rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Ultrahanggal és mágneses tér segítségével juttatták el a gyógyszert az agytumorba

 • Share on Tumblr

  Ultrahang és erõs mágneses tér segítségével sikerült tajvani kutatóknak célzottan eljuttatni az egerek agydaganatába a kemoterápiás készítményt.

  A gyógyszerek megfelelõ eljuttatása az agyszövetbe nehézkes a vér-agy gát védõ szerepe miatt. Ez a gát az agyi hajszálerek körül az idegsejtek nyúlványai által képzett anatómiai védvonal, amely szabályozottan korlátozza a véráramból a vízben oldódó kémiai anyagok, nagyobb molekulák (például kemoterápiás szerek, antibiotikumok, kontrasztanyag) bejutását az agyszövetbe. Ez a védelmi vonal sok szempontból óvja az idegszövetet, viszont bizonyos gyógyszerek bejutásának megakadályozásával a gyógyszeres terápia akadályai is lehet.

  A tajvani kutatóknak sikerült "kicselezniük" a védõmechanizmust: fókuszált ultrahanggal idõlegesen sikerült "rést ütniük" a vér-agy gátban, és "átlökni" rajta a gyógyszermolekulákat hordozó aprócska mágneses részecskéket. Miután a piciny részecskék bekerültek a véráramba, további útjukat MRI (mágneses rezonancia) képalkotó berendezés keltette erõs mágneses mezõk segítségével navigálták, hogy célzottan eljuttassák a gyógyszert az agydaganatba.

  A kombinált kezelésben részesült egerek tovább éltek, mint azok a fajtársaik, amelyeknél vagy az ultrahangot, vagy az MRI-t, vagy a kemoterápiás készítményt alkalmazták külön-külön.

  "E módszer legfõbb célja növelni a kemoterápiás szerek koncentrációját az agyban" - hangsúlyozta Kuo Csenvej (Kuo Chen Wei), a taojüani (Taoyuan) kórház vezetõ idegsebésze, a tanulmány vezetõ szerzõje.

  Ismertetése szerint jelenleg a temozolomide (Temodar) az agydaganatok kezelésére alkalmazott legfõbb kemoterápiás készítmény. A gyógyszert kapszulákban alkalmazzák, ám a készítménynek csupán a töredéke jut be az agyba, és igen alacsony koncentrációban halmozódik fel a daganatban. "A készítmény képes átjutni a vér-agy gáton, de igen kis mennyiségekben, és mivel alacsony a koncentrációja a tumorban, a daganat mindig kiújul" - emelte ki Kuo Csenvej.

  Az agytumorok kezelésére szolgáló kemoterápiás készítményeket intravénásan is befecskendezhetik, mégpedig igen magas adagokban, hogy a szer biztosan eljusson a daganatos területre. A páciensek választhatják a mûtétet is.

  Mint a tajvani idegsebész kifejtette, az utóbbi években megnõtt az igény az agytumorok hatékonyabb és kevésbé invazív kezelésére. A daganatos betegeket hosszabb ideig tudják életben tartani, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye az agyi áttéteknek.

  Kuo Csenvej reményei szerint a módszer finomítása után a humán terápiában is alkalmazható lesz. "Fejlesztem a +kézbesítés+ módszerét, és a nanorészecskék meghonosodhatnak a gyógyászatban" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az eljárás révén csökkenthetõ a szervezet egészének a gyógyszerterhelése, és enyhíthetõk a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Növeli az Alzheimer-kór esélyét a helytelen táplálkozás

  London - Egérkísérletekben igazolta a koleszterin és a helytelen táplálkozás hozzájárulását az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatához a stockholmi Karolinska Intézet kutatója.

  Kilenc hónapig zsírdús és cukrozott eleséggel táplálta a kísérleti egereket Susanne Akterin, a Karolinska Intézet Alzheimer-kórt kutató központjának munkatársa. Az elpusztult állatok agyában a kórra jellemzõ, abnormálisan összecsapódott idegsejteket mutatott ki. Eredményeinek összesítését doktori téziseiben tette közzé, melynek vitájára e hét végén kerül sor, amint az az intézet honlapján olvasható.

 • A fülzúgás okai és kezelése

  A fülzúgás okai és kezeléseA fülzúgás jelenségével szinte minden ember találkozott már életében. Zömmel röviden jelentkezik, spontán elmúlik, de ha 1-2 napnál tovább áll fenn, akkor érdemes szakorvost fölkeresni. Objektív a fülzúgás, ha valóban kimutatható hangot adó eltérés van a háttérben, szubjektív, ha a hangot csak a beteg hallja. Ritka esetben a középfülben kialakult érrendellenesség tud zúgásként megjelenni. A fülzúgás hátterében többféle, a közép- vagy belsőfület, illetve a központi idegrendszert érintő betegség állhat, leggyakrabban a központi idegrendszer koordinálatlan működése az ok.

 • A marihuána növeli a hererák kockázatát

  Frankfurt - A gyakori marihuánafogyasztás jelentõsen növeli a hererák egyik különösen agresszív változatának kialakulását - olvasható egy amerikai tanulmányban, amely szerint a szert használók 70 százalékkal veszélyeztetettebbek, sõt a tartós fogyasztóknál kétszeres a betegség kialakulásának veszélye.

 • Warleigh lordja aukcióra bocsátja életét, hogy finanszírozza a prosztatarák kezelését

  Egy angol lord aukcióra bocsátja egész életét, hogy ezáltal finanszirozza a prosztatarák kezelését.

