A máris erõsen vitatott eredményeket a témakör vezetõ folyóirata, a Stroke közölte.
Az már régóta ismert, hogy ha valaki hirtelen, sokat iszik - berúg -, nagyobb az esélye, hogy megüti a guta, mint ha nem fogyaszt alkoholt.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Elizabeth Mostofsky és munkatársai most azt mutatták ki, hogy már kevés szesz - egy ital - elfogyasztása után is az elsõ órában az agyi katasztrófa bekövetkezésének veszélye több mint kétszeresére növekszik. És mindegy, hogy milyen szesz volt a pohárban: sör, bor vagy valamilyen tömény.
A kutatók több intézetben faggatták ki a szélütés miatt fölvett betegeket, hogy fogyasztottak-e - és ha igen, mikor - szeszt a rosszullét elõtt. Így derült ki, hogy a legtöbb esetben az agyi katasztrófa a kevés alkohol megivását követõ órában következett be.
A Stroke szerkesztõsége megkérdezte az egyik ismert szakértõt, mit szól ezekhez a meglepõ adatokhoz. Markku Kaste finn kutató szerint 390, szélütés következtében kezelt beteg nem eléggé nagy létszám ilyen általános vélemény kialakításához. Elképzelhetõ, hogy ezeknek a betegeknek egy részében más kockázati tényezõk is jelen voltak, amelyek szerepet játszottak az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Véleménye szerint egyelõre helyes a nemzetközi irányelvekhez ragaszkodni, amelyek szerint a mértékletes alkoholfogyasztás hasznos a szív- és érrendszeri egészség megõrzése szempontjából.
William Weiner amerikai szakértõ is azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi idõben igen sok, nem eléggé meggyõzõ tanulmány lát napvilágot, amely a médiában nagy feltûnést kelt, de a késõbbiekben meggyõzõen cáfolják. "Az alkohol hatása valószínûleg döntõen attól függ, hogy milyen gyakran és mennyit iszik valaki" - tette hozzá.