2024.04.27. - Zita

Rákkeltõ anyag, glicidamid van a sült krumpliban és a chipsben - német kutatók

Rákkeltõ anyagot, glicidamidot tartalmaz német tudósok kutatási eredményei szerint a sült krumpli és a chips.

Az anyag a hevítés során válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekbõl, és sokkal veszélyesebb rákkeltõ, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid - ismertette hétfõn a müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásának eredményeit.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekbõl kimutatták a rákkeltõ akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még fokozottabban rákkeltõ glicidamidra bontja le, a kutatók mindig gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek hevítésekor.

Noha nagyon kis mennyiségben fordul elõ - a kutatás szerint 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips - már a legkisebb glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlõsök sejtjeinek genotípusát.

Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit: az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak megnövelik a szívbetegeségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de legfeljebb 175 fokon, s lehetõleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány jelenlegi állása szerint még elviselhetõ határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.