2024.03.29. - Auguszta

A hõgutát, és (az akár végzetes) hatásait el kell kerülni!

A hõgutát, és (az akár végzetes) hatásait el kell kerülni!
A hõguta jelei: kimerültség, szédülés, agresszió, apátia, fejfájás

Mivel testünk hatvan százaléka vízbõl áll, érdemes a kánikulából származó vízveszteséget napi legalább másfél liter folyadékkal pótolni. Igazán meleg nyári napokon ennek akár még három-négyszeresét is igényelheti a test. A hõguta elsõ jeleit egyébként hamar fel lehet ismerni: kimerültség, szédülés, agresszió, apátia, fejfájás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vérkeringésünk teljesen összeomolhat kánikulában. Hogy lehet kibírni az autózást, vonatozást ötven fokban? És mit tegyen az ember, ha küszöbön a kánikulai stressz, netán maga a hõguta?

A nagy kánikulában az erek kitágulnak a testben és többet izzadunk. Ha az izzadtság nem párolog el azonnal, lehûti a bõrt és segít, hogy a hõség ellenére azonos szinten maradjon a testhõmérséklet. Szélsõséges körülmények között viszont - elsõsorban fülledt melegben - ez a hûtõrendszer annyira le van terhelve, hogy egészségügyi problémák is jelentkezhetnek. Legrosszabb esetben megüt minket a guta.

Vigyázni kell
Amikor nagy a kánikula, magas a hõmérséklet és a levegõ nedvességtartalma, valamint kicsi a légmozgás, mindezek együttesen terhelik meg a szervezetet. Csak tovább ront a helyzeten, ha nem a megfelelõ ruhát vesszük fel, ha nem iszunk eleget, valamint ha huzamosan végzünk fokozott izommunkát. Ilyenkor a test még több folyadékot veszít, az emelkedett testhõmérséklet pedig állandósul. Különösen veszélyeztetettek az idõsek, a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedõk és azok, akiknek nem elég erõs a vénájuk.

A megoldás kánikula ellen: sok folyadék bevitele, könnyû ételek fogyasztása, szellõs ruházat viselése, hûvösen tartani a lakhelyét, kerülni a nagyobb megterheléseket. Tûzõ napra kánikulában ha lehet hosszabb ideig ne mennyen ki!