rss
  • Antioxidánsok is okozhatják a meddõséget?

  • A nõi meddõség hátterében leggyakrabban endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlõdési rendellenességek húzódnak meg. Most azonban egy újabb érdekes aspektust vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását.

    Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre. Nava Dekel professzor szerint elképzelhetõ, hogy az antioxidánsok mellékhatásként akár meddõséget is okozhatnak.

    A leggyakoribb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, blokkolják a testben termelõdõ reaktív oxigén szabad gyöknek nevezett molekulákat. Ezek azok a molekulák, amelyek stressz hatására fokozottabban termelõdnek és válogatás nélkül pusztítják a sejteket. Ha csupán ezeket a potenciálisan veszélyes anyagokat tekintjük, az antioxidánsok valóban egészségvédõ és öregedést lassító hatással bírhatnak.

    Ám amikor a kutatók nõstény egereknek adagoltak antioxidánsokat, meglepõ eredményre jutottak: az ovulációjuk szintje meredeken lezuhant. Vagyis sokkal kevesebb petesejtet számláltak a petefészkeikben, mint a nem kezelt egereknél. A jelenség megértéshez a tudósok elkezdték vizsgálni, hogy vajon az ovuláció folyamata nem a „veszélyes” reaktív oxigénhez kapcsolódik-e, amelyet az antioxidánsok kiiktatnak. További, résztelesebb kísérletekkel bizonyították, hogy nagyjából errõl lehet szó.

    Ez a kép tovább árnyalható, ha tekintetbe vesszük, hogy azok az anyagok, az antioxidánsok, amelyek más testrészek esetében megakadályozzák a gyulladásokat, hasonlóképpen akadályozzák az ovulációt is, éppen ezért óvatosan kell bánni velük. Ezek az új információk nem csak azoknak a nõknek lehetnek hasznosak, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövõben hatékony alternatívát nyújthatnak a születésszabályozásnál is.


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A hasnyálmirigyrák évtizedek alatt alakul ki

    A hasnyálmirigy rákja lassan növekszik, akár évtizedek alatt, ami esélyt ad korai felfedezésére és gyógyítására - közölték amerikai és brit kutatók. Az eredmények szerint az egyik leggyakrabban halállal végzõdõ daganatos betegség azért öl olyan nagy arányban, mert egészen elõrehaladott állapotáig nem okoz tüneteket.

    Mint Bert Vogelstein kutatásvezetõ, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa kiemelte, a daganat jelenlétének elsõ húsz évében kell megpróbálni kimutatni a rákos elváltozást.

  • Hogyan hat az agyra a kokain?

    A Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérletek szerint a kokain hatása felülkerekedik a dopaminrendszeren, és jelentõs befolyással van az agy anyagcseréjére, egerek esetében is. A koainfüggõséggel és a függõséget okozó hatást kivédõ fáradozásokkal kapcsolatos tanulmányok eddig a dopaminátvivõkre koncentráltak: azokra a fehérjékre, amelyek újra felszívják az agy „jutalmazó” vegyületét, amikor jelzést bocsát ki.

  • A hagyma jótékony hatásai

    A hagyma jótékony hatásaiA hagyma a legismertebb növények között van, hiszen számos főt, sült vagy párolt ételünk elkészítéséhez ad alapot, de nyersen is fogyasztjuk. Igazi legenda a zsíros kenyér tetején, miközben - bármilyen meglepő - a diabétesz kezelésében is nagy jövője lehet. Aligha van másik olyan növény, amelyet annyira széles körben fogyasztanának a világ minden táján, mint a hagymát, földrajzi elhelyezkedéstől, lakóhelytől, vallástól vagy társadalmi státustól függetlenül. A hagyma közkedveltségét a sokoldalúsága alapozza meg.

  • Újabb bizonyíték a meditáció jótékony hatásairól

    Újabb amerikai orvosi bizonyítékkal bõvültek a meditációs kutatások eredményei: akik régóta gyakorolják a meditációt, sokkal gyorsabban képesek "lenyugtatni" agyukat és kisöpörni belõle a zavaró gondolatokat.

    Giuseppe Pagnoni professzor és kollégái huszonnégy jelentkezõ agymûködését vizsgálták meg.

    Az fMRI-alapú vizsgálathoz 12 rendszeresen meditáló embert kértek fel, illetve 12 olyat, aki még soha sem próbálta ki a meditáció gyakorlatát.

  • A sovány tej védi a vesét

    Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.

  • Ha már mindenképp nassolunk, tegyünk azt egészségesebben

    Ha már mindenképp nassolunk, tegyünk azt egészségesebbenEgyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében. A napközbeni nem tervezett étkezéseket szokás nassolásnak nevezni. Általában, ilyenkor magas kalória tartalmú, és hasznos összetevőket kis arányban tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk. Tudatosan vásároljuk őket, még akkor is, ha már a vásárlás pillanatában tudjuk, hogy nem cselekszünk helyesen. Sokan a napi három főétkezés között éhségüket csillapítják nassolással.

  • Gyengébb immunrendszert és rákosodási folyamatokat válthat ki a mikrohullámsütõ?

    A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idõ alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévõ sejteket és a molekulákat.

    Ez a rezgés hõt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütõben az étel. Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál fõzéskor is.

    Ám minden elektromos sütõ- és fõzõedényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája: élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik.

  • A melegség pozitívan befolyásolja érzelmeinket?

    Egy forró csésze kávéval a kezünkben pozitívabban ítéljük meg a többi embert. Amerikai kutatók errõl tudósítanak a "Science" címû nemzetközi szaklapban. A coloradói egyetem kutatója, Lawrence Williams és kollégája, John Bargh kísérleti alanyaik egy részének kezébe egy csésze forró, a többiek kezébe pedig egy pohár jeges kávét nyomtak.

    Arra kérték õket, hogy egy kérdõív segítségével ítéljenek meg egy személyt. Kiderült, hogy azok, akik forró kávét tartottak kezeik között, "melegebben" - gondoskodóbbnak és nagyvonalúbbnak - ítélték meg ugyanazt a személyt, mint azok, akik jeges kávét szorongattak elõtte.

  • Színes rovarok mutatják az utat a gyógynövények felé

    A feltûnõ színû rovarok egyértelmûen jelzik a gyógynövények jelenlétét - fedezte fel a panamai Smithsonian Tropical Research Institute kutatócsapata.

    Már régóta gyanítják a tudósok, hogy a gyógynövényeket rovarok segítségével is fel lehet kutatni, de most elõször sikerült ezt be is bizonyítani. Ezek a színpompás rovarok a kutatók elmondása szerint épp azért esznek a gyógynövényekbõl, mert azok hatóanyagával védik magukat a ragadozók elõl - olvasható a Die Welt címû német lap honlapján.

  • A kávé csökkentheti a szélütés kockázatát a dohányos férfiaknál

    New York - A dohányos férfiaknál csökkentheti az érelzáródás okozta szélütés kockázatát, ha rendszeresen kávét vagy teát isznak - közölték svéd kutatók tanulmányukban.

    26 556 felnõtt, dohányozó finn férfi adatait használták fel abban a vizsgálatban, amely a kávé és tea fogyasztásának összefüggését vizsgálta a különbözõ típusú szélütések elõfordulásával. Az agyvérzések és az agyi érelzáródás kockázatát tanulmányozták a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, Susanna C. Larsson vezetésével.

  • Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása

    A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai. Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különbözõ adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.

  • Koraszülött babákat menthet meg az "agymosás"

    Javítja a koraszülött babák túlélési esélyeit egy speciális új technika, amellyel "átmossák" az agyvérzést elszenvedett újszülöttek agyát - ismerteti a Pediatrics címû szakfolyóiratban megjelent tanulmányt. A Bristoli Egyetem kutatói 77 koraszülöttet vontak be tanulmányukba, amelyben vagy a hagyományos, vagy az általuk kifejlesztett új módszerrel kezelték az agyvérzésen átesett újszülötteket. Az eredmények szerint sikerrel alkalmazták az új technikát, amelyben csövek segítségével juttattak folyadékot a babák agyába.

  • Az örömhormon javítja az arcfelismerést

    Miben segítheti a felismerés az emberiséget?!

    London - A szexuális örömérzettel, a kötõdéssel és az anyai gondoskodással kapcsolatba hozható oxitocin nevû hormon segít az ismerõs arcok azonosításában is - állítják svájci kutatók.

    Azok a férfiak, akik oxitocint kaptak, pontosabban idézték fel az ismerõs arcokat, de a hormon nem javította náluk az élettelen tárgyak felismerését - mondta Peter Klaver, a Zürichi Egyetem munkatársa.

  • Szívrohamot okozhat a focimeccs nézése

    Ha a szurkoló kedvenc csapatának fontos mérkõzését figyeli, akár a helyszínen, akár a tévé képernyõjén keresztül, lényegesen nagyobb esélye van arra, hogy szívinfarktust kapjon, mint ha békésen horgászva a vízparton ülne. Német kutatók korábban már közölt vizsgálatának folytatása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában jelent meg. A nagyfokú izgalom, a fokozott stressz olyan lelkiállapotot teremthet, hogy olyanok esetében, akiknek egyébként is nagy esélye volna a szívrohamra, a focimeccs eseményeinek követése ugrásszerûen növeli annak kockázatát, hogy az infarktus azokban az órákban következik be, amikor a pályán pattog a labda.