2024.04.26. - Ervin

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen
A fogszuvasodás (régebbi nevén: fogszú, latinul caries dentium, caries „szuvasodás, rothadás”) egy idült folyamat, amely a fogak keményszöveteinek a roncsolódásával jár és a felszínrõl a fogbél (pulpa) felé halad. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely az idõ elteltével tovább terjedhet, egy visszafordíthatatlan destrukciót elõidézve, amely gyakran fájdalommal, gyulladással, a fognak az elvesztésével és a legsúlyosabb esetben akár halállal is járhat. Ép fogágynál (parodontium), ahol a fogíny (gingiva) még nem húzódott vissza (tehát a klinikai korona egyenlõ az anatómiai koronával), inkább zománccaries jelentkezik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fiatal fogak morfológiai tulajdonsága is elõsegíti a zománccaries kialakulását, mivel a mély barázdákon a lepedék (dentális plakk, plaque) gyorsabban megtapad, nehezebben eltávolítható és emiatt fõleg a barázdákban lokalizálódó zománccaries keletkezését idézi elõ.

A kókuszolaj sikeresen támadja meg a fogszuvasodást okozó baktériumokat, ezért fogápoló termékekben lehetne felhasználni.

Az írországi Athlone Technológiai Intézet kutatói a kókuszolaj, az olívaolaj és más növényi olajok hatását vizsgálták természetes állapotukban, valamint az emésztéshez hasonló enzimes kezelést követõen.

Az olajokat Streptococcus baktériumtörzsek ellen vetették be, amelyek gyakori lakói a szájüregnek. A vizsgálat eredménye szerint csak az enzimmel módosított kókuszolajnak volt meg az a képessége, hogy megakadályozza a legtöbb baktériumtörzs szaporodását. Elpusztította a Streptococcus mutans baktériumot is, amely savtermelõ baktériumként az egyik legfõbb okozója a fogszuvasodásnak.

Következõ kísérleteikben arra keresnek választ a kutatók, hogy a módosított kókuszolaj molekuláris szinten miként lép kapcsolatba a Streptococcus baktériumokkal, illetve milyen más baktériumok ellen lehetne hatékonyan bevetni.

Mint Damien Brady kutatásvezetõ elmondta, a kókuszolaj a kémiai adalékok vonzó alternatívája lehet, mert már viszonylag kis koncentrációban kifejti antibakteriális hatását.