rss
  • A lime-ot nem csak koktélokhoz érdemes használni

  • A lime-ot nem csak koktélokhoz érdemes használniA lime-ot sokan csak a citrom egzotikus kistestvérének tekintik, amit általában csak koktélokhoz használunk. Pedig ennek a zöld gyümölcsnek nagyszerű hatásai vannak az egészségünkre, ezért érdemes naponta fogyasztani belőle! A lime illóolajainak például nagyszerű antibakteriális hatásai vannak, és ezt kihasználhatják azok, akiknek problémás, pattanásos a bőre. A pattanásokat ugyanis gyakran a bőrbe került, és ott elfertőződő baktériumok okozzák. A "nyers", friss lime leve azonban túlságosan is maró hatású lehet, ezért érdemes lime tartalmú kozmetikumokat választani.

    Egyszerű és hatékony arcradírt készíthetünk, ha összekeverünk egy evőkanál cukrot, fél teáskanál limelevet és egy teáskanál mézet. Tegyük ezt a keveréket az arcra és óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

    A lime-ban található vegyületek segíthetnek a szív- és az érrendszer egészségének megőrzésében is, csökkentik a koleszterinszintet, és a stroke rizikóját is. Egy kutatás szerint a rendszeresen lime-ot fogyasztó hölgyeknél mintegy 19 százalékkal alacsonyabb volt a vérrögképződéssel összefüggő agyvérzések kialakulásának esélye.

    A lime antioxidánsokban, flavonoidokban is rendkívül gazdag, és az emésztésünket is segítheti, és enyhítheti a gyomorfájás, a reflux vagy a puffadás tüneteit. Könnyen elkészíthető emésztésjavító italhoz keverjünk össze egy teáskanál lime levet egy pohár langyos vízzel, tegyünk hozzá egy teáskanál mézet, majd igyuk meg étkezések után.


    A citromban és a lime-ban található citrát segítségével a vesekövek ellen is küzdhetünk. A természetes citrát legalább olyan hatékonynak bizonyulhat a vesekövek megelőzésében, mint a gyógyszerek. Még jobb hatást érhetünk el, ha sok, lime-mal ízesített vizet iszunk, hiszen a plusz folyadék segíti a vesék "átmosását", ezzel pedig tovább csökkenthetjük a vesekövek rizikóját.

    Akkor is érdemes a lime-ot segítségül hívni, ha szeretnénk egészségesebb fejbőrt és hajat. A lime-ban ugyanis olyan hatóanyagok találhatóak, amelyek megakadályozzák bizonyos mikrobák elszaporodását. Keverjünk össze egy evőkanál olívaolajat, egy deci natúr joghurtot és egy lime kifacsart levét és lereszelt héját, majd ezt masszírozzuk be az fejbőrünkbe. Hagyjuk hatni öt percig, majd nagyon alaposan öblítsük ki, és mossuk meg a hajunkat a szokásos módon.



  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Károsak lehetnek a dezodorok?

    Az izzadás kellemetlen és felesleges – gondolják sokan. Többféleképpen próbáljuk megakadályozni: az izzadásgátlók, a hintõpor vagy akár a lézeres kezelés mellett a leginkább hétköznapi megoldás a dezodorok használata.

    Az izzadás fontos élettani folyamat, hiszen szabályozza a testhõmérsékletet és egyensúlyban tartja a só- és vízháztartást. Ám az izzadság gyorsan lebomló, magas fehérjetartalmú váladék, amely a bomlás során kellemetlen szagot áraszt, s a dezodorok feladata, hogy ezt a szagot semlegesítsék.

  • Gén okozza a megcsalást?

    A sírig tartó hûség nem mindenkinek van ínyére, sokan csalják meg párjukat akár annak ellenére is, hogy szeretik.

    Az amerikai Binghampon Egyetem kutatói úgy gondolják, megtalálták a választ arra, mi késztet embereket a félrelépésre. A tanulmány szerint génjeinkbe van kódolva, hogy mennyire leszünk hûségesek párunkhoz. A tudósok megállapították, hogy a szexuális magatartás egy DRD4 nevû génhez köthetõ, pontosabban annak változataihoz.

  • Fokozódnak a pollenek és a szennyezett levegõ által kiváltott allergiás reakciók

    Szakértõk elõrejelzései szerint fokozódik a pollenek által kiváltott allergiás reakció, a szennyezett levegõ pedig növeli az asztmatikus rohamok gyakoriságát

    A globális felmelegedés fokozódó veszélyt jelent az asztmás és allergiás betegekre - olvasható a Journal of Allergy and Clinical Immunology szeptemberi számában megjelenõ összefoglaló cikkben. A melegebb klíma magával hozza a korábbi tavaszi rügyfakadást és az összes növényi allergén idényének hosszabbodását, többek között a parlagfûét és a fekete ürömét is.

  • Új, jótékony baktériumfajt fedeztek fel az emberi szájban

    Újabb, eddig ismeretlen baktériumfajt fedeztek fel angol kutatókvaz emberi szájban. Ez talán segíthet a fogszuvasodás és fogínygyulladás tanulmányozásában, jobb kezelési módszerek fejlesztésében.

