2024.05.12. - Pongrác

A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát

A sok D-vitamin felére csökkenti a diabétesz kockázatát
Felére csökkenti a cukorbetegség kockázatát a sok D-vitamin; brit vizsgálatok szerint a szívbetegségek veszélye is harmadával kisebbedett. A szakemberek összesen 100 ezer fõ részvételével végzett 28 kutatás eredményét értékelték ki - olvasható a Maturitas címû tudományos folyóirat márciusi számában.

A vizsgálódásokból kiderült: az úgynevezett metabolikus szindróma - vagyis a túlsúly, a magas vérnyomás, a rossz koleszterin- és vércukorszint kombinációja - lényegesen ritkábban jelentkezett azoknál a személyeknél, akik sok D-vitamint kaptak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

"Felnõtteknél a D-vitamin hiányát pótló célzott kezelés potenciálisan megfékezheti a szív- és anyagcsere-betegségek jelenkori járványát" - állapította meg Oscar Franco, a Warwicki Egyetem tudósa, a kutatások vezetõje.

Ehhez azonban a D-vitamin és a betegségeket kiváltó okok közötti pontosabb összefüggések feltérképezésére van szükség - hangsúlyozták tanulmányukban a szakemberek.

A D-vitamin egy hormonokhoz hasonló anyag, amelynek számos fontos funkciója van, többek között szerepet játszik a csontképzõdésben és az immunrendszer irányításában. A bõrben maga az emberi szervezet is képes a D-vitamin elõállítására, ehhez azonban napfényre van szükség.

A fejlett társadalmakban élõ emberek azonban keveset vannak a szabadban, így jellemzõ a D-vitamin hiánya. Pedig vizsgálatok szerint a D-vitamin a különbözõ rákbetegségekre is jótékony hatással van.

Aki sok D-vitamint akar fogyasztani, annak tanácsos sok halat ennie, ám figyelemmel kell lenni arra is, hogy nagy dózisban a D-vitamin mérgezõ hatású. Ehhez azonban hatalmas adag kell.