2024.04.26. - Ervin

Májsejteket hoztak létre tudósok emberi bõrsejtekbõl

Elsõ alkalommal hoztak létre laboratóriumban májsejteket brit kutatók emberi bõrmintából származó sejtek újraprogramozásával - az eredmény reményt kelt a májbetegségek jövõbeli újfajta kezelésére.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A Cambridge-i Egyetem tudósai szerdán ismertették kutatási eredményeiket a Journal of Clinical Investigation címû szakfolyóiratban.

"Ez a technológia kikerüli a humán embriók használatának szükségességét" - utalt az Egyesült Államokban jelenleg is tartó, embrionális õssejtekkel kapcsolatos vitára a tanulmányt vezetõ Tamir Rashid, az egyetem helyreállító orvoslással foglalkozó laboratóriumának munkatársa.

A májbetegségek a fejlett országokban az ötödik leggyakoribb halálokot jelentik a szívérrendszeri betegségek, a rák, a szélütés és a légzõszervi betegségek után. Mint Rashid elmondta, eddig soha nem sikerült májsejteket növeszteni laboratóriumban, ami a májbetegségek kutatását különösen megnehezíti.

Rashid kutatócsoportja hét embertõl vett bõrmintát, akik különbözõ örökletes májbetegségekben szenvedtek, valamint az összehasonlításhoz három egészséges embertõl.

Ezután a bõrsejteket visszaprogramozták õssejtszerû állapotba: úgynevezett indukált pluripotens õssejteket (iPS) hoztak létre. Ezt követõen úgy programozták át az iPS-sejteket, hogy olyan májsejteket állítsanak elõ, amelyek a pácienseknél meglévõ májbetegségekre jellemzõ elváltozások egész sorát mutatták. Ugyanezzel a módszerrel hoztak létre sikeresen egészséges májsejteket is a kontrollcsoport bõrsejtjeibõl kiindulva.