Az, hogy sikerül-e lefogyni egy adott diéta segítségével, az új kutatási eredmények szerint nem szigorú betartásától, hanem a génektõl függ.
A fogyókúra akkor sikeres, ha a választott diéta megfelel a diétázó genetikai adottságainak. A felmérésben szereplõk nagyjából felének a szénhidrátmentes diéta a hatásos, míg a másik felének a zsírmentes.
Az Stanford egyetem kutatása szerint azok a nõk, akik a genetikai adottságaiknak megfelelõ diétát választották, csaknem háromszor annyit fogyhattak vele egy adott idõszak alatt, mint akik rosszul választottak. Ez a magyarázat arra, hogy míg egyesek például az Atkins diétára esküsznek, másoknál ez szinte hatástalan.
A kutatás során DNS mintát vettek fogyókúrázó nõktõl, megvizsgálták azokat a génjeiket, amelyek a zsír és a szénhidrát feldolgozását irányítják, majd az eredményt összevetették azzal, hogy mennyire voltak náluk hatásosak a különbözõ diéták.
Dr Christopher Gardner, a kutatás vezetõje szerint ez egy teljesen új megközelítése a kérdésnek, a genetikai megfelelés kérdése eddig teljesen kimaradt a fogyókúrázás szakirodalmából. Hozzátette, hogy a felismerés hozzájárulhat a mai kor egyik legnagyobb gondjának, a tömeges túlsúlynak a megoldásához.