rss
 • Egészségünkre káros sztárok

 • Share on Tumblr

  Nicole Kidman állítja, az elektronikus Nintendo-keresztrejtvények tarják az elméjét fiatalosan, Madonna semlegesítené a radioaktivitást, Gwyneth Paltrow szerint a makrobiotikus diéta rákölõ. Elõfordul, hogy a hírességeknek fogalmuk sincsen arról, amirõl beszélnek, pedig butácska kijelentéseiket a rajongók százezrei készpénznek veszik. A butaság pedig visszafordíthatatlanul terjed. Egy alapítvány szórólapot készített a bakikról, és a felvilágosítás célcsoportjai elsõsorban a sztárok, csak utánuk a publikum.

  Itt az új év - és a fogadalmak miatt - az új diéták és egészségi tanácsok idõszaka. A magazinok pedig nincsenek híján a tanácsoknak, fõleg ha a tanácsadó olyan prominens személyiség, mint Paltrow, Stella McCartney, Heather Mills McCartney vagy Carole Chaplin (Cherie Blair egészségügyi tanácsadója). De azért nem árt vigyázni, mielõtt valaki imádott sztárjának a kedvenc szokásait, esetleg tanácsait magáévá teszi, és hasznos dolog körbenézni, vajon mennyire megalapozott az állítás.

  Ebben nyújt segítséget a Sense about Since alapítvány projektje, amiben amolyan Beszélnünk kell róla stílusban, 16 vezetõ kutató összeállította a tényeket a hírességektõl származó áltudományos állításokkal szemben. A csúnya személyeskedéstõl az alapítvány azt reméli, hogy a kínos reklám miatt a többi híresség ezentúl tartózkodik majd az alaptalan megjegyzésektõl.

  Tracey Brown a Sense About Sience alapítvány igazgatója így nyilatkozott a Guardian angol napilapnak a kampányról: „Frusztrált emberek egész évben küldözgetik nekünk a példákat azzal kapcsolatban, hogy sztárok olyan ötleteket támogatnak, amelyeknek semmi alapja nincsen. Amikor pedig ez megesik, a következményeket visszacsinálni nagyon nehéz. Tudjuk, hogy néhány híres embert nem érdekel a tudomány, sem a tények. De abban is biztosak vagyunk, hogy sokuk örül a lehetõségnek, hogy komolyabb felvilágosítást kaphat, arról a dologról, aminek a népszerûsítésére kérik õket. Akár azért, mert a rajongóikat komolyan veszik, vagy mert saját magukat komolyan veszik.”

  Nicole Kidman a Nintendo új, felnõtteknek szóló, agytornáztató keresztrejtvény játékának a reklámjában azt állítja hogy „úgy érzem, hogy az agytréning fiatalítja az elmémet”. De Jason Braitwhite idegkutató, a birminghami egyetemrõl ezt cáfolja. Szerinte nincsen semmilyen kapcsolat az elmemûködés javulása és bármilyen agytréning játéknak a folyamatos használata között.

  A szórólap negatív példái közül a legkellemetlenebb támadás Madonna önérzetét érte, mert õ nem csak egy reklám kedvéért, vagy megjegyzés szinten mondott butaságokat, hanem már szinte fehér köpenyes jelleggel fontoskodott. „Úgy gondolom, az egyik legnagyobb probléma a földünknek a nukleáris hulladék... ez az a valami, amibe belevágtam egy csapat kutatóval, hogy megtaláljuk a módját, hogyan semlegesítsük a radioaktivitást” - nyilatkozta az énekesnõ az egyik angol napilap vasárnapi számában. Nick Evans, aki környezeti radiokémikus a Loughborough Egyetemen, ezt teljes nonszensznek titulálta. „Egy radioaktív dolog nem semlegesíthetõ, az egyetlen megoldás, hogy az anyagot az egyik helyrõl a másikra mozdítjuk, amíg a sugárzás magától lecsökken. Erre nincsen mágikus megoldás.”

