rss
 • Ultrahanggal és mágneses tér segítségével juttatták el a gyógyszert az agytumorba

 • Share on Tumblr

  Ultrahang és erõs mágneses tér segítségével sikerült tajvani kutatóknak célzottan eljuttatni az egerek agydaganatába a kemoterápiás készítményt.

  A gyógyszerek megfelelõ eljuttatása az agyszövetbe nehézkes a vér-agy gát védõ szerepe miatt. Ez a gát az agyi hajszálerek körül az idegsejtek nyúlványai által képzett anatómiai védvonal, amely szabályozottan korlátozza a véráramból a vízben oldódó kémiai anyagok, nagyobb molekulák (például kemoterápiás szerek, antibiotikumok, kontrasztanyag) bejutását az agyszövetbe. Ez a védelmi vonal sok szempontból óvja az idegszövetet, viszont bizonyos gyógyszerek bejutásának megakadályozásával a gyógyszeres terápia akadályai is lehet.

  A tajvani kutatóknak sikerült "kicselezniük" a védõmechanizmust: fókuszált ultrahanggal idõlegesen sikerült "rést ütniük" a vér-agy gátban, és "átlökni" rajta a gyógyszermolekulákat hordozó aprócska mágneses részecskéket. Miután a piciny részecskék bekerültek a véráramba, további útjukat MRI (mágneses rezonancia) képalkotó berendezés keltette erõs mágneses mezõk segítségével navigálták, hogy célzottan eljuttassák a gyógyszert az agydaganatba.

  A kombinált kezelésben részesült egerek tovább éltek, mint azok a fajtársaik, amelyeknél vagy az ultrahangot, vagy az MRI-t, vagy a kemoterápiás készítményt alkalmazták külön-külön.

  "E módszer legfõbb célja növelni a kemoterápiás szerek koncentrációját az agyban" - hangsúlyozta Kuo Csenvej (Kuo Chen Wei), a taojüani (Taoyuan) kórház vezetõ idegsebésze, a tanulmány vezetõ szerzõje.

  Ismertetése szerint jelenleg a temozolomide (Temodar) az agydaganatok kezelésére alkalmazott legfõbb kemoterápiás készítmény. A gyógyszert kapszulákban alkalmazzák, ám a készítménynek csupán a töredéke jut be az agyba, és igen alacsony koncentrációban halmozódik fel a daganatban. "A készítmény képes átjutni a vér-agy gáton, de igen kis mennyiségekben, és mivel alacsony a koncentrációja a tumorban, a daganat mindig kiújul" - emelte ki Kuo Csenvej.

  Az agytumorok kezelésére szolgáló kemoterápiás készítményeket intravénásan is befecskendezhetik, mégpedig igen magas adagokban, hogy a szer biztosan eljusson a daganatos területre. A páciensek választhatják a mûtétet is.

  Mint a tajvani idegsebész kifejtette, az utóbbi években megnõtt az igény az agytumorok hatékonyabb és kevésbé invazív kezelésére. A daganatos betegeket hosszabb ideig tudják életben tartani, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye az agyi áttéteknek.

  Kuo Csenvej reményei szerint a módszer finomítása után a humán terápiában is alkalmazható lesz. "Fejlesztem a +kézbesítés+ módszerét, és a nanorészecskék meghonosodhatnak a gyógyászatban" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az eljárás révén csökkenthetõ a szervezet egészének a gyógyszerterhelése, és enyhíthetõk a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egyes vérnyomáscsökkentõ szerek emelhetik a rákkockázatot

  A világ legnépszerûbb vérnyomáscsökkentõ szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

 • Újabb fejezet az otthonszülés szabályozásáról

  A Szülõk a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) azt szeretné, hogy az Egészségügyi Minisztérium az otthon szülés kérdésében továbbra is teremtsen lehetõséget a bábáknak arra, hogy az átmeneti idõben is kísérhessenek szüléseket kórházon kívül - mondta el a társaság képviseletében Békés Bence egy hétfõi budapesti sajtótájékoztatón. A Egészségügyi Minisztérium nemrég hozta nyilvánosságra az otthon szülést szabályozó tervezetét. A javaslat szerint az anya választhat majd, hogy szülésznõ vagy szülész-nõgyógyász segédkezzen a szülésnél, elõbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelõ képzettséggel, gyakorlattal.

 • A kiroterápia hatékony lehet a mellrákkal szemben

  Kíméletes kezelést tenne lehetõvé a kiroterápia a mellrák ellen - mutattak rá vizsgálatok alapján amerikai tudósok.

