2024.05.12. - Pongrác

Egy tengeri szivacsból készült szer meghosszabbítja a mellrákos páciensek túlélését

Egy tengeri szivacsból származó hatóanyagról kiderült, hogy meghosszabbítja a túlélést azoknál a nõknél, akik emlõrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos tumorterápiákon.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tengeri szivacsokban természetesen megtalálható eribulin nevû vegyületet másolták le, és szintetikusan állították elõ a kutatók, akik eredményeikrõl a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói éves konferenciáján számoltak be vasárnap. Az anyag a sejtosztódás akadályozásával éri el hatását.

A szer randomizált, nemzetközi kipróbálása során a brit kutatók 762 páciens túlélési arányát elemezték, akiket vagy eribulinnal, vagy más terápiával kezeltek. A klinikai teszt eredménye szerint az új hatóanyaggal kezelt, elõrehaladott állapotban lévõ rákbetegek átlagos túlélési ideje 2,5 hónappal hosszabb volt, mint a többieké.

"Mostanáig nem létezett standard kezelés az ilyen elõrehaladott mellrákban szenvedõ nõknek. Azok számára, akik már minden korábban elismert kezelést megkaptak, ezek ígéretes eredmények" - nyilatkozta a tanulmányt vezetõ Christopher Twelves.

A nagy-britanniai Leedsben, a Molekuláris Orvoslás Intézetében mûködõ klinikai rákkutató csoport vezetõje hangsúlyozta, hogy megállapításaik szerint az eribulin alkalmazása új, hatékony módszer a sokféle kezelésen átesett, áttétes emlõtumorban szenvedõ nõk számára.