2024.04.26. - Ervin

Elindult a humán embrionális õssejtkezelés elsõ klinikai kipróbálása

Amerikai orvosok megkezdték a humán embrionális õssejtekkel való kezelés elsõ klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A betegen az úttörõnek számító kezelést tulajdonképpen már pénteken megkezdték a Geron humán embrionális õssejteket tartalmazó injekciójának beadásával. A klinikai tesztben az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, valamint azt, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét.

A kipróbálást az Atlantában (Georgia) lévõ Shepherd Központban végzik, ám a kezelt férfi személyét nem fedte fel a kórház szóvivõje.

A klinikai teszt 1-es fázisába elõreláthatóan tíz pácienst vonnak be összesen, akiknek súlyos sérülését az annak megtörténtét követõ 7-14 napon belül kell a Geron GRNOPC1 jelû készítményével kezelni. A kipróbálásban résztvevõket egy éven át követik nyomon, hogy a kezelés biztonságosságáról és hatékonyságáról adatokat gyûjtsenek.

Amennyiben az elsõ csoport páciensnél nem jelentkeznek káros mellékhatások, a biotechnológiai vállalat - tervei szerint - megkéri az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA engedélyét a tesztek kiterjesztésére a gerincsérültek lehetõ legszélesebb körére, valamint az alkalmazott GRNOPC1-dózis növelésére.

A végsõ cél, hogy az õssejteket lehetõség szerint közvetlenül a gerincvelõ-sérülés helyére fecskendezzék be. A Geron kutatóinak reményei szerint így serkenthetõ a károsodott idegsejtek újranövekedése, ezzel a páciens érzékelése és mozgásképessége helyreállítható.

A Geron 1999 óta dolgozik humán embrionális õssejtekkel. Mint a vállalat elnöke, Thomas Okarma közleményében emlékeztetett rá, akkoriban több évtizednyi távolságra jósolták a sejtterápia humán klinikai próbáinak engedélyezését.

Okarma szerint a klinikai kipróbálás hétfõi elindulása "mérföldkõ a humán embrionális õssejtekre alapozott terápiák területén".

A tesztben alkalmazott készítmény az idegrendszer multifunkciós sejtjeinek, az úgynevezett oligodendrocitáknak az elõsejtjeit tartalmazza.

A megelõzõ állatkísérletekben a gerincvelõ-sérülés helyére befecskendezett GRNOPC1-ben lévõ elõsejtek (prekurzor sejtek) a károsodott részhez vándoroltak, és oligodendrocitákká fejlõdtek. Ezt követõen pedig az idegrostok körüli védõréteg, a mielinburkolat újraképzõdött, így lehetõvé tette, hogy az idegsejtek ismét alkalmasak legyenek az ingerületek közvetítésére.