rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Bevezetik az elhízási adót?

 • Share on Tumblr

  Az elhízás a jövõben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya.

  Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövõbeli kezelés költségeinek egy részét. Persze kényes dolgok ezek, mert hogyan is definiáljuk az egészséges és az egészségtelen étel fogalmát, hol húzzuk meg a határt a normális és a túlzott fogyasztás között?

  Talán valószínûbb, hogy bizonyos élelmiszerekre jövedéki adót vetnek ki, másokra adókedvezményt adnak, de az is elõfordulhat, hogy aki egészségtelenül táplálkozott egész életében, az csak korlátozott egészségügyi ellátásra lesz jogosult.

  Ez tehát azt jelentené, hogy bárki bármit ehet, és mindenbõl annyit, amennyit csak akar, de aki nem törõdik az egészséges táplálkozással, nem részesülhetne ugyanolyan, teljes körû egészségügyi szolgáltatásokban, mint az, aki vigyázott az egészségére és visszafogta magát. Miért van az például, hogy az a negyvenéves vegetáriánus nô, aki hosszú ideje saját elhatározásából kis kalóriatartalmú étrenden él (ami drasztikusan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet), pontosan ugyanolyan egészségügyi ellátást vehet igénybe, mint az a szintén negyvenéves nô, aki dohányzik, rendszeresen a pohár fenekére néz, és hamburgeren meg chipsen él?

  Õk ketten a jövõben eltérõ megítélés alá esnek majd – legalábbis az egészségbiztosítójuk ismerni fogja táplálkozási szokásaikat, s annak megfelelõen kaphatnak biztosítási jutalompontokat. Bizonyos táplálkozási formák tilalom alá kerülnek, valahogy úgy, ahogy napjainkban a biztosítótársaságok a nagy kockázatú gépkocsivezetôknek tiltják bizonyos típusú jármûvek vezetését. Hogy hogyan? Egyszerû.

  A jövõben általában digitálisan zajlanak majd a tranzakciók – bankkártya, hitelkártya vagy a mobiltelefonunkban tárolt digitális pénz segítségével –, ezért a biztosítók megvásárolhatják (vagy megkaphatják) az ügyfeleik táplálkozási szokásaira és viselkedésére vonatkozó adatokat, s ennek megfelelõen alakíthatják ki minden egyes ügyfelük kockázati profilját.

  Az étkezés még a várostervezést és az építkezéseket is befolyásolhatja a jövõben. Az országok kormányai és az önkormányzati képviselõtestületek megbízásából a térképészek élelmiszer-térképeket fognak készíteni, amelyek rávilágíthatnak az összefüggésre a különféle élelmiszerek elérhetõsége, illetve fogyasztása és a lakók egészsége között. E térképek alapján egyes területeken evési tilalom léphet életbe, bár ez politikai szempontból kényes kérdés lehet. A jövõben is engedélyezni fogják az ilyen boltok mûködését? És ha igen, követelhetik-e a szülõk a bolt tulajdonosától a késõbbi fogorvosi kezelések árát?

  Jövõ-dosszié
  Rendelje meg a könyvet kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással!
  További, kormányoktól független ellenintézkedések születhetnek az elhízás problémájával szemben a kiskereskedelem szintjén. Már van példa arra, hogy az Egyesült Államokban a szupermarketek hûségkártyáit összekapcsolták az ország élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (Food and Drug Administration, FDA) által az egyes tápanyagokra megállapított ajánlott napi bevitellel – a fogyasztók beszerzéseit összevetik az ajánlott kalóriaszámmal és a vitaminadagokkal, s az esetleges eltéréseket a pénztárnál a végösszegbe beszámítanák.


  Érdekes kérdés azonban, hogy a kereskedõ felelõssé tehetõ-e a fogyasztók egészségéért. Talán valószínûbb az a forgatókönyv, amely szerint a mobiltelefonunkra feltöltõdnének az elfogyasztott élelmiszerekre vonatkozó információk (az áruk csomagolásán levõ RFID-kódok vagy az éttermekben az étlapon levõ vonalkódok leolvasása révén), s ebbõl hasznos ötleteket meríthetnénk, hogy mit is együnk. Igazán jó szolgálatot tehet egy ilyen szerkezet, amelyben a teljes étkezési és folyadékfogyasztási történetünk benne van.

  Ha például az orvos tudni szeretné, mennyi alkoholt iszunk, vagy hogy mennyi az éves kalóriabevitelünk, vagy ha mi magunk szeretnénk utánanézni, mikor és hol ettünk utoljára Cézár-salátát, elég lesz egy gombnyomás, és kiderül. Miért vitatkozunk olyan sokat az evésrõl? Miért kedveli a média olyan nagyon a végletesen sovány és a végletesen kövér embereket, és mi az, amitõl annyira félünk, ha az evésrõl van szó? Attól függ, milyen öszszefüggésben.

