Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A még zajló vizsgálat során tíz európai országban 470 ezer önkéntest követnek nyomon. 1992 és 2000 között a résztvevõk közül több mint 30 ezernél diagnosztizáltak rákot. Boffetta kutatócsoportja elemzésében úgy találta, hogy a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak szerény mértékben védett a rák ellen, napi 200 grammnyi növekedés csak három százalékkal csökkentette a rákkockázatot.
Önmagában a zöldségfogyasztás némi elõnnyel járt ugyan, de csak a nõknél. Az erõsen italozó embereknél az étrendbe iktatott sok zöldség és gyümölcs csökkentette némileg a kockázatot, ám csak az alkohollal és dohányzással kapcsolatba hozható ráktípusoknál.
"A végkövetkeztetésünk, hogy a gyümölcs és zöldség fogyasztásának van védõhatása a rák ellen, ám a korábban hittnél gyengébb az összefüggés" - tudatta Boffetta a Mount Sinai által kibocsátott sajtóközleményben.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben. A WHO szerint világszerte a gyomor-bélrendszeri rákok 19 százalékát, az isémiás szívbetegségek mintegy 31 százalékát és a szélütések 11 százalékát okozza a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás.
A mostani tanulmány a brit Oxford University Press által kiadott Journal of the National Cancer Institute címû szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.