedúrát.

 • Arcátültetést hajtottak végre francia orvosok

  2010 július közepén sikeresen végzõdõ teljes arcátültetést hajtottak végre francia orvosok.