rss
 • Bevezetik az elhízási adót?

 • Share on Tumblr

  Az elhízás a jövõben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya.

  Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövõbeli kezelés költségeinek egy részét. Persze kényes dolgok ezek, mert hogyan is definiáljuk az egészséges és az egészségtelen étel fogalmát, hol húzzuk meg a határt a normális és a túlzott fogyasztás között?

  Talán valószínûbb, hogy bizonyos élelmiszerekre jövedéki adót vetnek ki, másokra adókedvezményt adnak, de az is elõfordulhat, hogy aki egészségtelenül táplálkozott egész életében, az csak korlátozott egészségügyi ellátásra lesz jogosult.

  Ez tehát azt jelentené, hogy bárki bármit ehet, és mindenbõl annyit, amennyit csak akar, de aki nem törõdik az egészséges táplálkozással, nem részesülhetne ugyanolyan, teljes körû egészségügyi szolgáltatásokban, mint az, aki vigyázott az egészségére és visszafogta magát. Miért van az például, hogy az a negyvenéves vegetáriánus nô, aki hosszú ideje saját elhatározásából kis kalóriatartalmú étrenden él (ami drasztikusan csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet), pontosan ugyanolyan egészségügyi ellátást vehet igénybe, mint az a szintén negyvenéves nô, aki dohányzik, rendszeresen a pohár fenekére néz, és hamburgeren meg chipsen él?

  Õk ketten a jövõben eltérõ megítélés alá esnek majd – legalábbis az egészségbiztosítójuk ismerni fogja táplálkozási szokásaikat, s annak megfelelõen kaphatnak biztosítási jutalompontokat. Bizonyos táplálkozási formák tilalom alá kerülnek, valahogy úgy, ahogy napjainkban a biztosítótársaságok a nagy kockázatú gépkocsivezetôknek tiltják bizonyos típusú jármûvek vezetését. Hogy hogyan? Egyszerû.

  A jövõben általában digitálisan zajlanak majd a tranzakciók – bankkártya, hitelkártya vagy a mobiltelefonunkban tárolt digitális pénz segítségével –, ezért a biztosítók megvásárolhatják (vagy megkaphatják) az ügyfeleik táplálkozási szokásaira és viselkedésére vonatkozó adatokat, s ennek megfelelõen alakíthatják ki minden egyes ügyfelük kockázati profilját.

  Az étkezés még a várostervezést és az építkezéseket is befolyásolhatja a jövõben. Az országok kormányai és az önkormányzati képviselõtestületek megbízásából a térképészek élelmiszer-térképeket fognak készíteni, amelyek rávilágíthatnak az összefüggésre a különféle élelmiszerek elérhetõsége, illetve fogyasztása és a lakók egészsége között. E térképek alapján egyes területeken evési tilalom léphet életbe, bár ez politikai szempontból kényes kérdés lehet. A jövõben is engedélyezni fogják az ilyen boltok mûködését? És ha igen, követelhetik-e a szülõk a bolt tulajdonosától a késõbbi fogorvosi kezelések árát?

  Jövõ-dosszié
  Rendelje meg a könyvet kedvezménnyel és ingyenes házhozszállítással!
  További, kormányoktól független ellenintézkedések születhetnek az elhízás problémájával szemben a kiskereskedelem szintjén. Már van példa arra, hogy az Egyesült Államokban a szupermarketek hûségkártyáit összekapcsolták az ország élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatósága (Food and Drug Administration, FDA) által az egyes tápanyagokra megállapított ajánlott napi bevitellel – a fogyasztók beszerzéseit összevetik az ajánlott kalóriaszámmal és a vitaminadagokkal, s az esetleges eltéréseket a pénztárnál a végösszegbe beszámítanák.


  Érdekes kérdés azonban, hogy a kereskedõ felelõssé tehetõ-e a fogyasztók egészségéért. Talán valószínûbb az a forgatókönyv, amely szerint a mobiltelefonunkra feltöltõdnének az elfogyasztott élelmiszerekre vonatkozó információk (az áruk csomagolásán levõ RFID-kódok vagy az éttermekben az étlapon levõ vonalkódok leolvasása révén), s ebbõl hasznos ötleteket meríthetnénk, hogy mit is együnk. Igazán jó szolgálatot tehet egy ilyen szerkezet, amelyben a teljes étkezési és folyadékfogyasztási történetünk benne van.