  Árulja többek között rangját, címét, birtokát, és luxusautóit is az eBay-en.

  David Piper az 58 éves, Warleigh lordja azt mondta, mindezt azért tette, mert kezeltetni akarja elõrehaladott prosztatarákját. A meghirdetés napján már koradélután 4 millió lett az aukció legfelsõbb ajánlata.

 • Szempillát növeszthet a szemcsepp

  Boston - Zöldhályog ellen alkalmazott hatóanyagot tartalmazó cseppek forgalomba hozatalát engedélyezte szempillák vastagítására, hosszabbítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA.

  A bimatroproszt hatóanyagot tartalmazó szemcseppeket a zöldhályog kifejlõdése ellen alkalmazzák. Használatának mellékhatásaként írták le, hogy az oldattal érintkezõ szempillák hosszabbá, sûrûbbé válnak.

 • Bõrsejtekbõl idegsejtek

  Bõrsejtekbõl korlátlanul állíthatók elõ idegsejtek

  Washington - Halálos idegrendszeri betegségben szenvedõ páciensek bõrsejtjeit alakították át felnõtt õssejtekké, majd azokat idegsejtekké amerikai kutatók. A módszer lehetõséget teremthet egy végzetes kór kezelésére - áll a Science címû tudományos folyóirat pénteki számában.

 • A gesztenye, mint gyógynövény

  A gesztenye, mint gyógynövényAmit csak kevesen tudnak azaz, hogy a szelíd gesztenyét gyógynövényként is szokták fogyasztani. Ez a közkedvelt csemege nagyon sokat segíthet egészségünk megőrzésében. Azt azonban nem szabad elfelejteni hogy a vadgesztenyét csak külsőleg lehet használni, mert nagyon mérgező. A legjobb, hogy a fa minden része gyógyító erővel bír. Ha a nyári leveleket össze szedjük azt tea formájában fogyasztva köhögés csillapításra vagy gyulladás csökkentésre is alkalmas. A szárított termése és a fa kérge pedig menstruációs görcsoldó.

 • Kisebb az agytérfogata a túlsúlyos embereknek

  A túlsúly és az agytérfogat csökkenése közti összefüggést fedeztek fel amerikai kutatók idõs embereket tanulmányozva.

 • Nyolcvanontúliak koleszterinjét is érdemes csökkenteni

  Szívinfarktus után a 80 évesnél idõsebbek koleszterinszintjének csökkentése is javítja a túlélés esélyét, anélkül, hogy a daganatos halálozás fokozódna. Svéd kutatók óriási vizsgálatának eredményeit az Amerikai Kardiológus Kollégium folyóirata közölte.

 • Újabb botrányos tett - a kórház mosdójában halt meg a kezeletlen beteg

  A békéscsabai kórház mosdójában halt meg egy 61 éves férfi az elmúlt hét elején, anélkül, hogy orvos látta volna. A férfi hajnalban ment be a kórház sürgõsségi osztályára mert otthon rosszul lett.

  A békéscsabai kórházból a hozzátartozók szerint a férfit vizsgálat nélkül a felnõtt ügyeletre küldték tovább, ám orvos ott sem vizsgálta meg. A férfi ezután a kórház mosdójában rosszul lett és meghalt, hiába próbálták meg újraéleszteni.

 • A horkolás

  Érdekes eredményre jutott az az amerikai kutatás, mely azon nõk egészségét és frissességét vizsgálta, akik minden éjjel horkoló párjuk mellett alszanak el. Egy éjszaka átlagosan egy óra alvást von el tõlük a zaj, még akkor is, ha nem is ébrednek fel rá. Az alvás közbeni folyamatos, zavaró zaj ugyanis nagyon káros, még akkor is, ha olyan halk, hogy tudatosan nem is veszed észre.

 • Egészségtelen energiaitalok

  Életveszélyes is lehet egy agyserkentõként vagy fáradtság ellen elfogyasztott energiaital! – figyelmeztetnek a szakemberek. A túlzott koffein- és taurintartalmú serkentõk ugyanis erõs hányást, mellkasi fájdalmat is okozhatnak. De nem ritka a szapora pulzus, álmatlanság, pánikroham sem.

 • Tippek az aranyér kezeléséhez

  Kis odafigyeléssel és helyes táplálkozással megelõzhetõek a kellemetlen tünetek. Annak is érdemes megjegyezni a tippeket, akiknek még nem voltak ilyen panaszai.

  Az aranyeresség népbetegségnek számít, amely a felnõtt lakosság 20%-át, érinti. A folyamat, a végbélnyílástól kb. 4-5 cm-re, a nyálkahártya alatti vénák kóros kitágulásával kezdõdik. Különbözõ szövõdmények is kialakulhatnak, pl. nyálkahártya-berepedés, vénatrombózis, vérzés, amelyek rendkívül fájdalmasak. A beteg sok esetben csak ilyenkor megy el orvoshoz.

 • Az egynapos ellátás fejlesztésére pályázhatnak az egészségügyi intézmények

  A kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg- és egynapos ellátást nyújtó szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak december közepétõl az egészségügyi intézmények - írja a Világgazdaság.

  A megjelent cikk szerint a szaktárca az uniós forrásból azokat a kórházakat támogatná, ahol tavaly megszûnt az aktív ellátás, vagy csak egy területen, húsz ággyal maradt meg.