 • Az optimisták élete hosszabb és egészségesebb

  Budapest - Az optimisták tovább élnek és egészségesebbek, mint a borúlátók - állapították meg amerikai kutatók, ám az ok-okozati összefüggés még kérdéses.

  A Pittsburgh-i Egyetem kutatói a 100 ezer, ötven év fölötti nõ egészségi állapotát 1994 óta követõ nagyszabású tanulmány, a Nõk Egészsége Kezdeményezés (Women's Health Initiative) adatait elemezték. A halálozás és a krónikus egészségi problémák arányát hasonlították össze optimista és pesszimista hozzáállású nõk között.

 • A herpesz kezelése nem véd meg a HIV fertõzéstõl

  London - Az orvosok sokáig azt feltételezték, hogy a herpesz elleni kezelés egyúttal csökkenti az érintett személy kockázatát a HIV fertõzéssel szemben. Egy új tanulmány azonban, mely a The Lancet címû orvosi folyóiratban pénteken jelent meg, cáfolni látszik ezt a feltevést.

  A megállapítás alapján újra kell gondolni a HIV-megelõzés stratégiáját például Afrikában is, ahol a szexuális úton terjedõ betegségek, így a genitális herpesz elleni védelem része a kidolgozott terveknek.

 • Ritka allergiás reakciót válthat ki a HPV-oltás

  Chicago/London - Más védõoltásokhoz képest a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) ellen beadott vakcina nagyobb valószínûséggel váltott ki egyfajta veszélyes allergiás reakciót - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

  Az ausztrál kutatók 114 ezer fiatal lány esetét vették alapul, õk egy tavalyi új-dél-walesi oltási program keretében kapták meg a HPV elleni szert.

 • Eutanáziatörvény már Andalúziában is

  Andalúziában a helyi vezetés bejelentette, hogy elõkészítés alatt áll egy eutanáziatörvény, amely megengedi majd a gyógyíthatatlan betegségben szenvedõ betegek számára az orvosi kezelés visszautasítását.

  A régió parlamentjében szavazásra bocsátandó törvénytervezet alapján a végstádiumú betegek "akaratát és méltóságát" tiszteletben kell tartani, áll a szocialista andalúz kormány által kiadott közleményben.

 • A klinikai próbák alaposabb megtervezését sürgetik a Johns Hopkins szakértõi

  Közel 150, gyerekekkel végzett klinikai próba körülményeinek áttekintése alapján arra a megállapításra jutottak amerikai orvoskutatók, hogy csak minden ötödik tanulmányt terveztek meg teljes alapossággal, ami elfogultságra ad lehetõséget a vizsgálatok értékelésénél.

 • A repülõk zaja beteggé tesz

  Növeli a szív- és érrendszeri betegségek és nõknél a depresszió kialakulásának kockázatát a repülõk zaja egy német tanulmány szerint.

 • Gyakorlat teszi a doktort

  Budapest - Lényegesen jobb a túlélési esélye annak a szívinfarktust elszenvedõ betegnek, akit a rohammentõ olyan kórházi osztályra szállít, ahol gyakorlottak a roham kezelésében. A bíztató eredményeket az amerikai Szívgyógyászati Kollégium folyóirata közölte.

 • A kisbabák elsõ széklete elárulja, dohányzott-e a kismama

  A kisbabák elsõ széklete elárulja, terhessége alatt dohányzott-e az anyuka vagy sem - állapították meg amerikai kutatók.

 • A Mount Everesten tanulmányozzák az oxigénhiány hatását az emberi szervezetre

  Milánóból indult el egyhónapos útra az az orvosokból, ideggyógyászokból, biomérnökökbõl és alpinistákból álló kutatócsoport, amely a Mount Everesten tanulmányozza az oxigénhiány hatását az emberi szervezetre.

  A 49 fõs, férfiakból és nõkbõl álló csapat megoldásokat keres a szívbetegségekre, a kövérségre, a magas vérnyomásra, a szívelégtelenségre, vagyis azokra a bajokra, amelyekben nagy szerepet játszik az oxigénhiány.

 • Vörös áfonya - gyógynövény

  Vörös áfonya - gyógynövényA fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását.

 • Veszélyes baktériumok a tengerparti strandokon

  Chicago - Minden harmadik fürdõzõ megfertõzõdhet staphilococcus baktériummal a floridai strandokon - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  A szubtrópusi tengervizekben fürdõzõk staphilococcus baktériummal fertõzõdhetnek, beleértve a veszélyes, meticillinre rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, az MRSA-t is.