  Ha például az orvos tudni szeretné, mennyi alkoholt iszunk, vagy hogy mennyi az éves kalóriabevitelünk, vagy ha mi magunk szeretnénk utánanézni, mikor és hol ettünk utoljára Cézár-salátát, elég lesz egy gombnyomás, és kiderül. Miért vitatkozunk olyan sokat az evésrõl? Miért kedveli a média olyan nagyon a végletesen sovány és a végletesen kövér embereket, és mi az, amitõl annyira félünk, ha az evésrõl van szó? Attól függ, milyen öszszefüggésben.

  Észak-Európában, az Egyesült Államokban és Japánban (különösen Nagy-Britanniában) számos alkalommal támadtak riadalmak élelmiszer-biztonsági ügyek miatt, például a Creutzfeldt–Jakob-kórral, illetve a marhák szivacsos agyvelõgyulladásával kapcsolatban. Az emberek érthetõ módon kételkednek abban, hogy a kormány vagy az érintett gazdasági érdekcsoportok képesek-e ilyen kérdésekben megmondani az igazat. Vegyük hozzá ehhez a bizalmatlansághoz azt a tényt, hogy a legtöbb élelmiszert mesterséges körülmények között, ipari méretekben termelik, s nem csodálkozhatunk azon, hogy az emberek sorba állnak a piacokon az õstermelõknél vagy az organikus módszerekkel termelt húst árusító hentesüzletekben. Az sem meglepõ, hogy aki csak teheti, a saját kertjében termett zöldséggel-gyümölccsel látja el magát. Mindez ugyanis információs és bizalmi kérdés.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Óvatosan az olcsó plasztikai mûtétekkel

  A külföldön elvégzett kontármunkának minõsülõ plasztikai mûtétek száma ugyanis nõtt, e beavatkozások többsége rosszra fordult. Tíz idei esetbõl öt mellplasztika volt, a fennmaradó öt egyéb plasztikai beavatkozás volt. A tíz esetbõl ötnél volt szükséges azonnali mûtét, kettõnél pedig összetett helyreállító mûtétre volt szükség.

  A tíz kontár mûtétet Kelet-Európában illetve a távol-keleten, és Indiában végezték. A tengeren túlra tett utazással, több ezer fontot lehet spórolni, szemben az Angliában igénybe vehetõ magánkezelésekkel.

 • A fertõzést megelõzõen alkalmazott antibiotikum életeket ment

  London - A megelõzésként adott antibiotikumok megmenthetik az intenzív osztályokon kezelt páciensek életét - állítja holland kutatók tanulmánya.

  A gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek terjedése egyre nagyobb gondot okoz a kórházakban, fekvõbeteg-intézményekben és ápolóotthonokban is. Leginkább az intenzív osztályokon ápolt, legyengült pácienseket veszélyeztetik a szélsõségesen rezisztens baktériumok.

 • A nevetés pozitív hatással van a cukorbetegségre

  Egy új tanulmány szerint a nevetés pozitív hatással lehet a szívre, cukorbetegségtõl szenvedõ embereknél.

 • A tej segít megőrizni az egészséges fogakat

  A tej segít megőrizni az egészséges fogakatA nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, mint reggeliző társaiknak, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak. A táplálkozástudomány szakértője a gyermekkori fogszuvasodás és a különböző ennivalók összefüggéseit foglalta össze és ennek alapján a fogak épségéhez szükséges ismereteket. A kettő-négyéves amerikai gyerekek közül átlag minden ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 esztendősöknek a fele hordoz szájában szuvas fogakat és ez az arány a 15. életévben 60 százalékra nő.

 • Goji-bogyó - gyógynövény

  Goji-bogyó - gyógynövényA sok-magvú, skarlátvörös színű bogyó, a Goji-gyümölcs legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne a tipikus forrásoknál. A Goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.