    Az egészséges ember szájában is számtalan mikroorganizmus él, vírusok, gombák és baktériumok egyaránt. "A baktériumok száma a legnagyobb: 100 millió egy milliliter nyálban, és hatszáznál több faj található a szájban" - mondta William Wade kutatásvezetõ, a londoni King's College munkatársa.

  • Az örök kérdés: mellrákot okoz-e a melltartó?

    Az örök kérdés: mellrákot okoz-e a melltartó?A médiában időről-időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. Száz éve Franciaországban találták fel a melltartót. A női emancipációért való küzdelem részeként a melltartó a felszabadulás egyik jelképévé vált. A ’70-es években pedig sokan megszabadultak e fehérnemű jelentette kötöttségektől is. Körülbelül ebben az időben jelentek meg az első hírek a melltartó rákkeltő hatásáról.

  • Az extrém diáta komoly veszélyt jelent a csontokra?

    Ha valaki jelentõs súlytöbblettõl szabadul meg, egyértelmû, hogy különbözõ változások mennek végbe a testén. Néhány dolog azonban rejtve marad.

    Az alacsony kalóriatartalmú diéták során a csontok is megváltoznak-lebomlanak, majd új csontok képzõdnek, igen gyorsan. Ezzel együtt a csontok sûrûsége csökken, és jóval törékenyebbek lesznek, mint annak elõtte.

    A Missouri és Kansas Egyetem kutatói szerint az extrém diétázás és a hirtelen súlyvesztés komoly veszélyt jelenthet a csontokra.

  • Kinyílik a világ a látássérültek elõtt

    - Nem kétséges, hogy a számítástechnika hatalmas segítséget nyújt az ép embereknek. A látássérülteknek pedig egy új, számukra ingyenes programmal még az önállóság esélyét is.

    - A nyolcvanas években vásároltak a szüleim egy Homelab 4-es mikroszámítógépet, akkor kezdtem el számítástechnikát tanulni. Magát a programozást a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában sajátítottam el a 90-es években, mert érdekelt ez a terület - mesélte Hammer Attila, programozó, aki születésétõl kezdve vak.

  • Napi két óra napsütés felezi a rákkockácatot

    Róma - Mindössze napi kétórányi napozás felére csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát a napsütés hatására keletkezõ D-vitamin révén - állítják olasz kutatóorvosok.

    "Nyáron használjuk ki a napfény áldásait, mivel a szabadban eltöltött két óra felére csökkenti a prosztata-, emlõ- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát" - szögezte le Patrizio Mulas, az olasz kórházi bõrgyógyászok szövetségének elnöke.

  • Néhány egyszerű trükk allergiásoknak

    Néhány egyszerű trükk allergiásoknakAz allergia népbetegség. Szemviszketés, orrfolyás, könnyek és kaparó torok, viszketés, kiütések - ismerős tünetegyüttes, amely a nemkívánatos "családtagra" az allergiára illik. Családtagról van szó, hiszen kis túlzással nincs olyan magyar család, ahol legalább egy valaki ne lenne allergiás. Mi az allergia? Az allergia nem más, mint a szervezet túlzott reakciója különféle anyagokra. Az allergia kialakulhat pollenektől, portól, penészgombától, poratkától, fémektől, ételtől, gyógyszertől és rovarok mérgeitől is.

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

    A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

  • Egészség-allergia

    A platán, a tölgy, a fûz, a gyertyán már elérte a csúcsidõszakot, és fokozatosan erõsödik a dió- és az eperfafélék pollenszórása is. A nyár beköszöntével pázsit-, csalán-, útifûpollenjeivel telítõdik a levegõ, augusztus derekán pedig a parlagfû növeli a terhelését. A levegõben megtalálható, szabad szemmel nem látható virágporok - más néven allergének - kétmillió embernél okoznak allergiás tüneteket. A pollenallergiások 60 százaléka érzékeny a parlagfûre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, szénanáthával, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó betegség egyaránt sújtja a felnõtteket, a gyermeket és a fiatalokat, és egyre gyakoribbá válik a 2-3 éves kisgyermekeknél is.

  • A gyümölcsfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór esélyét

    A Cornell Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy például az alma, banán, vagy narancs rendszeres fogyasztása jelentõsen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét. A nyugati típusú étrendben sajnos igen kevés gyümölcs tartozik azok közé, melyeket az emberek rendszeresen fogyasztanak. Pedig ezek a gyümölcsök nem csak vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdagok, hanem egy nemrég azonosított hatóanyag révén még a központi idegrendszer fokozatos sorvadásával járó kórképek, például az Alzheimer kór ellen is védelmet tudnak nyújtani.

  • Sok esetben hatékonyabb a méz, mint az antibiotikum

    A méz a fájós torkok kezelésére teában vagy forró vízben oldva, hamarosan az antibiotikumok helyére léphet a makacs fül-, orr- és torokfertõzések gyógyításában – olvasható egy új tanulmányban.

    Az Ottawa Egyetem orvosai vizsgálataik során azt találták, hogy a közönséges méz megöli azokat a baktériumokat, amelyek az arcüreggyulladást okozzák, és legtöbb esetben hatékonyabbnak bizonyul, mint az antibiotikumok. „Ez bámulatba ejtõ” – mondta Joseph Marson kutató a méhek azon képességérõl, hogy képesek a virágport hatásos gyógyszerré alakítani.

  • Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása

    A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai. Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különbözõ adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.