A Science Translational Medicine címû szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerzõi megállapították azt is, hogy egy természetes étrendkiegészítõ visszafordította a tüdõrákot megelõzõ állapot jeleit a sejtekben.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tüdõrákos esetek 90 százalékát a dohányzás okozza, évente 1,2 millió ember hal meg világszerte a betegségben. Az összes dohányzó ember 10 százalékánál fejlõdik ki élete során tüdõrák, amelynek azért magas a halálozási aránya, mert általában késõn diagnosztizálják, amikor már szétterjedt.
Andrea Bild és Avrum Spira két, jelenleg is zajló tanulmány adatait elemezte. Kis kefével sejtmintákat gyûjtöttek dohányosok légcsövébõl, majd megnézték, mely gének aktívak a sejtekben. Megállapították, hogy a PI3K jelû gén aktív volt a tüdõrákos dohányosoknál, míg azoknál a dohányosoknál nem, akiknél nem állapították meg a betegséget. A rákmegelõzõ állapottal diagnosztizált embereknél a PI3K gént szintén aktívnak találták.
A tanulmány másik részében egy természetes étrendkiegészítõt, mioinozitolt szedtek a tüdõrák megelõzése érdekében a páciensek. Kiderült, hogy azoknál, akiknél a rákmegelõzõ állapot visszahúzódott a kiegészítõ szedése alatt, a PI3K gén aktivitása is csökkent.
A kutatók egyetemeiken keresztül szabadalmaztatták eredményüket, Spira pedig egy bostoni székhelyû diagnosztikai cégnek is dolgozik, amely hamarosan lefolytat egy 60 fõs klinikai tesztet a tanulmány alapján. Hozzátették azonban, hogy a mioinozitol étrendkiegészítõ olcsó és szabadon hozzáférhetõ, és megtalálható a vegyület gyümölcsökben, babokban, gabonában és magvakban is.