rss
  • Ételek, melyek a szépségnek is jót tesznek

  • Ételek, melyek a szépségnek is jót tesznekBármennyit költünk is krémekre és egyéb ápolószerekre, nem árt, ha tudjuk, hogy bőrünk szépsége nagy mértékben függ attól is, hogyan táplálkozunk. Nem véletlen, hogy minden bőrgyógyász ismer egy-két olyan ételt, amelyet minden páciensnek javasol. Avokádó: Érdemes legalább hetente egyet megenni, mivel tele van egészséges zsírokkal, amelyek erősítik a sejteket, és segítenek, hogy bőrünk puha, sima és hidratált maradjon. Ezenkívül sok olyan antioxidáns található benne, amely védelmet nyújt különböző károsító hatások ellen, nem is beszélve a vitaminokról és ásványi anyagokról.

    Lenmag:

    A lenmagban található anyagok segítenek legyűrni az aknét és más típusú bőrgyulladásokat is, emellett akadályozzák a bőr kiszáradását, és segítséget nyújthatnak a pszoriázis, illetve azekcémakezelésében. A lenmagolaj pedig székrekedés ellen is kiváló, ami azért fontos, mert így biztosan lehetünk benne, hogy minden méreganyag távozik a szervezetünkből.


    Tofu:

    Olyan ételek, mint a miso vagy a tempeh szintén jó, ha rendszeresen az asztalunkra kerülnek, mivel a bennük található fitoösztrogének élénkítik a sejtanyagcserét, amitől a bőrfelszín fényesebb és egyenletesebb lesz.


    Csokoládé:

    Mértékkel fogyasztva a jó minőségű, magas kakaótartalmú (70 százalék fölötti) csokoládé nagyon is egészséges a bőrnek. A benne található anyagoktól jobb lesz a bőrünk állaga, kevésbé szárad ki, és a keringést is élénkítik, így a tápanyagok és az oxigén hatékonyabban tudnak eljutni a sejtekhez.


    Grapefruit:

    Magas C-vitamin tartalma miatt segíti a kollagéntermelődést, és mivel alacsony a glikémiás indexe, a vércukorszintet sem emeli meg, ami fontos, mert a magas cukorszint csökkenti a kollagén mennyiségét.


    Forrás: www.hazipatika.com


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a hőségben

    A megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen a hőségbenEgészséges felnőtt embernek kb. 1,5-2 l folyadék fogyasztására van szüksége naponta. A szervezet víztartalma a korral előre haladva egyre csökken. A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek. A folyadékfelvétel és leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van. Az egyensúlyi állapotot számos tényező befolyásolja, mint például nehéz fizikai megterhelés, sporttevékenység, izzadás (napozás, szauna), éghajlat, külső hőmérséklet, és bizonyos állapotok (láz, hasmenés, hányás).

  • Baktériumoktól okosodnak az egerek

    Meglepõen hangzik, de a piszok javíthat az intelligencián: amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.

    Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltûnt a Mycobacterium vaccae nevû mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelõkön és a hígtrágyatározókban.

  • Teljesen kicsinál minket a munka

    A csehek több mint fele szenved munkahelyi stressztõl és kimeríti õket a végzett munka - írja egy szociológiai tanulmányra hivatkozva a Pravo címû cseh napilap. Leginkább a menedzserek és az üzleti életben dolgozók állnak stressz alatt, de a külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai is hasonlóan nyomás alatt vannak. A stressz legkevésbé a kétkezi dolgozókat és az alapfokú végzettségûeket érinti. A cseheknek csak mintegy 12,7 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem éri stressz a munkahelyén. A lap megállapítja, hogy uniós összehasonlításban ezek az arányok nem rosszak:

  • Gyógyítható az alkoholizmus néhány perc alatt?

    Forradalmian új megoldást találtak kaliforniai kutatók az alkoholfüggõséggel szemben. Nem kell többé hosszú, megalázó elvonókúrán részt venni, elég ha egy speciális fehérjét juttatnak az agyba. Mivel a szer hatása tartós, nem kell tartani a visszaeséstõl. Van olyan addiktológus, aki nem hisz a módszerben.

    Alig tíz perc alatt megszüntethetõ az alkoholvágy az emberi szervezetben – legalábbis ezt állítják a Kaliforniai Egyetem tudósai.

  • Infarktus és hirtelen szívhalál

    Szívinfarktus után az elsõ hónapokban gyakoribb a hirtelen szívhalál, de ennek oka legtöbbször más, mint eddig hittük. Egy nagy vizsgálat váratlan eredményét a szívgyógyászati világlap közölte.

    A tünetek kezdete után hamar megfelelõ szakintézetbe kerülõ szívinfarktusos betegek túlnyomó többsége egy-két hét után távozik a kórházból, de ezzel az életveszély még nem múlt el: az elsõ néhány hónapban a hirtelen szívhalál esélye lényegesen nagyobb, mint korábban volt.

  • D-vitamin, az immunrendszer aktiválója

    Kulcsszerepet játszik a D-vitamin a védekezõképesség aktiválásában - mutatták ki a Koppenhágai Egyetem kutatói a Nature Immunology címû folyóiratban megjelent tanulmányukban.

