2024.04.26. - Ervin

Õszülés jelzi a gyógyulást a melanoma elleni szer hatására

Hatékonyságát a szemöldök és a haj õszülésével is jelezheti két új kísérleti szer, amelyet számos sikertelennek bizonyult, melanoma elleni vegyület után eredményesnek találtak amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az amerikai klinikai onkológiai társaság chicagói éves konferenciáján a hét végén ismertette Anna Pavlick, a New York-i Egyetemen zajló melanomaprogram igazgatója két új szer klinikai kipróbálásának eredményeit.

Mindkét hatóanyag "átszabott" humán antitest, amelyet a CTLA-4 jelû, az immunrendszerben közremûködõ molekula gátlására fejlesztettek ki. Az ipilimumab és tremelimumab nevû vegyületekkel összesen 48 melanomás pácienst kezelt Pavlick csoportja a klinikai próbák részeként.

"A depigmentációt a terápia megkezdése után hat hónaptól egy éven belül figyeltük meg" - idézte fel a kutató. Mint kiderült, azok a páciensek, akik megõszültek a szerek hatására, igen jól reagáltak a hatóanyagra, tumorjuk teljesen eltûnt, a CT-vizsgálat sem mutatta már ki.

A 48 melanomás beteg közül 17 teljes mértékben vagy részlegesen reagált az új szerekre, amit Pavlick a korábbi sikertelen gyógyszertesztekre utalva csecsemõlépésként jellemzett. "Amikor 40 évig még mászni sem vagy képes, ez a +csecsemõlépés+ mindenesetre hatalmas lépésnek látszik" - hangsúlyozta.