Az atópiás dermatitis kiváltó tényezői lehetnek a tehéntej, tojás, tejtermékek, különböző citrusfélék, zöldségek, illetve egyéb élelmiszerek, a háziporatka, pollen, penész, bundás háziállatok szőre, hideg idő, száraz levegő, erős verítékezés, stresszhelyzetek, dohányfüst és a vegyszerek. Az ekcémás betegeknél a mindennapi anyagok is allergiás reakciót válthatnak ki. Ilyen például a gyapjú, a szintetikus textília, a szappan, továbbá a különböző kozmetikumok, mosószerek, a légszennyező anyagok és a gázok is.
Az élelmiszer-allergia szabályozható, ugyanis ha kiderül, hogy melyik élelmiszer/élelmiszerek váltják ki az allergiás reakciót, kiiktathatók az étrendből, s ezáltal az ekcéma is enyhül, illetve teljesen eltűnik. A légúti allergéneket azonban nem tudjuk, vagy csak igen nehezen sikerülhet megfékeznünk.
S ha mindez nem lenne elég, tovább súlyosbítja a viszketést a düh, zavar, stressz, az izzadás, a meleg, forró fürdő, a meleg takaró, a forró ital, a kávé, tea, alkohol, az ecet, a fűszeres ételek, a csokoládé, a szójaszósz, az élesztő, a narancslé és a paradicsom.

A viszketés miatti vakarózás tovább rontja a bőrtüneteket, ezért meg kell próbálni a vakarózás, kidörzsölés elkerülését. Az ekcémás betegek bőre száraz, a faggyúmirigyek csökkent működése és a bőrön keresztüli fokozott vízveszteség miatt, ezért állandó hidratálásra van szükség. A hosszas fürdőzések helyett a zuhanyzás ajánlott, nem túl meleg vízzel. A napfény általában jó hatással van az ekcémás bőrre, persze módjával.
Fontos, hogy a beteg hálószobájában ne legyen túl száraz a levegő, a páratartalom 60-70 százalék között maradjon. Felnőtteknél kiegészítő kezelés a teljes leszokás a kávéról és a dohányzásról.