  Ezek mellett a híresség egójára nézve kínos állítások mellett ott vannak azok is, amelyek a közönségnek okoznak károkat. Egyrészt azért mert hihetõek, másrészt mert komoly félelmet keltenek. Heather Mills McCartney a legnagyobb meggyõzõdéssel állította, hogy a tejtõl kövérek a mai gyerekek. Joana Lumley egy vegetáriánus weboldalon szimpla párhuzamot húzott a rák és a húsevés között. Gwyneth Paltrow is úgy gondolja, elkerülheti a rákot, ha csak természetes ételeket eszik.

  Stella McCartney messzebb merészkedett. Egy magazininterjúban óvta olvasótáborát néhány bõrápolási és kozmetikai terméktõl, mert hogy azokban ugyanaz az anyag található, mint a fagytalanító folyadékokban. A szóban forgó anyag neve propilén-glikol (a növényi glicerin és gabonaszesz mesterséges petrokémiai keveréke), aminek a használata igen sokrétû, és - bár nem a legnépszerûbb összetevõ - a testápoló krémekben való jelenléte egyáltalán nem félelmetes.

  A Sense About Sience alapítvány a röplapokat a sztárok közelében kívánja elhelyezni, olyan helyeken mint a Premier Liga VIP-részlege, az F1 aranypáholya vagy a légitársaságok repülõtéri VIP-várója, és persze mind több szóba jöhetõ exkluzív étteremben, klubban, ahol rendszeresen megfordulnak hírességek.

  Az alapítvány szerint azért nem minden híresség beszél butaságokat. Pozitív példának felhozták Jamie Oliver sztárszakácsot és az illuzionista Derren Brownt, amiért maximális felelõséggel kezelik a tudományos állításokat.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Levendulával a lelki nyugalomért

  Levendulával a lelki nyugalomértA levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként.

 • Nanotechnológiai falfestékkel a kórházi kórokozók ellen

  A kórházakban mind több fertõzést okoznak azok a baktériumok, melyek már az antibiotikumokkal szemben is ellenállóak, de egy új falfesték megkönnyíthet a gyógyintézeti kórokozók elleni küzdelmet. A közegészségügyért felelõs angol szakemberek eredményeiket az általános mikrobiológusok tudományos ülésén ismertették.

 • Az aromaterápia hosszú ideig tartó alkalmazása káros lehet az egészségre

  Egy új tajvani tanulmány szerint az aromaterápia - amely rövidtávon igen sok jótékony hatással bír - káros is lehet, ha túl hosszú idõn át alkalmazzuk.

 • Szélütést, szívrohamot okoz a légszennyezõdés

  Minden korábbinál erõsebb a bizonyíték, hogy az ipari és közlekedési szennyezõdés szélütést és szívrohamot okoz, ezért az embereknek el kellene kerülniük a szmog belélegzését - közölte az Amerikai Szívtársaság.

 • Mekkora a melamin elfogadható szintje?

  A Kínában kitört csecsemõtápszer-botrány után az amerikai hatóságok meghatározták, mennyi a melamin még elfogadható szintje. A tápszerben péládul nulla, minden más ételben 2,5 ppm – közölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenõrzõ Hivatala (FDA).

  Kínában a melaminnal szennyezett tápszer közel 54 ezer csecsemõt betegített meg és négy esetben okozott halált. A melamin általában mûanyagokban található, de használják az ételek fehérjetartalmának növeléséhez is. Más ételekben, például tejtermékekben, édességekben, csokoládéban és kávés italokban is kimutatták fõként Ázsiában.

 • Az étcsoki védi a szívet

  Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.

  A Moli-sani elnevezésû projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában - írja a LiveScience címû internetes tudományos portál. A tanulmány - amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition címû táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg - napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.

 • Könnyebb bejutni egy Botox kezelésre, mint ellenõriztetni egy gyanús anyajegyet

  Úgy tûnik, könnyebb bejutni a bõrgyógyászati sebészetre egy Botox kezelésre, mint ellenõriztetni egy gyanús anyajegyet.

  Amerikai kutatók azt figyelték meg, hogy azok a páciensek, akik Botox injekciót szerettek volna kapni, gyorsabban bejutottak bõrgyógyászhoz, mint azok a betegek, akiknek sürgõsen meg kellett volna beszélni egy anyajegy eltávolítását. Igen nagy különbségek vannak a kozmetikai illetve a valóban beteg bõrgyógyászati páciensek várakozási ideje között.

