2024.04.20. - Tivadar

Ekcéma kialakulását bizonyos ételek is okozhatják

Ekcéma kialakulását bizonyos ételek is okozhatják
Ekcéma kialakulását bizonyos ételek is okozhatjákAz ekcémának sok fajtája létezik, a szakemberek több rokon kórképet is ezzel a kifejezéssel illetnek. Van kontaktekcéma, csecsemőkori, felnőttkori szeborreás ekcéma, stasis ekcéma, dyshidroticus ekcéma, és még folytathatnám. Általában minden ekcéma tünetei hasonlók, sokszor viszont a test más-más részein jelentkezhetnek. Például a stasis ekcéma legtöbbször a lábszáron jelenik meg, míg a dyshidroticus ekcéma a tenyéren és a talpon. A leggyakoribb típus az atópiás, vagyis az allergiás ekcéma. Az atópiás szó egy bizonyos allergiás hajlamra utal, az ekcéma pedig a bőrgyulladás egy formáját jelenti.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ez a fajta ekcéma elsősorban allergiásoknál jelentkező kiütés, amely eleinte vörös, száraz, és többnyire viszket. Máskor a kiütést apró vörös dudorok vagy hólyagocskák sokasága alkotja. Az ekcémás kiütést kiváltó allergének vagy a levegőn keresztül, belélegzéssel kerülnek a szervezetbe, vagy közvetlenül jutnak a bőrre. Általában csecsemőkorban kezdődik, és az arcon, a végtagok feszítő felszínén jelentkezik. A legtöbb gyermek iskoláskorra kinövi, de vannak, akik felnőttkorukban is küszködnek a száraz, viszkető bőrrel. Ritkább esetekben az is előfordul, hogy felnőttkorban jelentkezik először.

Az atópiás dermatitis kiváltó tényezői lehetnek a tehéntej, tojás, tejtermékek, különböző citrusfélék, zöldségek, illetve egyéb élelmiszerek, a háziporatka, pollen, penész, bundás háziállatok szőre, hideg idő, száraz levegő, erős verítékezés, stresszhelyzetek, dohányfüst és a vegyszerek. Az ekcémás betegeknél a mindennapi anyagok is allergiás reakciót válthatnak ki. Ilyen például a gyapjú, a szintetikus textília, a szappan, továbbá a különböző kozmetikumok, mosószerek, a légszennyező anyagok és a gázok is.

Az élelmiszer-allergia szabályozható, ugyanis ha kiderül, hogy melyik élelmiszer/élelmiszerek váltják ki az allergiás reakciót, kiiktathatók az étrendből, s ezáltal az ekcéma is enyhül, illetve teljesen eltűnik. A légúti allergéneket azonban nem tudjuk, vagy csak igen nehezen sikerülhet megfékeznünk.

S ha mindez nem lenne elég, tovább súlyosbítja a viszketést a düh, zavar, stressz, az izzadás, a meleg, forró fürdő, a meleg takaró, a forró ital, a kávé, tea, alkohol, az ecet, a fűszeres ételek, a csokoládé, a szójaszósz, az élesztő, a narancslé és a paradicsom.
Sajnos nincs olyan gyógyszer, amely önmagában megszüntetné a betegséget. A kezelések célja általában a tünetek enyhítése vagy megszüntetése. Ehhez nagy segítséget ad, ha a különböző allergiavizsgálatokkal sikerül azonosítani a tüneteket okozó allergént. A bőr gyulladásának csökkentésére szteroidtartalmú és hidratáló krémeket, súlyos esetben (szigorú orvosi felügyelet mellett) gyógyszert alkalmaznak.

A viszketés miatti vakarózás tovább rontja a bőrtüneteket, ezért meg kell próbálni a vakarózás, kidörzsölés elkerülését. Az ekcémás betegek bőre száraz, a faggyúmirigyek csökkent működése és a bőrön keresztüli fokozott vízveszteség miatt, ezért állandó hidratálásra van szükség. A hosszas fürdőzések helyett a zuhanyzás ajánlott, nem túl meleg vízzel. A napfény általában jó hatással van az ekcémás bőrre, persze módjával.

Fontos, hogy a beteg hálószobájában ne legyen túl száraz a levegő, a páratartalom 60-70 százalék között maradjon. Felnőtteknél kiegészítő kezelés a teljes leszokás a kávéról és a dohányzásról.