    A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy miért kevésbé aktívak a T-limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja) - az immunrendszer valódi "katonái", amelyek baktériumokat és vírusokat ölnek - olyan betegségek esetén, amelyek esetében a vitamin koncentrációja a vérben viszonylag alacsony.

  • Mi mindenre jó a méz?!

    Mi mindenre jó a méz?!A méz az egyik legkitűnőbb konyhai alapanyag, mely nemcsak rendkívül kellemes ízű, de tápanyagokkal teli, ráadásul olyan vegyületeket is tartalmaz, melyek sokféle módon gyógyíthatják a szervezetünket. A méz gyors energiát adhat a benne található természetes cukroknak köszönhetően, különösen ajánlott akkor mézet fogyasztani, ha fáradtak és enerváltak vagyunk. Ráadásul jóval egészségesebb, mint a cukor vagy éppen egy csokoládészelet. A szellemi fáradtságon kívül a fizikai teljesítőképességünknek is nagyon jót tesz, és csökkenti például az izomfáradtság hatásait.

  • Aki üres gyomorral edz, több zsírt éget el és ellenõrzés alatt tartja a vércukor-szintjét

    Több kutatás is megerõsíti, hogy éhesen edzeni jó megoldás a zsírfölösleg elégetésére. Legutóbb éppen európai kutatók bizonyították, hogy azok a kerékpárosok, akik úgy kezdtek edzeni, hogy elõtte nem ettek, lényegesen több zsírt voltak képesek elégetni, mint társaik, akik ettek edzés elõtt. Az izmok szokásosan a szénhidrátokból veszik föl az energiát - ezért szoktak neves atléták verseny elõtt hatalmas mennyiségû ételt enni. De ha valaki nem eszik sportolás elõtt, a szervezetnek nem lesz sok szénhidrátja tartalékban, ez készteti a szervezetet arra, hogy zsírt égessen, mondják a tudósok.

  • A fájdalom egyidõs az emberiséggel

    A fájdalom, amely egyidõs az emberiséggel, õsidõk óta óriási problémát jelent, kezelése azonban még napjainkban sem igazán megoldott - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke annak kapcsán, hogy a fájdalomcsillapítás volt a központi témája az Összefogás az agykutatásért és a betegekért címmel a közelmúltban megrendezett budapesti szimpóziumnak.

    - Egy idegrendszeri kérdéssel foglalkoztunk, hiszen a fájdalom megélése az agyban történik. A legkülönfélébb aspektusból, több tudományterület szempontjából elemeztük a kérdést.

  • Terjednek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok Európában

    Egyre nagyobb számban fertõz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket - közölték kutatók. Az Európa-szerte végzett tanulmány elemzésekor megállapították, hogy a kórházi C. difficile fertõzések elõfordulási aránya 2005 és 2008 között tízezer páciensenként 2,45-rõl 4,1-re emelkedett. "Egyértelmû a növekedés" - hangsúlyozta Ed Kuijper kutatásvezetõ, a Leideni Egyetem (Hollandia) orvosi központjának munkatársa.

  • Öt éven belül jöhet a túlevés és túlivás elleni orrspray

    A túlevés és túlivás ellen lehet hatásos egy új orrspray, amelynek hatóanyaga megvonja az agyi jutalmat az "önkényeztetõ" tevékenységek után. A kutatók úgy vélik, sok millió ember hasznára válhat az új típusú kezelés, amely a többi gyógymóddal ellentétben a viselkedés hátterében álló agyi okokat szünteti meg, nem a tünetet.

    A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek.

  • A magas vérnyomás és a sport

    A magas vérnyomás és a sportAki nem sportol rendszeresen, nem feltétlenül érzi magát rosszul vagy betegnek. Ám a tartós mozgáshiány negatívan hat az egészségre, és előbb-utóbb jelentkeznek a következményei. A mozgásszegény életmód a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője. A magas vérnyomás kialakulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül több kiküszöbölhető, ilyen például a mozgáshiány és a túlsúly. A magas vérnyomás sajnos sokszor nem jár egyedül, gyakran társul mellé 2-es típusú cukorbetegség, magas vérzsírszint, ezek mindegyikének egyik közös rizikófaktora a mozgáshiány.

  • Gyümölcslétõl cukorbetegség?

    Washington - Azoknak a nõknek, akik csökkenteni szeretnék a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, több zöldleveles zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk, ám tartózkodniuk kell a gyümölcslétõl - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

    A New Orleans-i Tulane Egyetem közegészségügyi és trópusi járványtani intézetének kutatói amerikai ápolónõk 18 éves egészségügyi követéses vizsgálatának az adatait elemezték. A vizsgálatban 71 346 ápolónõ vett részt, közülük 4529-nél alakult ki 2-es típusú diabétesz.

  • Az ajakherpesz okai és kezelése

    Az ajakherpesz okai és kezeléseA világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var, sokaknak okozott már kellemetlenséget. Az ajakherpeszt a legtöbb esetben a Herpes simplex virus I (HSV I) okozza, ritkábban tehető a HSV II felelőssé a kialakulásáért. A kórokozó terjedéséhez elég a herpeszes hólyagocskák megérintése, de bőr és nyálkahártya kontaktussal, illetve nyálcseppek útján is fertőz. Leggyakrabban az ajkakon, a szájüregben, az ínyen, a torokban jelentkezik, de előfordul az állon és a nyakon is.