2024.04.20. - Tivadar

Néha mindenki ellenõrizze a pulzusát!

Ajánlatos néha ellenõriznünk a pulzusunkat, mivel ha szabálytalan a lüktetés, az szívbetegségre utalhat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

I. Erzsébet brit királynõ kitüntette Trudie Lobbant, azt az angol asszonyt, aki elindította az önvizsgálat mozgalmát, és amely az Európai Szív Szövetség folyóirata szerint világszerte terjed.

Trudie Lobban családjában sok a szívbeteg. Húszéves lányának szívritmuszavar okozta eszméletvesztéses rohamai vannak, férje hirtelen szívhalál következtében fejezte be életét, idõs anyját pedig pitvarremegés miatt kezelik. Lobban az Egyesült Királyságban ezért megszervezte a Szívritmuszavar-szövetséget, mely mind több országban követõkre talál.

Az egészséges szív egyenletesen, ritmusosan mûködik. A leggyakoribb ritmuszavar a szívpitvar remegése, fibrillációja, amikor végül az egész szív szabálytalanul húzódik össze. Ezzel a szabálytalansággal önmagában csak az a gond, hogy a páciens nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, de veszélyes szövõdményei is jelentkezhetnek. A szabályos összehúzódások helyett csak remegõ szívpitvarban megalvadhat a vér, melybõl aztán leszakadhat az alvadék, és valahol érelzáródást, embóliát okozhat. Ez akár halálhoz is vezethet, ezért a tünet állandó gyógyszeres kezelést, rendszeres ellenõrzést igényel.

A pitvarfibrilláció jelentõs közegészségügyi gond. Az Európai Unióban 4,5 millióra becsülik a betegek számát. Az életkor elõrehaladtával egyre nagyobb az aránya: az igen idõs emberekbõl minden tizedik ezzel a kóros állapottal él. A páciens viszont gyakorta nem is érzi a szabálytalan szívmûködést, és nincs tisztában a veszéllyel.

Trudie Lobban ezért szorgalmazza, hogy idõnként mindenki vizsgálja meg a pulzusát vagy a családtagok ellenõrizzék egymásét.

Nagy-Britanniában 600 óriásplakát hívta fel a figyelmet az önvizsgálat fontosságára. Az agyi katasztrófák nem kis hányada pitvarfibrilláció következménye, és ezek jelentõs része a korai fölismeréssel megelõzhetõ volna.