Amerikai kutatók egyértelmû választ kaptak erre a kérdésre egy kísérlet eredményeként: csupán az egészségtelen termékek drágítása vezet sikerre, míg az egészséges élelmiszerek árának csökkentése révén még több cukor és zsír kerül a bevásárlókosárba.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az egészséges élelmiszerek árának tíz százalékos csökkentése 10,3 százalékkal több ilyen termék vásárlását vonta maga után, ugyanakkor az egészségtelen élelmiszerekbõl is 6,8 százalékkal több került a kosárba. Végeredményben még több kalóriát vásároltak, mint az eredeti árak esetében - 9,5 százalékkal több zsírt, 9,7 százalékkal több fehérjét és tíz százalékkal több szénhidrátot.
Úgy tûnik tehát, hogy az anyák az egészséges élelmiszereken megtakarított pénzt még több egészségtelenekre költik - következtettek a kutatók a Psychological Science címû szaklapban a Der Spiegel címû német lap internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.
Amikor azonban a kalóriadús termékek árát megemelték tíz százalékkal, a vizsgálatban részt vevõ nõk visszafogták magukat a nassolnivaló terén - azok bevásárolt mennyisége 14,4 százalékkal, a kalóriák összértéke pedig 6,5 százalékkal csökkent.
A kutatók szerint a lakosság túlsúlya ellen a leginkább tehát az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásával lehetne felvenni a harcot.