2024.04.16. - Csongor

Függőséget is okozhat a napozás

Függőséget is okozhat a napozás
Függőséget is okozhat a napozásFüggővé válhatunk a napozástól: az UV-sugarak, azaz az ibolyántúli sugárzás olyan anyagokat, endorfinokat szabadít fel, amelyek a "jóérzésünket" fokozzák - ezt egérkísérletekben mutatták ki. Egy friss tanulmány szerzői szerint az órákon át napozók nem véletlenül fekszenek a strandokon: hiába tudják, hogy veszélyes a túlzott UV-sugárzás, agyukban olyan anyag termelődik, mintha heroint használnának. (Bár a hatás azért gyengébb.) Ezek az endorfinok, amelyeket - mint most kiderült - a napsugárzás hatására (is) termel a szervezetünk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az endorfinok fájdalomcsillapításra szolgálnak a szervezetünkben. (Azért termelődnek az állatvilágban, hogy az egyedek csökkentsék sérülés esetén a fájdalmat, és képesek legyenek védekezni vagy reagálni a sérülés forrására, megőrizzék a tudatos cselekvés képességét.)

A napsugárzás, ezeknek az örömhormonoknak a kibocsátását aktiválhatja, amelyek testünkre és agyunkra is hatnak.

A kutatók felfedezték, hogy függővé váltak azok az egerek, amelyeket rendszeresen napsugárzást imitáló lámpákkal világítottak meg. A rágcsálók elvonási tüneteket mutattak, amikor gátolták bennük az így keletkezett endorfinok hatását. Mindez a brit lap szerint segít annak a megértésében, hogy sokan miért fekszenek hosszú ideig a napon, jóllehet tudják, hogy a túlzott napfürdőzés bőrrákhoz vezethet.

A bőrrák gyakorisága hétszeresére nőtt a lap szerint a hatvanas évek óta, amikor a napozás divatba jött. Az amerikai szakértők most megdöbbenve tapasztalják, hogy genetikailag programozva válhatunk függővé egy olyan jelenségtől, mint az UV-sugárzás, amely az egyik leghétköznapibb karcinogén (rákkeltő) tényező a világon.