  Észak-Európában, az Egyesült Államokban és Japánban (különösen Nagy-Britanniában) számos alkalommal támadtak riadalmak élelmiszer-biztonsági ügyek miatt, például a Creutzfeldt–Jakob-kórral, illetve a marhák szivacsos agyvelõgyulladásával kapcsolatban. Az emberek érthetõ módon kételkednek abban, hogy a kormány vagy az érintett gazdasági érdekcsoportok képesek-e ilyen kérdésekben megmondani az igazat. Vegyük hozzá ehhez a bizalmatlansághoz azt a tényt, hogy a legtöbb élelmiszert mesterséges körülmények között, ipari méretekben termelik, s nem csodálkozhatunk azon, hogy az emberek sorba állnak a piacokon az õstermelõknél vagy az organikus módszerekkel termelt húst árusító hentesüzletekben. Az sem meglepõ, hogy aki csak teheti, a saját kertjében termett zöldséggel-gyümölccsel látja el magát. Mindez ugyanis információs és bizalmi kérdés.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Tanulmány: a varázsgomba enyhítheti a rákbetegek szorongását

  A varázsgomba néven ismertté vált hallucinogén szer, a pszilocibin enyhítheti a rák utolsó stádiumában gyakran fellépõ szorongást - közölték amerikai kutatók.

 • Hibás gén veszélyeztet szívbetegséggel milliókat Dél-Ázsiában

  Hongkong - Indiai, brit és amerikai tudósok együttmûködésével sikerült azonosítani egy génváltozatot, mely növelheti a dél-ázsiai emberek körében a szívelégtelenség kockázatát. A génmutáció a Föld teljes népességének egy százalékát veszélyezteti.

  A Nature Genetics címû szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányában a nemzetközi kutatócsoport megállapítja, hogy a dél-ázsiai származású emberek négy százaléka hordozója a szív pumpafunkciójának gyengülésére - kardiomiopátiára - hajlamosító génmutációnak.

 • Zsálya - gyógynövény

  Zsálya - gyógynövényBár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. A meghűléses betegségek gyakori kísérője a torokfájás, de a kellemetlen kaparó érzés a nátha, influenza, sőt mandulagyulladás első jele is lehet. Rendszerint vírus okozza, de baktériumok is előidézhetik. Mivel a "betolakodókkal" szembeni első védőgyűrűt az orr, a garat, a fül és a nyaktáji nyirokmirigyek képezik, így ha a betegség csíráit még ezen a sáncon sikerül feltartóztatni és legyőzni, akkor a melléküregekre, tüdőre átterjedő szövődmények megelőzhetők.

 • Hársfavirág - gyógynövény

  Hársfavirág - gyógynövényA hideg beköszöntével lassan mindenkit utolérnek a náthás, torokfájós napok. Ilyenkor lesz segítségedre a hársfatea, amely meghűléses betegségek gyógyítására és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére legalkalmasabb gyógynövénynek tartják. Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea és a fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdő alkalmazásával - többnyire - sikeresen leküzdhetünk.

 • Az MP3-lejátszók egészségügyi kockázatára figyelmeztet az EU tudományos testülete

  Megsüketülhetünk!

  Brüsszel - Tízmillió európai fiatalt veszélyeztethet halláskárosodás, mert túl hangosan hallgatnak zenét MP3-lejátszóikon - figyelmeztetett az Európai Unió egészségügyi kockázatokat vizsgáló egyik testülete kedden.

 • A sok tv, videó, internet árt a gyerekek egészségének

  Washington - Esendõbbé teszi a gyerekeket egy sor olyan egészségügyi problémára, mint az elhízás vagy a dohányzás, ha sok idõt töltenek a televízió elõtt, vagy videojátékokat játszva, interneten szörfölve a monitor elõtt - állítja egy amerikai tanulmány.

  Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete és a Yale Egyetem szakértõi 173 olyan tanulmány eredményeit elemezték, amelyeket 1980 óta végeztek arról, hogyan hat a médiahasználat a gyerekek és kamaszok egészségére.

 • Kétmillió gyermeket oltottak be kanyaró ellen a nyomortól sújtott Malawiban

  A nyomortól sújtott Malawiban, ahol minden negyedik gyermek nem éri meg az ötödik születésnapját, kedden kampányt indítottak, melynek keretében kétmillió gyermeket oltanak be kanyaró ellen.

