2024.04.20. - Tivadar

Vasfű - gyógynövény

Vasfű - gyógynövény
Vasfű - gyógynövényA középkorban a vasfüvet olyan gyakran írták fel és oly sok betegségre, hogy a gyógynövénygyűjtők kedvencévé vált. A vasfű elnevezésnek van némi alapja, hiszen igazolást nyert a növény erősítő, enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása. A Kárpát-medencében ma már nem olyan gyakori növény mint korábban volt, bár előfordulási helyei közönségesek: árokpartok, gyomtársulások és parlagok.A vasfű további ismert nevei: verbéna, orvosi vasfű, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Bizonyítottan jó nyálkaoldó, ezért forrázatát megfázás és influenza ellen használják. Idegerősítő, májgyulladás és az ezzel összefüggő betegségek ellenszere. Készítményei alkalmasak az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére, valamint antibakteriális kezelés kiegészítésére is. A hatóanyagok gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatásúak, megkönnyíti a letapadt váladék felköhögését és kiürítését. Allergiás tünetek enyhítésére is alkalmasak.

Bőrfertőzések, sebek, körömágygyulladás, aranyér, zúzódások okozta fájdalmaknál gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, de a magas vérnyomás ellen is hatásos. Migrén, fogfájás, torokgyulladás, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, vérszegénység, valamint húgyúti megbetegedések kiváló ellenszere.

Általános erősítőszerként is használatos. Az anyagcsere folyamatokat stimulálja, fokozza a belek tónusát. Nem hashajtó, hanem kiürülést segítő szer, mely lényeges különbség, hiszen a tünet helyett az okot kezeli.


Alkalmazzák rendellenes menstruáció gyógyítására és tejelválasztást serkentő hatása is van. Fő hatóanyagai, az iridoidok fékezik a pajzsmirigyhormon termelődését, emiatt alkotórésze lehet a pajzsmirigytúltengésre alkalmazott teakeveréknek, amelynek összetétele: 40 g vasfű, 20 g macskagyökér, 15 g bojtorjángyökér, 15 g csalán, 10 g édesgyökér. Így elmúlnak e betegség jellemzői tünetei, mint az idegesség, gyengeség, fogyás, szapora pulzus, álmatlanság és szívritmuszavar. A szülészeti kutatások eredményei szerint a kivonatok fokozzák egyes prosztaglandinok értágító hatását.

A háztartásban az ecetes uborka és a paprika tartósításánál alkalmazható, mint íz-, és állományjavító. Sópótló fűszerként is ismert.

Ellenjavallatok és figyelmeztetések: méhösszehúzó és szülést elősegítő hatással rendelkezik, ezért alkalmazása a várandósság idején kerülendő. Túladagolása idegbénulást okozhat. Nem ajánlott annak, akiknek lassú a szívverése, az asztmásoknak és vastagbélgyulladásban szenvedőknek sem. Nagy adagban hánytató hatása is megnyilvánulhat.