2024.04.26. - Ervin

A túlzott alkoholfogyasztás szívritmuszavarhoz vezethet

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövõdményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bõséges alkoholfogyasztás következtében kezdõdik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egyelõre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.

Sokféle ritmuszavar létezik, de legsûrûbben az fordul elõ, hogy a szív felsõ része, a pitvar szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd. Ennek az a folytatása, hogy a szívkamra teljesen szabálytalanul ver, és ez néha gyors, nem ritmusos pulzusként érezhetõ is.

Az igazi veszély az, amikor a pitvarremegés következtében a felsõ szívüregben véralvadék keletkezik, amely leszakadva valamelyik fontos ütõérbe kerül, és azt elzárva bénulást, sõt halált is okozhat.

A Kaliforniai Egyetemen Gregory Marcust és munkatársait évek óta foglalkoztatja az, hogy a váratlanul, hirtelen elkezdõdõ pitvarfibrilláció megfigyelések szerint alkoholfogyasztás után kezdõdik. A jelenség magyarázata egyelõre nem ismert.

A sör fogyasztása a laggyakoribb kiváltó ok

A munkacsoport 223 ritmuszavar miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel. Többségüknél az EKG-felvétel pitvarremegést igazolt, a többieknél csak felgyorsuló szívmûködési rohamot állapítottak meg. A gondos adatfelvétel igazolta, hogy a pitvarremegés esélyét a szeszfogyasztás négyszeresére növelte, kiváltképp akkor, ha a páciens sokat ivott.

A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e különbség a különbözõ alkoholfélék kedvezõtlen hatása között. A szívritmuszavart legtöbbször sörivás elõzte meg. Ennek a ténynek részletes elemzése azt is kimutatta, hogy a bort vagy töményt kedvelõkhöz képest a sörivók fogyasztották a legtöbb szeszt.

Marcus professzor elõadása az Európai Szívgyógyászok Társaságának idei kongresszusán hangzott el. A vitában többen kérdezték a jelenség okát, mivel a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban bizonyítottnak vehetõ, hogy egy-egy deciliter bor - leggyakrabban vörös -, ami a mediterrán étrendben a fõétkezésekhez tartozik, a koszorúér-betegség megelõzését szolgálja.

Az elõadó ezt nem vitatta, de mint mondta: ha valamelyik betegénél alkohol hatására ilyen ritmuszavar alakul ki, annak a továbbiakban teljes alkoholmentességet javasol.