rss
 • Ultrahanggal és mágneses tér segítségével juttatták el a gyógyszert az agytumorba

 • Share on Tumblr

  Ultrahang és erõs mágneses tér segítségével sikerült tajvani kutatóknak célzottan eljuttatni az egerek agydaganatába a kemoterápiás készítményt.

  A gyógyszerek megfelelõ eljuttatása az agyszövetbe nehézkes a vér-agy gát védõ szerepe miatt. Ez a gát az agyi hajszálerek körül az idegsejtek nyúlványai által képzett anatómiai védvonal, amely szabályozottan korlátozza a véráramból a vízben oldódó kémiai anyagok, nagyobb molekulák (például kemoterápiás szerek, antibiotikumok, kontrasztanyag) bejutását az agyszövetbe. Ez a védelmi vonal sok szempontból óvja az idegszövetet, viszont bizonyos gyógyszerek bejutásának megakadályozásával a gyógyszeres terápia akadályai is lehet.

  A tajvani kutatóknak sikerült "kicselezniük" a védõmechanizmust: fókuszált ultrahanggal idõlegesen sikerült "rést ütniük" a vér-agy gátban, és "átlökni" rajta a gyógyszermolekulákat hordozó aprócska mágneses részecskéket. Miután a piciny részecskék bekerültek a véráramba, további útjukat MRI (mágneses rezonancia) képalkotó berendezés keltette erõs mágneses mezõk segítségével navigálták, hogy célzottan eljuttassák a gyógyszert az agydaganatba.

  A kombinált kezelésben részesült egerek tovább éltek, mint azok a fajtársaik, amelyeknél vagy az ultrahangot, vagy az MRI-t, vagy a kemoterápiás készítményt alkalmazták külön-külön.

  "E módszer legfõbb célja növelni a kemoterápiás szerek koncentrációját az agyban" - hangsúlyozta Kuo Csenvej (Kuo Chen Wei), a taojüani (Taoyuan) kórház vezetõ idegsebésze, a tanulmány vezetõ szerzõje.

  Ismertetése szerint jelenleg a temozolomide (Temodar) az agydaganatok kezelésére alkalmazott legfõbb kemoterápiás készítmény. A gyógyszert kapszulákban alkalmazzák, ám a készítménynek csupán a töredéke jut be az agyba, és igen alacsony koncentrációban halmozódik fel a daganatban. "A készítmény képes átjutni a vér-agy gáton, de igen kis mennyiségekben, és mivel alacsony a koncentrációja a tumorban, a daganat mindig kiújul" - emelte ki Kuo Csenvej.

  Az agytumorok kezelésére szolgáló kemoterápiás készítményeket intravénásan is befecskendezhetik, mégpedig igen magas adagokban, hogy a szer biztosan eljusson a daganatos területre. A páciensek választhatják a mûtétet is.

  Mint a tajvani idegsebész kifejtette, az utóbbi években megnõtt az igény az agytumorok hatékonyabb és kevésbé invazív kezelésére. A daganatos betegeket hosszabb ideig tudják életben tartani, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye az agyi áttéteknek.

  Kuo Csenvej reményei szerint a módszer finomítása után a humán terápiában is alkalmazható lesz. "Fejlesztem a +kézbesítés+ módszerét, és a nanorészecskék meghonosodhatnak a gyógyászatban" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az eljárás révén csökkenthetõ a szervezet egészének a gyógyszerterhelése, és enyhíthetõk a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Pajzsmirigyprobléma is okozhat fáradékonyságot

  A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak késõn kerülnek felismerésre. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást.

 • Összefüggések lehetnek a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között?

  Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a "férfierõt". Új vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

  Az, hogy bizonyos hormonális eltérések merevedési zavarhoz vezetnek, tényként ismert már hosszú ideje, hiszen a férfi nemi hormon (tesztoszteron) abnormálisan alacsony szintje egyértelmûen vezet ilyen jellegû panaszokhoz.

 • Siketek és hallók találkozása a Siketek Világnapja alkalmából

  Hazánk lakosságának 10%-a küszködik valamilyen mértékû hallásproblémával. WHO adatok szerint 60 ezer a siketek, s mintegy 300 ezer a súlyos fokban nagyothallók száma Magyarországon.

  A Siketek Világnapját a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta ünnepeljük minden év szeptemberének utolsó vasárnapján. A figyelemfelhívás mellett a siketek és hallók találkozása a cél, hogy a különbségek feloldódjanak a megismerésben.

 • Néha mindenki ellenõrizze a pulzusát!

