rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A lime-ot nem csak koktélokhoz érdemes használni

  • A lime-ot nem csak koktélokhoz érdemes használniA lime-ot sokan csak a citrom egzotikus kistestvérének tekintik, amit általában csak koktélokhoz használunk. Pedig ennek a zöld gyümölcsnek nagyszerű hatásai vannak az egészségünkre, ezért érdemes naponta fogyasztani belőle! A lime illóolajainak például nagyszerű antibakteriális hatásai vannak, és ezt kihasználhatják azok, akiknek problémás, pattanásos a bőre. A pattanásokat ugyanis gyakran a bőrbe került, és ott elfertőződő baktériumok okozzák. A "nyers", friss lime leve azonban túlságosan is maró hatású lehet, ezért érdemes lime tartalmú kozmetikumokat választani.

    Egyszerű és hatékony arcradírt készíthetünk, ha összekeverünk egy evőkanál cukrot, fél teáskanál limelevet és egy teáskanál mézet. Tegyük ezt a keveréket az arcra és óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

    A lime-ban található vegyületek segíthetnek a szív- és az érrendszer egészségének megőrzésében is, csökkentik a koleszterinszintet, és a stroke rizikóját is. Egy kutatás szerint a rendszeresen lime-ot fogyasztó hölgyeknél mintegy 19 százalékkal alacsonyabb volt a vérrögképződéssel összefüggő agyvérzések kialakulásának esélye.

    A lime antioxidánsokban, flavonoidokban is rendkívül gazdag, és az emésztésünket is segítheti, és enyhítheti a gyomorfájás, a reflux vagy a puffadás tüneteit. Könnyen elkészíthető emésztésjavító italhoz keverjünk össze egy teáskanál lime levet egy pohár langyos vízzel, tegyünk hozzá egy teáskanál mézet, majd igyuk meg étkezések után.


    A citromban és a lime-ban található citrát segítségével a vesekövek ellen is küzdhetünk. A természetes citrát legalább olyan hatékonynak bizonyulhat a vesekövek megelőzésében, mint a gyógyszerek. Még jobb hatást érhetünk el, ha sok, lime-mal ízesített vizet iszunk, hiszen a plusz folyadék segíti a vesék "átmosását", ezzel pedig tovább csökkenthetjük a vesekövek rizikóját.

    Akkor is érdemes a lime-ot segítségül hívni, ha szeretnénk egészségesebb fejbőrt és hajat. A lime-ban ugyanis olyan hatóanyagok találhatóak, amelyek megakadályozzák bizonyos mikrobák elszaporodását. Keverjünk össze egy evőkanál olívaolajat, egy deci natúr joghurtot és egy lime kifacsart levét és lereszelt héját, majd ezt masszírozzuk be az fejbőrünkbe. Hagyjuk hatni öt percig, majd nagyon alaposan öblítsük ki, és mossuk meg a hajunkat a szokásos módon.



  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Valóban biztonságos a HPV elleni vakcina?

    Valóban lehetnek káros következményei a vakcinának? A HPV elleni oltás újra a középpontban Amerikában a mellékhatások és a biztonsági megfontolások miatt.

    A forgalmazás megkezdése óta a 7802 oltási akcióról kaptak jelentést, ebbõl 15 végzõdött halállal, és 31 esetben jelentettek Guillain-Barre szindrómát, ami egy bénulást okozó autoimmun betegség. A rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthetõ el, hogy az oltóanyag felelõs-e a kialakult mellékhatásokért.

  • A szenvedés nem törvényszerû

    Kezelhetõ a neuropátiás fájdalom

    A fájdalom elkerülését szolgáló orvosi megoldásokról általában keveset tudunk, és maguk az orvosok sem mindig figyelnek eléggé a páciensek panaszaira.

    A nemrég megalakult Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport tagjai - belgyógyász, neurológus szakorvosok - a szenvedés nélküli élet lehetõségét ígérik azoknak, akik megmagyarázhatatlannak tûnõ fájdalomérzettel, az úgynevezett neuropátiás fájdalommal élnek együtt.

  • Kutyák, akik képesek kiszagolni egyes ráktípusokat az emberi szervezetben

    Amerikai kutatók arra figyeltek fel, hogy egyes kutyák képesek kiszagolni a melanómát, illetve egyes ráktípusokat az emberi szervezetben. Ha megtaláljuk a ráktípusok jellegzetes szagmintáit, elég lesz egy érzékelõt elhúzni a szervezet felett, hogy kimutathassuk a kifejlõdõ sejttenyészeteket.

    Tizenegy beteget vizsgáltak, akiknek BCC-je, úgynevezett alapsejtes bõrrákja van. A betegeknek egy hétig szagminta nélküli szappant, sampont és ruhát adtak, hogy a kísérlet során teljes egészében kikerülhessék a külsõ forrásból érkezõ szag- és illatmintákat.

  • Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segít

    Az articsóka nemcsak finom, de az emésztési problémákon is segítA mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek.

  • Tíz tévhit az egészséggel szemben

    A zsíros ételek pattanást okoznak?! Olvasás során a félhomály rontja a látást? A barnított bõr véd a naptól? A haj és a köröm tovább nõ a halál után? ...

    Az szervezetünkben lejátszódó folyamatok kapcsán élõ hiedelmeink eredetére legtöbbször nem derül fény, a legtöbb valószínûleg babonaként szállt apáról fiúra és anyáról leányra. Összeállításunkban a leggyakoribb és leginkább bevett mítoszokat cáfoljuk.

  • Szembe ültethetõ kapszulával két idõskori szembetegség ellen

    Szembe ültethetõ kapszulával orvosolna egy amerikai biotechnológiai cég két idõskori szembetegséget. A száraz AMD és a retinitis pigmentosa következtében a retina fényérzékeny sejtjei elhalnak, a Neurotech megoldása azonban ezeket a sejteket õrzi meg. A megoldás a klinikai tesztelés elõrehaladott fázisában jár jelenleg.

    A Neurotech által megalkotott, génsebészeti úton létrehozott sejteket tartalmazó kapszulát mûtéti úton kell elhelyezni a szemben, a lencse és a retina között található átlátszó, zselatinszerû részbe.

  • Nemtõl is függ a tüdõrák lefolyása

    A tüdõrák gyakran alapvetõen különbözik a férfiaknál és a nõknél, közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.

    Egy másik vizsgálatban az idõsebb páciensek egy részénél pedig a tüdõrák olyan típusára bukkantak, amely nagyobb valószínûséggel reagál jól a kemoterápiára. A Journal of the American Medical Association (JAMA) címû szakfolyóiratban közzétett tanulmány újabb jelzés arra, hogy genetikailag a rák sokkal összetettebb, mint ahogyan pár éve gondolták az orvosok.

  • Újabb bizonyíték a meditáció jótékony hatásairól

    Újabb amerikai orvosi bizonyítékkal bõvültek a meditációs kutatások eredményei: akik régóta gyakorolják a meditációt, sokkal gyorsabban képesek "lenyugtatni" agyukat és kisöpörni belõle a zavaró gondolatokat.

    Giuseppe Pagnoni professzor és kollégái huszonnégy jelentkezõ agymûködését vizsgálták meg.

    Az fMRI-alapú vizsgálathoz 12 rendszeresen meditáló embert kértek fel, illetve 12 olyat, aki még soha sem próbálta ki a meditáció gyakorlatát.

  • Megtalálták a hosszú élet elixírjét?

    A hosszú élet elixírje mézbõl, cseresznyébõl, gyógyfüvekbõl és Itália leghíresebb vörösborából, a Chiantiból készül, legalábbis egy sok évszázados recept szerint, amelyre Olaszország egyik legrégebbi gyógyszertárában bukkantak.

    A 18. századi recept egy régi kéziratban olvasható, amely a polcok mögött lapult egy 1715-ben alapított ascianói gyógyszertárban.

    "Õseimtõl több kéziratot is örököltem, amelyek különféle emésztésjavító italok receptjét tartalmaznak".

  • Tanulmány: ártanak a szívnek a feldolgozott húsok

    Jelentõsen növeli a szívbetegségek kockázatát, ha valaki rendszeresen eszik sonkát, virslit, szalámit és más feldolgozott húsokat - állapították meg amerikai kutatók.

    A Circulation címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnõttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst.

  • Vércukorszint csökkentés - de hogyan?!

    Vércukorszint csökkentés - de hogyan?!A magas vércukorszint a cukorbetegség jele. Aki ebben szenved, gyógyszert kell szednie és/vagy inzulint kell magának beadnia. A cukorbetegség egy alattomos kór, hiszen már akkor végzetesen pusztít,amikor jelei szinte nincsenek is... A vércukorszint csökkentése azonban természetes úton is lehetséges – tippeket adunk arra, hogyan próbálhatjuk ezt megtenni. A házi módszerek természetesen nem helyettesítik a gyógyszerek használatát! Aki nem szenved cukorbetegségben, az is megszívlelheti a tanácsokat, éppen a betegség megelőzése érdekében.

  • Cukorbetegeknek is jó a dióevés

    A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjét, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A biztató hírt a betegségek megelõzésével foglalkozó Amerikai Kollégium kongresszusán ismertették.

    A csonthéjas gyümölcsök - dió, mogyoró, mandula - rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert.

  • Terjednek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok Európában

    Egyre nagyobb számban fertõz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket - közölték kutatók. Az Európa-szerte végzett tanulmány elemzésekor megállapították, hogy a kórházi C. difficile fertõzések elõfordulási aránya 2005 és 2008 között tízezer páciensenként 2,45-rõl 4,1-re emelkedett. "Egyértelmû a növekedés" - hangsúlyozta Ed Kuijper kutatásvezetõ, a Leideni Egyetem (Hollandia) orvosi központjának munkatársa.

  • A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

    A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.