2024.05.14. - Bonifác

Tanulmány: nem védi a szívet a kiegészítõként szedett kalcium és D-vitamin

A kalcium és D-vitamin étrend-kiegészítõk nem védenek a szívproblémáktól és nem elõzik meg a szélütést - állapította meg egy elemzés, melyben több, korábban közzétett tanulmányt tekintettek át bostoni kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Howard D. Sesso munkatársaival 17 korábbi tanulmány elemzése után megjegyezte, hogy az eddig elvégzett vizsgálatokat más célból tervezték, az átfogó kép kialakítását pedig az is nehezítette, hogy a vizsgált kiegészítõk jelentõsen különböztek egymástól.

Olyan tanulmányok is akadtak a szemügyre vett 17 között, amelyek igazolták a kalcium és a D-vitamin szívérrendszeri védõhatását, ám ezekben nem egészséges, hanem fõként vesebeteg páciensek vettek részt. Az Annals of Internal Medicine címû szakfolyóirat keddi számában megjelent közleményben Sesso azt javasolja, hogy egészséges emberek ne egészítsék ki étrendjüket kalciummal és D-vitaminnal.

A szakfolyóirat szerkesztõségi cikkben emlékeztet korábbi esetekre, amikor például az A-vitaminról és E-vitaminról hitték évekig, hogy többféle betegséget megelõznek. 2005-ben és 2007-ben azonban napvilágot láttak azok a nagyjelentések, amelyek kimutatták, hogy valójában mindkét vitamin-kiegészítés inkább emelte a halálozási kockázatot.