  Ajánlatos néha ellenõriznünk a pulzusunkat, mivel ha szabálytalan a lüktetés, az szívbetegségre utalhat.

 • Tanulmány: hasonlóan biztonságos a bypass-mûtét és a sztent

  Öt évvel a mûtét után hasonló egészségi állapotban voltak azok a páciensek, akiknél megkerülõ érmûtéttel oldották meg az elzáródott artéria miatti vérellátási zavart, mint azok, akiknél sztentet helyeztek el a verõérben - közölték dél-koreai orvosok.

 • Csipkebogyóval a fájdalom ellen

  Róma - A csipkebogyó egyik összetevõje védi, sõt újraépítheti az artritisz által tönkretett ízületi szöveteket - közölték dán kutatók egy római konferencián.

  Kaj Winther, a Koppenhágai Egyetem kutatójának vezetésével a csipkebogyóban lévõ egyik fehérje gyulladáscsökkentõ hatását vizsgálták. Úgy találták, hogy a fájdalmas artritisszel, ízületi gyulladással élõk a csipkebogyó-kivonat szedése után jobb hangulatba kerültek, jobban aludtak, energikusabbnak érezték magukat.

 • A felszínes beszéd kevésbé boldogító

  A mélyenszántó beszélgetések jobban boldogítanak, mint a semmitmondók, de még az utóbbiak is jobb közérzethez vezetnek, mint az egyedüllét - állapították meg amerikai kutatók.

 • Mi lett a Prosztata Nap eredménye?

  Másfél ezer férfi vett részt azokon az ingyenes szûréseken, amelyeket a Magyar Urológusok Társasága szervezett a Prosztata Nap alkalmából. A Budapesten és 13 megyeszékhelyen szeptember 8-12. között végzett ingyenesen PSA, vérnyomás és vércukorszint mérésen 75 esetben találtak prosztatarákra utaló jeleket.

  A dokumentum szerint a résztvevõk kétharmada 50-70 éves férfi volt, csupán 3 százalékot tett ki a 40 év alattiak aránya. Ez a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a fiatalok még mindig nem veszik elég komolyan a megelõzést. A 75 rákra utaló eseten kívül a megszûrtek csaknem egynegyede a "szürke zónába" tartozott, ezért õket ismételt vizsgálatra rendelték vissza az orvosok.

 • Óriási érdeklõdés az influenza elleni oltás iránt

  Sikeres volt az influenza elleni idei védõoltási kampány, az ingyenesen adható oltást javarészt beadták, a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozóknak azonban az állam mindenképpen biztosítja az oltóanyagot - mondta Falus Ferenc országos tiszti fõorvos.

  Az állam minden évben megvásárol 1,3 millió adag ingyenes védõoltást, a legtöbbet ebbõl 2004-ben használtak fel, akkor 1.159.579 ember kapott oltást, ami 89,2 százalékos felhasználási arányt jelent - ismertette Falus Ferenc.

 • A mozgás tompítja a kövérségre hajlamosító gén hatását

  Washington - A fizikai aktivitás minimalizálhatja a kövérség kockázatát azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak az elhízásra - állapították meg amerikai kutatók.

  Korábbi vizsgálatok szerint az elhízás génjének, az FTO-nak két változata van, s amennyiben az egyén mindkét változatot hordozza, testsúlya az átlaghoz képest minimum 3 kilogrammal több, míg ha csupán az egyik variánst, akkor 1,5 kilogrammal.

 • A lusta fiataloknak felmegy a vérnyomása

  A fiatal korban végzett rendszeres testmozgással a késõbbi magas vérnyomás esélye lényegesen csökkenthetõ. A bíztató amerikai vizsgálat eredményeit a Hypertension címû folyóirat közölte.

 • Szerbiában ókori wellness fûrdõt találtak

  A dél-szerbiai Prokuplje városkában, a pravoszláv templom elõtti téren hatalmas római kori fürdõt tártak fel a régészek.

  A B92 független belgrádi rádió híradása szerint az archeológusok akkor bukkantak rá az értékes leletre, amikor munkások a Szent Prokopia templom elõtt, a lelkészi hivatal renoválásán kezdtek el dolgozni.

 • A "halál órája" mutatja az elhunyt dohányosok számát

  A "halál óráját" leplezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a svájci Genfben; az óra azt mutatja, hogy világszerte hányan halnak meg a dohányzás miatt.

 • A dió egészséges, finom és agyserkentő!

  A dió egészséges, finom és agyserkentő!A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Ezt majdnem minden gyerek megfigyeli... viszont sokan nem tudják, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést. A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle. A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét.