2024.04.26. - Ervin

Hatékony a hiperaktív felnõtteknél a viselkedésterápia

Kognitív viselkedésterápiával jelentõsen enyhíthetõk a figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) tünetei felnõtteknél egy amerikai kutatás szerint. Amennyiben megtanulják tudatosan kezelni problémáikat, az érintettek kétharmadának legalább harminc százalékkal csökkentek a panaszai.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Egyesült Államokban a felnõttek mintegy négy százaléka szenved ADHD-ben. Legtöbbjük stimulánsok, például Ritalin segítségével küzdik le koncentrációs nehézségeiket és impulzivitásukat. És bár a gyógyszerek hatékonyan csökkentik a tüneteket, az emberek általuk nem tesznek szert új képességekre - véli a Massachusettsi Általános Kórház orvosa, Steven Safren.

Az orvoskutató és csapata 86 olyan páciensen tesztelte egy pszichológiai módszer hatékonyságát, akiknél a gyógyszerek szedése ellenére fennálltak az ADHD tünetei. A résztvevõk egy része 12 héten át tanácsadással egybekötött lazítótréningen vett részt, a többiek viselkedésterápiában részesültek. Utóbbi során egyéni foglalkozásokon kellett megtanulniuk, hogyan szervezzék meg jobban hétköznapjaikat, hogyan kezeljék a figyelemelterelõ hatásokat és a stresszt, valamint hogyan fejlesszenek ki problémamegoldó stratégiákat.

Ez a terápia a résztvevõk kétharmadánál legalább harminc százalékkal csökkentette a tüneteket. A lazítógyakorlatokat végzõ kontrollcsoportnak ezzel szemben csupán egyharmada profitált azokból. A javulás a kezelés befejezte után egy évvel is fennállt. Ez a módszer különösen azon páciensek számára alkalmas, akik nem kívánnak gyógyszereket szedni, illetve nem reagálnak azokra - hangsúlyozzák a kutatók az amerikai orvosi kamara folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmányukban.