"Kutatásaink szerint a sör jóval károsabb a többi szeszes italnál a hasnyálmirigyrák kialakulásának szempontjából" - nyilatkozta Dr. Michelle A. Anderson, a Michigani Egyetem professzora.
Dr. Anderson és kollegái a Hasnyálmirigyrákosok Országos Regiszterének adatait felhasználva vizsgálták a dohányzás és az alkohol szerepét a betegség kialakulásában.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Dr. Anderson szerint a sörivók vannak a legnagyobb veszélyben, a többi alkoholos italhoz képest ugyanis ez növeli leginkább a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit. A dohányzás már régóta ismert rizikófaktor a betegség kialakulásában. A állandó alkoholfogyasztás növelheti a krónikus gyulladási folyamatok elõfordulásának esélyeit, amely szintén összefüggésbe hozható a rák kialakulásával. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a dohányos és az alkoholfogyasztás együttes hatása nem növeli tovább a rák kialakulásának esélyeit.
Az Amerikai Rákgyógyászati Társaság becslései szerint ebben az évben az Egyesült Államokban 38 000 pácienst diagnosztizálnak majd hasnyálmirigyrákkal, és mintegy 34 000 fognak meghalni a betegség miatt. Mivel a hasnyálmirigyráknak gyakran nincsenek tünetei, ezért sokszor csak elõrehaladott állapotban sikerül diagnosztizálni, amikor a kezelések már kevésbé hatásosak, a túlélési esély pedig jóval alacsonyabb. A hasnyálmirigyrák azonban már korai stádiumban is végzetes. Az ötéves túlélési esély mindössze 33 százalék az elsõ stádiumú esetekben is.
A hasnyálmirigynek kulcsfontosságú szerepe van a vércukorszint fenntartásában, mivel itt termelõdik az inzulin, és egyéb más hormonok. A hasnyálmirigy daganatainak korai felismerése elsõdleges fontosságú a túlélés szempontjából. Dr. Richard Zubarik a Fletcher Allen Egészségügyi Központ kutatója nemrég kidolgozott egy eljárást mely során egy tumormarker vértesztet (CA19-9) kombinált endoszkópos ultrahang vizsgálattal. Ezzel a módszerrel a rákot már igen korai állapotban is fel lehet ismerni.