2024.04.26. - Ervin

Egy új szoftver csökkenti a CT-vizsgálatokkal járó sugárdózist

Egy új szoftver program a felére csökkenti a vastagbél számítógépes tomográfiai (CT) vizsgálatához szükséges sugárzás mennyiségét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egy sor közelmúltbeli kutatási eredmény is kimutatta, hogy a CT-vizsgálatokkal járó sugárdózis növelheti a rákos megbetegedések lehetõségét. Ez a veszély elsõsorban a fiatalabb betegeket érinti, akik életük során többször esnek át ilyen jellegû vizsgálatokon.

Az új szoftveres technikával alacsonyabb sugárdózissal is tiszta, zajmentes felvételek készülhetnek, ezzel pedig lehetõség nyílik például az olyan vizsgálatokra is, amelyeket korábban éppen a sugárdózis mennyisége miatt kerültek az orvosok - mondta Daniel Johnson az arizonai Scottsdale városában mûködõ Mayo klinika orvosa.

Az új szoftveres képfeldolgozási eljárást a tesztelésre fejlesztett mesterséges belsõ szervekkel, illetve 18 betegen vizsgálták. A kutatók azt tapasztalták, hogy a normál sugárdózissal készült hagyományos, illetve a kisebb dózissal készült, új szoftver programmal feldolgozott képek között nincs jelentõs különbség.