2024.04.26. - Ervin

A trombózishajlam már fiatalon kiszûrhetõ

A vénás trombózis rendkívül veszélyes betegség, és halálos szövõdményekkel járhat. A veleszületett trombóziskészség azt jelenti, hogy a vér könnyen vagy fokozott mértékben alvad meg.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kockázat lehet öröklött, amikor a véralvadás szabályozásában szerepet játszó fehérjék mennyisége vagy mûködése rendellenes. Ez a veleszületett hajlam meglehetõsen gyakran fordul elõ a magyar népességben, ám a végzetes kór kivizsgálással és figyelemmel elkerülhetõ.

Minden tízedik magyar tünetmentesen is fokozott örökletes kockázatot hordoz vérrögök rendellenes képzõdésére, azaz trombózisra. A vér örökletes alvadékonyságának felismerése és kezelése létfontosságú, hogy a genetikai hajlam ne okozzon végül trombózist.

A veleszületett véralvadási rendellenességek mindegyike kimutatható laboratóriumi módszerekkel, azaz a trombózishajlam kiszûrhetõ.

A még tünetmentes trombofília (trombóziskészség) szûrése komplex vizsgálatsorozattal történik. Többféle laboratóriumi teszt áll rendelkezésre, az eredményeket minden esetben nagytapasztalatú és trombózisok megelõzésére (és kezelésére) szakosodott belgyógyász- haematológusnak kell értékelnie az egyéni és családi kórtörténet, valamint a beteg fizikális vizsgálati eredményének figyelembevételével – teszi hozzá a Trombózisközpont labororvosa.

A véralvadás egy nagyon finoman szabályozott folyamat. A vérnek alapvetõen folyékonynak kell lennie, de ha szükséges – pl. sérülés után – meg kell alvadnia, hogy ne vérezzünk el. A vér alvadását elõsegítõ és a vér alvadása ellen ható tényezõknek ki kell egyenlíteniük egymást. Mindkét oldalon lehetnek öröklött hibák.

Ha az alvadást segítõ faktorok kerülnek túlsúlyba, az vérrögképzõdéhez vezet. (pl. az ún. Leiden mutáció következménye lehet az emelkedett V. faktor aktivitás, a magasabb fibrinogén szint és a VIII-as faktor fokozott aktivitása). Ugyanilyen hatása van a természetes véralvadásgátlók csökkent mûködésének (pl. Anithrombin, Protein C és Protein S). A laboratóriumban vizsgálható e faktorok mûködése, mennyisége, illetve az ezeket kódoló gének is.