2024.04.27. - Zita

Emlõrák növekedését gátoló enzimet fedeztek fel japán kutatók

Tokió - Olyan enzimet (biokémiai folyamatokat szabályozó fehérjét) fedeztek fel japán tudósok, amely az egereknél gátolja az emlõrák növekedését; a Cukubai Egyetem tudósainak reménye szerint felfedezésük új, hatékony gyógyszerek megjelenését segíti elõ.

Az emlõrák a tüdõdaganat után a második legelterjedtebb rosszindulatú tumorféleség a világon. 2005-ben félmillióan hunytak el emlõrákban, amely az összes halálozás 1 százalékáért volt felelõs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A ChIP elnevezésû enzim, amely természetes körülmények között is megtalálható az emlõ szöveteiben, oly módon gátolja a daganat növekedését, hogy csökkenti a tumor kialakulásáért felelõs fehérjék mennyiségét.

A Cukubai Egyetem kutatói, akik felfedezésükrõl a Nature Cell Biology címû szaklapban számoltak be, kétféle humán emlõrák - egy agresszív és egy kevésbé rosszindulatú - daganatféleség sejtjeit injektálták egerekbe.

Az egerek egyik csoportja esetében - bármilyen tumorféleséggel is fertõzték meg õket - a befecskendezett daganatos sejtek hordozták az enzimet. A másik csoport egyedei esetében szervezetükbe nem juttatták be a ChIP-enzimet. Mint kiderült, bármelyik tumorféleségrõl is volt szó, azoknál az egereknél, akiknek a szervezetében megjelent az enzim, a kifejlõdött daganatok kisebbek voltak.

"Kísérleteinkben a ChIP-fehérje gátolta a daganat növekedését és az áttétek képzõdését. Az emlõrák kezelésénél a ChIP-protein szintjének meghatározása hasznos útmutatásul szolgálhat a terápia várható hatékonyságát illetõen. Másfelõl az enzim szintjének és aktivitásának növelése fokozhatja a kezelés hatékonyságot" - nyilatkozta kísérletekkel kapcsolatban Janagiszava Dzsunn, a Cukubai Egyetem kutatója.