 • Az idei influenzajárvány rosszabb lehet, mint a korábbi években

  Az influenza új, rosszabb oldalát mutatja az idei szezonban - hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. Az idei járvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegetõ vírus új típusú.

  Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendõben még fontosabb a védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a "veszélyeztetett csoportokba" tartozók. "Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertõzõképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem 'emlékszik' a kórokozóra".

 • Hétvégi ingyenes méhnyakrák szûrési lehetõség Zuglóban

  Hétvégi szûrõvizsgálatot vezet be a XIV. kerület a megelõzés érdekében, a 12-13 éves zuglói lányok pedig védõoltást kapnak. A következõ fél évben minden hónap harmadik szombatján plusz méhnyakrák szûrési lehetõséggel segíti a zuglói Önkormányzat a kerület hölgyeit.

  Ezzel akarják támogatni a szûrésre járási hajlandóságot, valamint hangsúlyozni a megelõzés fontosságát és az egészség érdekében az egyéni felelõsségvállalást. A következõ fél évben minden harmadik szombaton méhnyakrákszûrést tartanak a Zuglói Egészségügyi Szolgálat szakrendelõjében.

 • Jól van a kettõs kézátültetésen átesett lengyel férfi

  Jól van az a fiatal lengyel katona, akin a hónap elején kettõs kéztranszplantációt hajtottak végre - közölte mûtétben közremûködõ egyik orvos.

 • Kövirózsa - gyógynövény

  Kövirózsa - gyógynövényA népi gyógyászat a levelének nedvét használja égési sebek, fülgyulladás, szemölcs rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok, gyümölcssavak,flavonidok, C-vitamin miatt ma már a kozmetikai ipar is használja. Krémbe keverve például a szeplők, bőrelszíneződések halványítására, futószemölcsök kezelésére is kiválóan alkalmas. Ismert baktérium és vírusölő hatása is. A magashegységekben a kőből, palából rakott háztetők tetejére ültették, hogy elhárítsa a villámcsapást.

 • Tanulmány: a passzív dohányzás károsítja a gyerekek ereit

  Azoknál a gyerekeknél, akik vérében passzív dohányzásra utaló jeleket találtak, az artériák falai is láthatóan vastagabbak voltak - közölték megállapításukat kedden finn kutatók.

 • Veszélyes baktériumok a tengerparti strandokon

  Chicago - Minden harmadik fürdõzõ megfertõzõdhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  A szubtrópusi tengervizekben fürdõzõk staphilococcus baktériummal fertõzõdhetnek, beleértve a veszélyes, meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, az MRSA-t is.

 • Mobil fogklinika indul körútra Angliába

  Felfújható rendelõvel és magasan fejlett technológiával ellátott, magyar fogorvosok által üzemeltetett mobil fogklinika kezd angliai körutat.

  Azonban a magyar orvosi stáb helybe viszi az ellátást: a csoport egy 25 ezer font (7,5 millió forint) költséggel kialakított, a legkorszerûbb gyógyászati berendezésekkel ellátott nagyméretû, felfújható PVC-sátorral angliai és skóciai körútra indul, érintve Glasgow-t, Londont, Liverpoolt, Manchestert, Newcastle-t, Lincolnt és Stockportot.

 • Éjszakai légzésgondok és elhízás

  Az Egyesült Államok orvosai egyre tehetetlenebbek az ország lakosságát sújtó kóros elhízással szemben. A gyerekek különösen veszélyeztetettek ebbõl a szempontból. Az alvás alatti légzészavarok, amelyek késõbb súlyos betegségeket is okozhatnak, rendkívül gyakoriak az elhízott gyerekeknél-olvasható az "Otolaryngology: Head and Neck Surgery" címû szaklap decemberi számában.

 • Hatástalanok a zsírbontó injekciók

  Az úgynevezett zsírbontó kezelések, melyeket az Egyesült Államokban szépészeti kezelésként fürdõkben végeznek, nem távolítják el a zsírt és az érintett cégeknek fel kellene hagyniuk ennek hirdetésével - figyelmeztetett szerdán az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA.