2024.04.27. - Zita

Kár aggódni az egészségért?

A 100 év fölötti kort megélõk akár egészségtelenül is élhetnének, mert alapvetõen génjeiknek köszönhetik hosszú élettartamukat - idézi amerikai kutatók állítását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Nir Barzilai, a New York-i Albert Einstein orvosi iskola öregedést kutató intézetének munkatársa ötszáz, 95 és 112 év közötti embert tanulmányozott csoportjával. Mint elmondta, "ezek az emberek dohányoztak, túlsúlyuk volt, magas volt a koleszterinszintjük". Megjegyzését pontosítva közölte, hogy a vizsgált emberek mintegy 30 százaléka volt elhízott, 30 százalékuk pedig dohányzott 95 éves koráig. "Genotípusuk miatt védettek a környezeti hatásoktól" - véli a professzor.

Hozzátette, hogy az egészséges életmód a legtöbb embernél néhány évvel meghosszabbítja a várható élettartamot, ám nem segít azoknak, akik meg akarják élni századik születésnapjukat. Megállapításai alátámasztani látszanak azokat az anekdotikus történeteket, amelyek szerint egyes emberek igen idõs kort értek meg annak ellenére, hogy dohányoztak, keveset mozogtak vagy rosszul étkeztek.

Barzilai rámutatott arra: a "százasok" végül ugyanazokban a betegségekben halnak meg, mint mások 70-es vagy 80-as éveikben, csak éppen harminc évvel késõbb jelentkeznek náluk például a szívbetegségek vagy az Alzheimer-kór. A professzor kutatócsoportjával már azonosított néhány olyan gént, melyek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal.

Egyes laboratóriumokban dolgoznak már olyan szereken, melyek úgy avatkoznának bele a szervezet mûködésébe, hogy a szóban forgó gének mûködését másolják: emelnék a "jó" koleszterin szintjét, illetve megelõznék a diabétesz kialakulását. Barzilai szerint a kipróbálások 2012-ben megkezdõdhetnek, melyek eredményeként öt-tíz éven belül kerülhetnek a gyógyszerek a piacra. A kutató azt jósolja, hogy majdan az emberek 40 éves korukban elkezdik majd szedni ezeket a szereket, és életük sokkal hosszabb lesz.