rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Néhány tudnivaló cukorbetegeknek, ha utazni készülnek

 • Share on Tumblr

  Utazunk üzleti célból vagy kikapcsolódni, pihenni. A cukorbetegség nem lehet akadálya annak, hogy utazzunk, de a zavartalan és biztonságos célba jutáshoz megfelelõen fel kell készülni.

  Elõzetes felkészüléssel és megfelelõ körültekintéssel minden cukorbeteg bátran vállalkozhat akár rövidebb, akár hosszabb utazásra. Az elsõ és legfontosabb: az utazást alaposan meg kell tervezni. A szabadság ne jelentsen szabadosságot a cukorbetegség kezelésében, az otthon követett rendszer legyen érvényes a pihenés napjaiban is.

  Fontos szempont az utazás céljának eldöntése: pihenni indulunk a tengerpartra, városlátogatás, körtúra a program, esetleg hegymászás, vízi- vagy kerékpártúra a cél. Az utazás lefoglalásakor célszerû érdeklõdni, hogy a szállodában van-e lehetõség diabetikus étkezésre, van-e orvosi felügyelet a helyszínen, illetve milyen az adott ország egészségügyi hálózatának fejlettsége. Trópusi országokba történõ utazáskor gondoskodni kell a kötelezõ védõoltások beszerzésérõl is, errõl a gondozó orvostól kaphatnak bõvebb tájékoztatást. Mindenképpen célszerû már jóval az utazás elõtt felkeresni a gondozó orvost, és segítségével megtervezni az utazást.

  Külföldre utazáskor feltétlenül rendelkezzünk megfelelõ egészségügyi biztosítással, a biztosítót tájékoztatni kell a cukorbetegség meglétérõl. Vigyünk magunkkal igazolást (a gondozó fejléces, pecsétes papírján) betegségünkrõl, ajánlott egy világnyelven és a fogadó ország nyelvén írt dokumentumot magunkkal vinni. Szintén célszerû diabetes igazolvány vagy igazolás - ezt hordjuk mindig magunknál - melyen szerepel az alkalmazott kezelési mód, szintén legalább két nyelven, Egyes országokban a fecskendõvel önmagát oltó ember látványa felkeltheti a rendõrség érdeklõdését is, emiatt, illetve a fecskendõ országba bevitelét is megkönnyítik ezek az igazolások.

  Mit tartalmazzon az úti csomag? Gyógyszerek, inzulin, fecskendõk, penek és tûk, glukagon, vércukormérõ gép, tesztcsíkok, szõlõcukor mindig legyenek kéznél. Az utazás váratlan okból a tervezettnél hosszabb is lehet, így mindig legyen - akár egy héttel hosszabb idõre is - elegendõ mennyiség mindenbõl. Az üveg ampullákat gondosan kell csomagolni és óvni a szélsõséges hõhatásoktól. Nem szabad repülõgépen poggyászként feladni, sem autóbuszon, autóban, a csomagtérben, ablak közelében elhelyezni. Autóban, a kesztyûtartóban vagy hûtõtáskában, repülõgépen kézipoggyászként kell az inzulint szállítani. Mindig legyen a kézipoggyászban néhány falat snack is (cukorka, nem diabetikus üdítõ, sajt, mûzli szelet stb.), az étkezési idõpontok, pl. késések miatt önhibánkon kívül módosulhatnak.

  Gépkocsival, autóbusszal történõ utazás esetén fontos szempont, hogy a vezetés is energiafelhasználással jár. Idõszakos megállásokról, mozgásról, közti étkezésekrõl utazás közben is gondoskodni kell. A cukorbetegség szövõdményeként károsodott vérkeringés és a tartós láblógatás súlyos következményeket okozhat. Az esetlegesen elõforduló hipoglikémia baleseti veszélyforrás lehet. Vízi utazás, repülõút esetén a hányás, szédülés tüneteivel jelentkezõ tengeri vagy légi betegség az anyagcsere kisiklásához vezethet. B6 vitamin, Daedalon, segíthet ilyen helyzetekben. Repülõút esetén a cukorbetegségrõl, diétás igényekrõl a légitársaságot az utazás megkezdése elõtt pár nappal tájékoztatni kell.

