2024.04.25. - Márk

Az állandó bőrszárazság okai

Az állandó bőrszárazság okai
Az állandó bőrszárazság okaiA száraz bőr kialakulásának oka rendszerint a környezeti tényezőkön múlik, melyeket szerencsére jelentős mértékben tudunk befolyásolni. A bőrviszketés egyéb lehetséges okai: bizonyos bőrgyógyászati kórképek: több bőrgyógyászati betegség járhat viszketéssel, például bizonyos bőrgyulladások, rühesség, vírusos bőrbetegségek, csalánkiütés, egyéb. Ilyenkor jellegzetes bőrtünetek ― vöröses kiütések, hólyagok ― jelennek meg. Irritáció, allergiás reakciók: a tisztítószerek, kozmetikai szerek, a gyapjú stb. irritálhatják a bőrt, és viszketést okozhatnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Többféle allergiás mechanizmussal is kialakulhat viszketés, nemcsak kontakt úton, hanem például ételallergia miatt is jelentkezhet ez a tünet.

Egyes gyógyszerek: a gyógyszerekkel szemben fellépő reakciók közé tartozhat a bőrkiütés és viszketés.

Belgyógyászati betegségek: viszketéssel járhatnak egyes májbetegségek, a lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, rosszindulatú betegségek. A viszketés ilyenkor általában az egész testet érinti, nem csak egy adott területre lokalizálódik.

Terhesség: sok terhes asszony beszámol arról, hogy a terhessége alatt a has, a combok, a karok és a mellek területén gyakran érez viszketést, illetve egyes viszketéssel járó bőrbetegségek is rosszabbodhatnak a terhesség folyamán.

Pszichés okok: sokszor vizsgálatok sorozatán is átesik a beteg, és nem derül fény a kiváltó okra, ilyenkor felmerül pszichés ok lehetősége. Nehezíti a diagnózist, hogy vakarás hatására pszichés ok mellett is bőrvastagodás, bőrtünet alakulhat ki, mely további viszketést okoz, és további vakaródzásra készteti a beteget.

Mikor fordulj orvoshoz?

- Ha az egyéb tünetekkel nem járó viszketés 2 hétnél tovább tart, és öngyógyításra nem javul.
- Ha súlyos és az életminőséget nagymértékben befolyásoló viszketésről van szó, illetve ha a viszketés alvászavart okoz.
- Ha belgyógyászati tünetekkel jár.
- Ha bőrkiütéssel jár.
- Ha egyszerre több családtagon jelentkezik.
- Ha az egész testet érinti.
- Ha nagymértékű fáradtság, emésztési panaszok, vizelési panaszok, láz, bőrkiütés kísérik.

A viszketés szövődményei:

- A sokáig tartó viszketés és vakarás ördögi kört alakít ki, hiszen a vakarás tovább növeli a viszketés mértékét.
- Hosszabb idő után a bőr megvastagodik, durva tapintatúvá válik, vöröses vagy barnás színű lehet.
- A vakaráskor keletkező apró hámsérülések ideális bejutási kapui a bőrt megfertőző mikroorganizmusoknak, így másodlagosan bőrfertőzések alakulhatnak ki.