  "Ki akarjuk irtani a kanyarót, mert veszélyes betegség, ami súlyos szövõdményeket, például vakságot vagy akár halált is eredményezhet" - nyiltakozta az AFP hírügynökségnek Storn Kabuluzi, az egészségügyi megelõzõ szolgálat igazgatója.

 • Egyre több panasz, hogy az ukrán orvosok diszkriminálják a HIV -fertõzötteket

  Ukrajnában egyre többen kapják meg a HIV-vírust, az orvosok félnek a hozzájuk forduló fertõzöttek betegségeinek kezelésétõl.

  A HIV-fertõzöttek és AIDS-betegek támogatására létrehozott ukrán nemzeti telefonos segélyszolgálat munkatársai szerint az utóbbi hónapokban megszaporodtak azok a hívások, amelyek arról számolnak be, hogy az orvosok diszkriminálják a szerzett immunhiányos fertõzötteket és betegeket.

 • A nátha különbözői fajtáit más-más módon kell kezelni

  A nátha különbözői fajtáit más-más módon kell kezelni A nátha kezelése többek között attól is függ, hogy mik az alapbetegségek, mennyire elesett a beteg, milyen idős, illetve, hogy milyen típusú nátháról beszélünk. Egy egyszerű fertőzéses nátha kezelésére alkalmasak a gyulladáscsökkentő orrcseppek, melyek lelohasztják az orrnyálkahártya duzzanatát. Ezeket azonban nem szabad egy hétnél tovább alkalmazni, mivel kiszáríthatják az orrnyálkahártyát, valamint fennáll a hozzászokás veszélye is. Utóbbi esetben ahhoz, hogy az orr ne legyen folyamatosan eldugulva, emelni kellene a dózist.

 • Amerikai tanulmány a haldokló gyerekek kezelésérõl

  A haldokló gyerekek kezelésének etikai kérdéseit feszegeti egy amerikai tanulmány, amely hétfõn jelent meg az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine címû szakfolyóiratban.

  A szerzõk 141 rákban elhunyt gyerek szüleivel készítettek interjút. A kis pácienseket Boston és Minnesota három kórházában kezelték.

 • Öt éven belül jöhet a túlevés és túlivás elleni orrspray

  A túlevés és túlivás ellen lehet hatásos egy új orrspray, amelynek hatóanyaga megvonja az agyi jutalmat az "önkényeztetõ" tevékenységek után. A kutatók úgy vélik, sok millió ember hasznára válhat az új típusú kezelés, amely a többi gyógymóddal ellentétben a viselkedés hátterében álló agyi okokat szünteti meg, nem a tünetet.

  A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek.

 • Újabb madárinfluenza járvány tört ki Nigériában

  Nigériában újabb madárinfluenza járvány tört ki - jelentették az északi Katsina és Kano tartományokban.

  A NAN hírügynökség jelentése szerint a betegséget a központi Plateau tartomány Országos Állategészségügyi Kutató Intézete erõsítette meg.

  A közleménybõl az nem derült ki, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzsrõl van-e szó, mivel a mintákat a pádovai World Reference laboratóriumba küldték további elemzésre.

 • A nyugtalan láb szindróma a korai halál magasabb kockázatával jár együtt

  A nyugtalan láb szindróma a korai halál magasabb kockázatával jár együttA nyugtalan láb szindrómában szenvedő férfiaknak újabb egészségügyi aggállyal kell szembesülniük: egy friss kutatás szerint ugyanis az állapot a korai halálozás magasabb kockázatával jár együtt. A vizsgálat nyomán, amelyben csaknem 18 500 férfi vett részt, a Harvard Egyetem szakértői kimutatták, hogy a nyugtalan láb szindróma 39 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik ezen tünetegyüttes nélkül élnek. A megfigyelés kezdetekor egyikük résztvevőnek sem volt diabétesze, artritisze vagy veseelégtelensége, s az átlagéletkor 67 év volt.

 • Összefüggésben áll a depresszió és a hátfájás

  Összefüggésben áll a depresszió és a hátfájásA Nyugat-Ausztráliai Orvosi Kutatóintézet munkatársai kimutatták, hogy a depresszió és a hátfájdalom egy olyan ördögi kört hoznak létre, amiben a két rendellenesség egymást erősíti. Markus Melloh professzor elmondta, már néhány éve tudjuk, hogy a depressziós tünetektől szenvedő betegekben nagyobb eséllyel alakul ki és marad meg a hát- és a nyakfájdalom, mert kisebb mértékben képesek megbirkózni a fájdalomepizóddal. Másrészt viszont a kutatások azt is kimutatták, hogy a hát- és nyakfájdalomtól sújtott betegek gyakrabban szenvednek depresszióban.