 • Kártevõk a angól kórházakban

  Az Egyesült Királyság Freedom of Information Act címû lapjában megjelent riport szerint az angol kórházak állandóan ki vannak téve különbözõ kártevõk támadásainak. 2006 januárjától, 2008 márciusáig közel 20 ezer esetben történt fertõzés a tömegesen megjelenõ patkányok, egerek, bolhák, poloskák és csótányok miatt - jelentette ki a cikkben a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet.

  Az elmúlt 6 hónap alatt az állami kórházak 70 %-ában végeztek legalább 50-szer féregirtást, hogy megszüntessék a kártevõk elszaporodását.

 • Kánikulai hõség várható a hétvégén

  Másodfokú hõségriasztást rendelt el az országos tiszti fõorvos, mivel az elõrejelzések szerint kánikulai hõség várható a hétvégén.

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban erõteljes felmelegedés várható országosan. Péntektõl jövõ hét elejéig a hõmérséklet délutánonként az ország nagy részén több fokkal is meghaladhatja a 30 fokot. A napi középhõmérsékletek elérhetik a 25, hétvégén és hétfõn akár a 27 fokot is.

 • Ingyenessé kellene tenni a maláriavizsgálatokat és -kezeléseket

  Ingyenessé kell tenni a maláriavizsgálatokat és -kezeléseket, mert ez jelentõsen megnövelné az évente egymillió halálos áldozatot követelõ megbetegedés ellen kezelést igénylõk számát - állította egy nemzetközi orvoscsoport.

  Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) képviselõi több százezer, Csádban, Sierra Leonében és Maliban kezelt maláriás eset tapasztalatából kiindulva fogalmazták meg ajánlásaikat, amelyeket Johannesburgban tartott sajtóértekezletükön ismertettek.

 • Egyre több nõ fekszik plasztikai sebész kése alá Ausztriában

  Bécs - A szebbé válás érdekében egyre több nõ fekszik kés alá, aminek persze a plasztikai sebészek örülnek a legjobban: egy most készült felmérés szerint a 14 éven felüli osztrák nõk nyolc százaléka vetette már alá magát különféle "kozmetikai-gyógyászati" beavatkozásnak.

  A Gallup-kutatás alapján a megkérdezettek egynegyede egyáltalán nem tartja kizártnak - mi több, komolyan fontolgatja -, hogy a szépség érdekében plasztikai mûtéthez folyamodik. Kétharmaduk mindazonáltal nem tudja elképzelni, hogy testét mesterségesen formálják gyönyörûvé.

 • Galagonya - gyógynövény

  Galagonya - gyógynövényHa szívbetegsége van, érdemes megtudnia, mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese -és húgykőgyógyításra. Napjainkban pedig az egyik legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer. A galagonya olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Ez az erőteljes szíverősítő hatás valószínűleg a benne nagy mennyiségben található vegyületnek, a flavo­noidoknak tulajdonítható, amelyek hatékony antioxidánsok.

 • Gyújtoványfű (vadtátika) - gyógynövény

  Gyújtoványfű (vadtátika) - gyógynövényÉvszázadok óta a máj orvosának tartják. Régebben gyökerét is használták. Virágzáskor gyűjtjük július-augusztusban. Emésztésjavító, májműködést serkentő hatása van. Epehólyag gyulladásnál, hashajtónak, vizelethajtónak használjuk. Inkontinenciára, prosztatára, aranyérre egyaránt hasznos. Bőrfertőzésekre, fekélyekre, kiütésekre, pikkelysömörre is használjuk külsőleg. Bőrhidratáló, bőrnyugtató tulajdonsága van. Hashajtónak este lefekvés előtt kell inni egy csészével. Az epeutak gyulladásánál 4-5 napon át igyanak egy csészével étkezések között.

 • Szoláriumok a börtönben

  Hamarosan szolárium gépeket állítanak fel Oroszország egyik leghíresebb börtönében, a Butirkában - jelentette be Szergej Tyeljatnyikov börtönigazgató.