  Tablettával kezelt cukorbetegségben is elmondható, hogy a több mozgás javít(hat)ja az anyagcserét. A megszokott étkezések betartása esetén csak a fizikai aktivitás fokozása esetén fordulhat elõ vércukorszint-esés, ez azonban a tabletták egy csoportjánál elhúzódó, kórházi kezelést igénylõ is lehet. Fel kell hívni a figyelmet arra is hogy az elõírt tabletta szedésének kihagyása vagy a diéta áthágása az anyagcserét károsítja.

  Fontos szempont hosszú utazásoknál az idõzónák átrepülésének kérdése. Részletességgel a hely korlátozottsága miatt nem szólhatunk, de általánosságban elmondható, hogy nyugati irányba történõ utazáskor az ébrenlét ideje nyúlik meg, a nap hosszabbodik. Inzulinkezelésben részesülõknek ez általában egy plusz "gyors" hatású inzulin többletet jelent és el kell tolni a lefekvéskor adott bázis inzulin beadásának idejét. Ne feledkezzünk meg az ilyenkor is szükséges közti étkezésrõl sem. Keleti irányú utazáskor a nap relatíve rövidül, így értelemszerûen eggyel kevesebb adag "gyors" inzulin, és egy fõétkezés kihagyása célszerû. A bázisinzulin mennyiségét is csökkenteni kell ilyenkor.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fekete tea - gyógytea

  Fekete tea - gyógyteaA fekete teának a zöld teához hasonlóan számos kedvező, egészségvédő hatása van. Egy rotterdami tanulmányban kimutatták, hogy azok körében, akik naponta 3,75 dl, vagy ennél több teát fogyasztottak, szignifikánsan kevesebb szívinfarktus, illetve egyéb szív- és érrendszeri halálozás fordult elő, mint azoknál, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem ittak teát. A fekete tea kedvező hatású lehet a daganatos betegségek megelőzésében is. Egereken és patkányokon végzett vizsgálatok szerint fekete teával ki lehetett védeni vagy hátráltatni a tüdőrák kialakulását a nikotinhatással szemben is.

 • Csalán - gyógynövény

  Csalán - gyógynövénySokan a csalánt gaznak tartják, amit irtani kell. Pedig az egyik legerősebb gyógyhatású és igencsak sok mindenre használható gyógynövény. A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.

 • Tanulmány: a szezonális influenza elleni oltás növelhette a H1N1-kockázatot

  A szezonális influenza ellen beoltott embereknél nagyobb lehetett 2009-ben a H1N1, pandémiás influenza miatti megbetegedés kockázata - közölték kanadai kutatók. A PLoS Medicine címû internetes tudományos folyóiratban közzétett cikk szerzõi azonban hozzátették, hogy a kapcsolat gyenge a szezonális influenza elleni vakcinálás és az azt követõ pandémiás influenzafertõzés között.

 • Génjeink is közrejátszhatnak népszerûségünkben

  Washington - Génjeink is közrejátszhatnak népszerûségünkben - állítják amerikai kutatók egy nagyszabású ikerkutatás alapján.

  Nicholas Christakis, a Harvard Egyetem kutatója a San Diegói Kaliforniai Egyetem két tudósával - Christopher Dawesszal és James Fowlerral közösen 1110 tinédzserkorú ikerpárt vont be a vizsgálatokba. A kutatók olyan népszerûségi mutatókat értékelték, mint hogy hányan nevezték barátjukként az adott személyt.

 • Új gyógyszer a szívroham kezelésére

  A szívinfarktus sürgõs ellátásakor a véralvadás hatásos és biztonságos gátlására van szükség, mely egy most befejezett, nagy nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint enoxaparin injekcióval jobban megoldható, mint a korábban alkalmazott készítményekkel. Az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán elhangzott elõadás a legújabb tudományos eredményeket ismertetõ Forró vonal elnevezésû ülésszak programjában szerepelt.

  Évtizedekkel ezelõtt a heveny infarktust elszenvedõ betegek betegek jelentõs hányada meghalt, a mai szívgyógyászati ellátás eredményeként ez csak néhány százalék.

 • Lesz vagy nem lesz Hepatitis A járvány?

  A hepatitis A vírus széklettel ürül a szervezetbõl, és elsõsorban szennyezett étellel, itallal, fertõzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel, szájon át terjed. A hepatitis "A" rossz közérzettel, gyengeséggel, hányingerrel, hasi fájdalommal, sárgasággal, sötétebb vizelettel, esetenként étvágytalansággal és hõemelkedéssel jár.

  Lappangási ideje 4-6 hét. A betegség hosszadalmas lefolyású, a hepatitis A vírussal fertõzött beteg minden esetben kórházi kezelésre szorul. A vírus gyakran elõfordul a fejlõdõ országokban, trópusi területeken - Ázsia, Dél-Amerika és Afrika trópusi államai - és a mediterrán úti célpontoknak számító országokban - Tunézia, Egyiptom, Törökország, Görögország, Horváthország.

 • Tippek, hogy jobban bírja a monitor elõtti munkát

  A képernyõn való munka a legnehezebb munka. Különösen megterhelõ a szemnek.

  A számítógépen való tevékenységnél a szem csúcsteljesítményt nyújt.

  Szakértõk becslése szerint a PC-nél való munkánál naponta 33000-ig terjedõ fej- és szemmozgás szükséges a képernyõ, a billentyûzet és a minta között és 7000 pupillareakció. Ezenkívül terhelõ a képernyõre való merev pillantás.

 • Vesemûtét vaginán keresztül

  Berlin - A vagináján keresztül távolították el egy nõ veséjét Berlinben.

  Hasonló mûtétet az egész világon eddig csak az Egyesült Államokban végeztek - közölte a berlini Helios klinika szerdán. A megoldás célja az volt, hogy a 44 éves asszonynak ne legyen maradandó mûtéti heg a hasán és ne kelljen a vágott seb miatt szenvednie.

 • Nem hatékony a HIV elleni új hüvelygél

  A 9 ezer nõ bevonásával végzett, III-as fázisú klinikai kipróbálás során nem védte a nõket a HIV-vírus ellen egy új hüvelygél.

 • Egyes vérnyomáscsökkentõ szerek emelhetik a rákkockázatot

  A világ legnépszerûbb vérnyomáscsökkentõ szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

 • Fekete nadálytő - gyógynövény

  Fekete nadálytő - gyógynövényEgész nyáron át virágzik. Érdes levelei hegyes csúcsban végződnek. Hüvelykujj vastagságú, évelő gyökérzete kívül sötétbarna vagy fekete, belül fehér vagy sárga, felvágva rendkívül nyálkás tapintású, valósággal zsíros. A gyökereket tavasszal vagy ősszel kell kiszedni. Friss növényt a virágzás előtt vagy alatt kell szedni. A fekete nadálytő tinktúrája, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk, csodálatos erőt rejt magában. A fekete nadálytő tinktúrájával gyors segítséghez jutottak azok a betegek, akiket már évek óta hiába kezeitek reuma és ízületi duzzanat ellen mindenféle szerrel.

 • Sokat beszélnek fittségükrõl a britek, de keveset tesznek érte

  A brit állami egészségügyi szolgálat felmérése szerint a lakosok többsége inkább beszél az egészségérõl és aggódik, mintsem tenne érte.

 • Egyre aggasztóbb a reprodukciós-turizmus

  Harminc évvel késõbb, hogy megszületett Louise Brown, az elsõ lombikbébi, a szakértõk egyre aggasztóbbnak tartják az ún. reprodukciós turizmust, amely veszélyezteti,mint az anyák és a babák egészségét is. A legtöbb lombikbébi-beavatkozást Európában végzik, második helyre került az Egyesült Államok.

  A szabályok még az európai országokban sem azonosak, így a párok sokszor túl nagy kockázatnak teszik ki magukat. Néhány esetben nem tudják, hogy honnan származik a beültetendõ petesejt.

 • Két fehérje dönti el a rákos és normál sejtek közti versengést

  Az egészséges és a rákos sejtek versengésében két gén és az általuk kódolt fehérjék döntik el a kimenetelt az emlõsöknél is.